Keelpijn bestrijden met natuurlijke middeltjes

Keelpijn is een vaak voorkomend probleem in de winter. het begint met wat gekriebel in de keel, daarna slik je wat moeilijker en als het helemaal mis gaat heb je op het laatst geen stem meer.

Eenvoudige, natuurlijke hulpmiddeltjes helpen vaak heel goed bij keelpijn en keelontsteking.

Keelpijn is erg vervelend

Een winterkwaal als keelpijn is erg vervelend. Je hebt er hinder van bij het spreken en je voelt je niet echt lekker maar toch is het meestal geen reden om je ziek te melden en thuis te blijven. Natuurlijke middeltjes die het leed wat verzachten zijn dus zeer handig en welkom.

Thee tegen keelpijn

Uienmelk met tijm en kruidnagel

3 grote uien

1 kruidnagel

1 theelepel bruine suiker

1 takje tijm

water

1/2 kop melk

Snij de uien met de schil er nog aan in stukken en meng de stukken met de suiker. Laat dit mengsel 12 uur, afgedekt staan. Voeg een kop koud water toe en zeef het sap. Verhit de melk met de kruidnagel en de tijm en meng gelijke delen uiensap met melk. Drink driemaal per dag van dit mengsel.

Als het wat vlugger moet gaan kan je de uien ook een uurtje koken en het kookwater met de warme melk mengen. De ui verliest dan een groot deel van de vitamine C, maar de andere werkzame stoffen zitten er nog wel in.

Aftreksel van wilde venkel

Deze thee help vooral erg goed als je geen stem meer hebt bij de keelontsteking.

1 kop melk

5 g wilde venkel

honing om te zoeten

Kook de melk. Kneus de venkelzaden in een vijzel of door er met de platte kant van een mes op te drukken en voeg ze bij de warme melk. Voeg honing toe naar smaak en drink hiervan driemaal daags een warme kop.

Pimpernel-kamillethee

Wie last heeft van slijmvorming bij het drinken van melk gebruikt beter een aftreksel op basis van water. Pimpernel-kamillethee helpt goed bij een ontsteking van de bovenste luchtwegen.

20 g pimpernelwortel

20 g kamillebloemen

10 g bloedwortel

1/4 l water

honing om te zoeten

Vermeng de kruiden en breng 1 theelepel ervan met het water aan de kook. Laat 1 minuut koken en zeef het mengsel dan. Zoet de thee naar smaak en drink driemaal per dag een kop van deze thee. Ongezoete thee kan je gebruiken om te gorgelen tussendoor, dat versterkt de werking.

Gorgelen tegen keelpijn

Naast gorgelen met pimpernel-kamillethee zijn er nog andere gorgel-middeltjes die effectief zijn. Laat een theelepel van één van de onderstaande kruiden trekken in een kop warm water en gebruikt het gezeefde aftreksel om de mond te spoelen en te gorgelen.

Ogentroost (de hele plant)

salie

tijm

blad van tamme kastanje

Voeg een kofielepeltje citroensap bij de gorgeldrank voor een nog groter effect.

Een andere drankje om te gorgelen kan je maken van etherische oliën. Druppel in een glas water 2 druppels sandelhoutolie, 3 druppels eucalyptusolie en 1 druppel theeboomolie. Gorgel driemaal daags met dit mengsel.

tips

  • Als je de nodige kruiden of etherische oliën niet in huis hebt zijn die gemakkelijk in de handel te vinden.
  • Heb een beetje geduld. Met de geneeskracht van je eigen lichaam en wat hulp van kruiden krijg je kleine kwalen zoals keelpijn meestal wel klein.
  • Wanneer de keelpijn langer dan drie dagen aanhoudt raadpleeg je best een arts.

Ken je ook natuurlijke hulpmiddeltjes om gezond te blijven? Meld je hier aan en schrijf zelf een artikeltje.


Reacties (0)

Reageer
Geen resultaten gevonden