Wat kan je tegen een kriebelhoest doen

Inleiding

We hebben er allemaal wel eens last van. Zo'n verschrikkelijk vervelende kriebelhoest. Bij een kriebelhoest voelt de keel droog en ruw aan. Bij een normale hoestbui komt er slijm bij los. De slijmvliezen geven een signaal af dat er slijm in de weg zit en dan ga je hoesten. Bij een normale hoestbui komt er dan slijm los. Maar bij een kriebelhoest werkt het anders. De slijmvliezen zijn geirriteerd en geven het signaal af om te hoesten. Dit veroorzaakt dus een kriebelhoest. Eigenlijk zit je te hoesten terwijl het helemaal niet nodig is, want er zit geen slijm in de weg. Er komt alleen een droge hoestbui. Je kan hier erg veel last van hebben. Wat kan je tegen een kriebelhoest doen?

Waardoor wordt een kriebelhoest veroorzaakt.

Er zijn verschillende oorzaken waardoor je last kan krijgen van een kriebelhoest. Hieronder de meest voorkomende oorzaken.

  • Roken. Door roken maak je je keel droog en kan je de slijmvliezen irriteren. Zo'n lelijke kriebelhoest wordt daarom ook wel eens een rokershoestje genoemd.
  • Stoffige ruimtes. Stof irriteert de keel en de luchtwegen. Wanneer je in een stoffige ruimte bent, adem je veel stof in. Omdat dit je keel irriteert, ga je hoesten om het kwijt te raken.
  • Niet goed geventileerde ruimte. Je komt wel eens ergens binnen en je voelt gewoon aan de lucht dat het er niet goed geventileerd is. Je keel heeft zuurstof en frisse lucht nodig, anders krijg je irritaties, waardoor je dus een kriebelhoest kan krijgen.
  • Stoffen in de lucht. Sommige mensen zijn overgevoelig voor stoffen in de lucht. Er treed een soort allergische reactie op waardoor men een kriebelhoest krijgt.
  • Na ziekte. Wanneer je ziek of verkouden bent, doet alles pijn en is alles gevoelig. Het kan zijn wanneer je beter bent dat je nog wel last hebt van een kriebelhoest. Je keel en luchtwegen zijn zo geirriteerd geweest dat ze langer de tijd nodig hebben om te herstellen. Je kan soms nog weken van een kriebelhoestje last blijven houden.

 

Wat kan je tegen een kriebelhoest doen.

  • Ben je een roker dan wordt het aangeraden om te stoppen met roken.
  • Veel drinken. Als je last hebt van een kriebelhoest kan je het beste zoveel mogelijk drinken. Door veel te drinken houd je je droge keel vochtig en smeer je hem.
  • Dropjes en keelsnoepjes. Snoepjes helpen vaak maar tijdelijk tegen een kriebelhoest. Wanneer je het snoepje in je mond hebt, heb je geen last van de kriebel, maar wanneer hij op is begint het weer. Toch kan het je keel wel een beetje verzachten.
  • Medicatie. Er zijn twee verschillende soorten middelen tegen een kriebelhoest. Welk middel je nodig hebt hangt er vanaf waar de kriebel zit. Zit de kriebel hoog in de keel, dan heb je een middel nodig dat de keel verzacht en smeert.
  • Wanneer je kriebelhoest juist diep uit je keel komt heb je wat sterkers nodig. Je hebt een middel nodig die ervoor zorgt dat de kriebel wordt gedempt. Een stof die de kriebel dempt is onder andere codeìne.

Is het nodig om naar de dokter te gaan met een kriebelhoest.

Over het algemeen is het niet nodig om naar de dokter te gaan met een kriebelhoest. In de meeste gevallen gaat de kriebelhoest vanzelf over. Wanneer het langer duurt dan twee weken wordt wel aan geraden om de dokter te bezoeken. Ook wanneer je hoge koorts krijgt, kan er meer aan de hand zijn dan alleen een kriebelhoestje.

Lees ook: Wat is de goedkoopste zorgverzekering van 2011


Reacties (4)

Reageer
Sara reageerde 11 jaar geleden
17 Sep 17:48
het heeft heel erg goed geholen bedangt!!!
Jan b reageerde 11 jaar geleden
06 Aug 15:38
zef gebruik ik dagelijks een beetje kurkuma over mijn eten. en stilaan merk ik dat de kriebelhoest minder wordt .het gaat heel ongemerkt,ineens schiet je dan te binnen dat je veel minder last ervan hebt.
Priscilla reageerde 11 jaar geleden
15 Jun 10:54
Er is niks over bekend dat LEXAPRO een kriebelhoest veroorzaakt. Maar het kan wel een bijwerking zijn. In de bijsluiter van LEXAPRO staat bijvoorbeeld dat dit medicijn verkoudheid, een loopneus en een droge mond kan veroorzaken. Het kan zijn dat je kriebelhoest daaruit voortkomt. Maar het kan dus ook een andere oorzaak hebben. Heb je er wel veel last en gaat het niet over, dan raad ik je aan toch even contact op te nemen met je huisarts. Wellicht heeft hij iets wat tegen je kriebelhoest kan helpen.
T.van Leeuwen reageerde 11 jaar geleden
14 Jun 23:26
Sinds ik LEXAPRO gebruik word ik vaak overvallen door een
kriebelhoest.Kunt u voor mij uitzoeken of er een verband bestaat tussen het medicijn en deze klachten?
Dank voor uw moeite,
Tineke.