Heeft borstzelfonderzoek zin

Inleiding

Sinds de zomer van 2009 wordt zelfonderzoek van de borsten niet meer gepromoot door de KWF/kankerbestrijding. Volgens een onderzoek leidt zelfonderzoek van de borsten namelijk niet tot minder sterftegevallen door borstkanker, maar wel tot meer onnodige ingrepen. De kankerbestrijding stelt zich niet op het standpunt dat zij zelfonderzoek afraden, maar de kankerbestrijding raadt het ook niet meer aan. Ook tijdens de maand oktober, dat in het kader staat van borstkanker, zal het zelfonderzoek niet meer worden gepromoot.

Als je bovenstaande lees zul je denken wat moet ik hier nu mee. Het lijkt toch heel belangrijk te zijn om borstkanker in een zo vroeg mogelijk stadium te ontdekken. Elke vrouw moet zelf overwegen wel of geen zelfonderzoek te doen. Bedenk dat voorkomen beter is dan genezen en dat ongeveer één op de acht vrouwen borstkanker krijgt. Per jaar krijgen meer dan twaalf duizend vrouwen borstkanker. Borstkanker is daarmee de meest voorkomende vorm van kanker.

Door borstzelfonderzoek leer je je borsten goed kennen. Zo zul je verschillende bobbeltjes, zijnde de melkklieren, ontdekken en zal in het begin alles maar raar aanvoelen.

Risicogroepen

Wanneer je tot een risicogroep behoort, kan het van belang zijn elke maand borstonderzoek te doen. Je behoort tot een risicogroep, wanneer je een familielid hebt met (borst)kanker en/of er sprake is van erfelijke factoren, wanneer er sprake is van menstruatie op jonge leeftijd en wanneer er sprake is van een late overgang. Daarnaast vormen alcohol en overgewicht ook risicofactoren en is er ook sprake van een risico wanneer je al vroeg met de pil bent begonnen. Recentelijk is ook vast komen te staan dat er een grotere kans op borstkanker is wanneer je ’s avonds en ’s nachts werkt.

Het risico op borstkanker is overigens kleiner, wanneer je voldoende beweegt, gezond eet en drinkt, niet rookt, borstvoeding geeft en kinderen voor je dertigste levensjaar krijgt.

Wat is het beste moment voor borstzelfonderzoek?

Het beste moment voor een borstzelfonderzoek is een week na je menstruatiecyclus. Dit komt omdat de borsten dan minder gevoelig zijn. Mocht je niet meer menstrueren of een heel onregelmatige cyclus hebben dan is het van belang om het borstzelfonderzoek elke maand op dezelfde dag te doen.

Waar moet je nu precies op letten bij zelfonderzoek van de borsten?

Bij borstzelfonderzoek dien je je borsten eerst goed te bekijken en daarna af te tasten.

  • Bij het bekijken moet u in eerste instantie goed letten op zichtbare veranderingen. Hiermee wordt dus bedoeld veranderingen van omtrek en grootte.
  • Ten tweede is het van belang om te kijken naar veranderingen van de huid, zoals rimpels, bultjes en eventuele verkleuringen.
  • Ten derde is het van belang om naar de tepels te kijken. Het gaat dan in het bijzonder om eczeem, ineens een ingetrokken tepel of eventuele afscheiding.

Vervolgens ga je de borsten aftasten. Dit kun je zowel liggend of staand doen: doe wat je zelf het prettigst vindt. Onderstaand volgt stapsgewijs hoe je te werk moet gaan.

  • Met vier gesloten vingers maak je kleine ronde wrijfbewegingen over je linker borst;
  • Om te zorgen dat je de hele borst aftast, maak je er een gewoonte van om dit in een bepaalde volgorde te doen. Dus binnenkant, buitenkant, tepel. Vergeet ook het gebied rond de oksel niet.
  • Vervolgens herhaalt je deze handelwijze bij de rechter borst.

Het is goed te bedenken dat niet iedere verandering van de borst betekent dat er iets aan de hand is, maar het is wel van belang om bij een verandering een arts te raadplegen. Gelukkig zijn de meeste veranderingen van de borst niet kwaadaardig en is kanker niet de oorzaak. De huisarts zal indien dit nodig is u doorverwijzen naar een specialist die een mammografie en eventueel een biopsie zal doen (stukje uit de borst halen voor nader onderzoek).

Pink Ribbon

In Nederland is de stichting Pink Ribbon actief. Deze stichting zorgt voor financiering van onderzoek naar het voorkomen van borstkanker en naar methoden om borstkanker zo vroeg mogelijk op te sporen. Pink Ribbon verzorgt diverse evenementen in Nederland en heeft ook diverse acties om geld in te zamelen voor het onderzoek.


Reacties (0)

Reageer
Geen resultaten gevonden