Wat te doen bij een keelontsteking

Wat te doen bij een keelontsteking

Het hebben van een keelontsteking is erg vervelend. Na een onderbreking van minstens tien jaar heb ik zelf onlangs ook last gehad van een keelontsteking. Na een lichte keelpijn op een avond, had ik de volgende dag echt last van een keelontsteking. Mij restte niet veel meer dan overdag in bed te liggen en boeken te lezen of een film te kijken. Na vier dagen ging mijn keelpijn gelukkig al over en heb ik weinig last van griep gehad. In dit artikel deel ik mijn ervaringen die ik heb opgedaan tijdens mijn korte ziek zijn. Hopelijk kunnen ze je van dienst zijn.

Vaak begint een keelontsteking met een lichte keelpijn, maar kan eindigen met een forse keelontsteking. Een keelontsteking kan binnen een dag of vier/vijf vanzelf overgaan. Wanneer je keelontsteking langer duurt, of wanneer je daadwerkelijk veel last hebt van je keel is het natuurlijk verstandig om een arts te raadplegen. In dit artikel staan een aantal tips die je kunt toepassen wanneer je een keelontsteking hebt.

Keelontsteking tips en drinken

Wanneer je een stevige keelontsteking hebt is drinken makkelijker dan eten. Voedingsstoffen binnenkrijgen in vloeibare vorm is dus verstandig. Denk hierbij aan bijvoorbeeld fruitdrankjes, of aan iets minder vloeibare vormen zoals pap, vla, yoghurt of soep.

Voor veel mensen kan het drinken van thee verlichtend werken. Doe in je thee een of twee theelepels honing, dit helpt om je keel tijdelijk te verzachten. Wanneer je thee drinkt doe je er goed aan om kruidenthee te drinken. In 'gewone' thee komt namelijk cafeïne voor, dit zorgt voor een droge mond. Dit is vanzelfsprekend niet echt bevorderlijk voor een keelontsteking. Het drinken van koffie met cafeïne is daarom ook af te raden. Het drinken van thee heeft naar verwachting geen of een beperkt effect om je keelontsteking over te laten gaan. Naast het drinken van thee, kunnen waterijsjes ook verlichting geven.

Keelontsteking tips en medicijnen

In elke kruidenwinkel zijn wel medicijnen te vinden tegen een keelontsteking. Deze medicijnen hebben meestal een verdoven of verzachtend effect, maar hebben geen directe invloed op de keelontsteking. Bij veel mensen schijnt Trachitol goed te helpen. Het medicijn Trachitol is gebaseerd op een plaatselijke verdoving van tong en keel. Bij inname krijg je dan ook een ligt verdoofd gevoel in je keel en mond. Bij mij persoonlijk had Trachitol echter geen enkele invloed.

Wanneer je veel last hebt van je keelontsteking kun je antibiotica krijgen bij je huisarts. Het krijgen van antibiotica is vaak pas mogelijk wanneer je meer dan circa vier dagen een keelontsteking hebt, of als de keelontsteking gepaard gaat met griep. Wanneer je echt veel last hebt van een keelontsteking is het krijgen van antibiotica zonder deze voorwaarden vaak ook mogelijk.

Tips Keelontsteking Afsluiting

Er zijn verschillende middeltjes beschikbaar om een keelontsteking te verlichten, door middel van verdoving of een verzachtend effect. Een keelontsteking gaat vaak vanzelf over. Het innemen van antibiotica kan het herstelproces versnellen. Tot slot kan het eten/drinken van veel groenten en fruit helpen om je keelontsteking sneller over te laten gaan; je immuunsysteem wordt erdoor versterkt. Vooral het innemen van vitamine C schijnt werkzaam te zijn bij het bestrijden van een keelontsteking.


Reacties (0)

Reageer
Geen resultaten gevonden