Alles over borstkanker

Informatie borstkanker

Borstkanker kan in alle leeftijdsgroepen voorkomen, maar komt vooral voor bij vrouwen tussen de 40 en 65 jaar. Borstkanker komt meestal tot ontwikkeling in het buitenste gedeelte van de borstklieren, in de vorm van een onschuldig lijkend knobbeltje. Wordt het knobbeltje op tijd ontdekt en verwijderd dan is de kans op genezing groot.

Het is dus belangrijk dat vrouwen hun borsten regelmatig zelf onderzoeken. Door aftasting van de borsten met de hand, het liefst vlak na de menstruatie. Na de menstruatie is het klierweefsel week en zijn knobbeltjes gemakkelijk voelbaar. Ga voor de spiegel staan en kijk of beide borsten even groot zijn, of de huid door verkleuring of rimpels veranderd is. Ga vervolgens op de rug liggen en tast met de linkerhand de rechterborst en omgekeerd af. Begin met het midden van de borst en schuif licht drukkend over de gehele borst naar de oksel toe. Leg als laatste beide handen afwisselend onder het hoofd zodat de oksel vrijkomt en tast ook dit gedeelte af. Bij het merendeel van de vrouwen met een knobbeltje is er geen sprake van borstkanker. Het kan ook gaan om een cyste of opgezette melkklieren.

Voor het onstaan van borstkanker is niet één oorzaak aan te wijzen. Het kan erfelijk zijn, de hormonale huishouding, overgewicht na de overgang, vroege puberteit of juist de late menopauze, op latere leeftijd kinderen krijgen of juist helemaal geen kinderen hebben. Het geven van borstvoeding zou tegen borstkanker kunnen beschermen. Feit is wel dat ongeveer 1 op de 9 vrouwen borstkanker krijgt.

Symptomen

Het belangrijkste symptoom van borstkanker is het knobbeltje in de borst. Bij het ontdekken van een knobbeltje in de borst moet zo spoedig mogelijk de huisarts wroden gewaarschuwd. In veel gevallen kan de arts niet uitmaken of het om een goedaardig of kwaadaardig gezwel gaat. Een verwijzing naar het ziekenhuis is dan nodig voor verder onderzoek.

Maar het knobbeltje is niet het enigste symptoom van borstkanker. Ook een zwelling in de borst, vlekkerige rode uitslag op de borst, verschillen in beide borsten, rimpeltjes, plooitjes, kuiltjes in de huid of veranderingen aan tepels. Het kan zijn dat er vocht uit de tepel komt. Een ander symptoom is zwelling onder de oksel. Bij iedere verandering aan de borst of bij twijfel, raadpleeg een arts. Vrouwen tussen de 50 en 75 jaar worden iedere twee jaar onderzocht op borstkanker, maar zelf onderzoeken blijft belangrijk.

Borstkanker bij mannen is zeldzaam maar het komt wel voor. De symptomen zijn over het algemeen een gezwel. Bij 80 % van de mannen met borstkanker komt er in een vroeg stadium afscheiding uit de tepel en bij 20 % van de mannen is het symptoom afwijking aan de tepel of tepelhof.

Uitzaaiingen

Een ander woord voor uitzaaiingen is metastasen. De uitzaaiingen beginnen op het moment waarop kwaadaardige cellen in het omliggende weefsel doordringen, de weg naar de bloed- en lymfebanen vinden en de gelegenheid krijgen om uit te zaaien. Wordt een tumor ontdekt voordat er uitzaaiingen zijn, dan zijn de genezingskansen gunstig.

Bij borstkanker ontstaan uitzaaiingen naar de lymfeklieren in de oksel. Het borsttumor en de lymfeklieren moeten operatief verwijderd worden. Men loopt anders het risico dat de uitzaaiingen de lymfeklieren passeren. De uitzaaiingen kunnen zich dan door het hele lichaam verspreiden zoals lever, hersenen, longen en de botten.

De symptomen van uitgezaaide borstkanker zijn verschillend. Over het algemeen geldt: vermoeidheid, lusteloosheid en geen eetlust. Bij uitzaaiingen naar andere organen zijn de symptomen verschillend. Bij uitzaaiingen naar de botten staat pijn op de eerste plaats. Maar ook verzwakking van het bot en teveel kalk in het bloed. Bij uitzaaiingen naar de hersenen zijn er weer andere symptomen zoals problemen met spreken, verwardheid, duizeligheid, vermindering van kracht in de ledematen. Bij uitzaaiingen naar de longen lijken de symptomen op die van longkanker dus kortademigheid, hoesten en pijn in de borst. Bij uitzaaiingen naar de lever zijn in het begin geen duidelijke symptomen; koorts, geen eetlust, gewichtstoename en een gele verkleuring van de huid.

De behandeling

Bij borstkanker is het dus belangrijk dat het in een zo vroeg mogelijk stadium ontdekt wordt. De kans op genezing is dan groot. Welke behandeling moet worden ondergaan, hangt af van het stadium van de borstkanker.

Voelt u een knobbeltje, ga direct naar de huisarts. In veel gevallen kan de huisarts niet uitmaken of het om een goed- of kwaadaardig gezwel gaat. Voor nader onderzoek volgt een verwijzing naar het ziekenhuis. De arts kan een mammografie of en echografie laten uitvoeren om de diagnose te stellen. Een arts kan ook en biopsie van het knobbeltje laten maken. Stukjes weefsel of vocht worden weggenomen, op deze manier kan worden gekeken of het goed- of kwaadaardig is.

Voor de behandeling van borstkanker zijn er verschillende opties. Opereren, bestralen, chemotherapie of een hormonale behandeling. De hormonale behandeling wordt alleen gegeven als de kankercellen hormoonreptoren hebben. De hormoonproductie wordt stopgezet en dat remt de groei van kankercellen. Men kan ook kiezen om de tumor operatief te verwijderen. Bij een borstbesparende operatie wordt alleen de tumor verwijderd. Bij een niet borstbesparende operatie wordt de hele borst verwijderd. Het gaat hier dan om het vet en de klieren in de borst. Soms worden bij een operatie de lymfeklieren verwijderd. Bij bestralen wordt de straling op de tumor gericht. Het kan gaan om inwendige- of uitwendige bestraling. Gezonde cellen worden ook beschadigd door de bestraling. Bij chemotherapie worden chemische stoffen toegediend die de deling van de cellen tegen moet gaan. Bij borstkanker wordt vaak een combinatie van verschillende behandelingen gegeven.