Wat is vaginisme

Inleiding

Je hebt vaginisme wanneer de vagina zich zo strak aanspant dan er niets meer in kan. Dus ook geen tampon of een vinger. Dit kan voor veel problemen zorgen. Vrouwen met vaginisme kunnen overigens wel gewoon opgewonden raken en zin hebben in seksueel contact.

Hoe je eraan komt is de grote vraag. Het is zeker niet zo dat het te maken moet hebben met een vervelende ervaring. Toch spant de vagina zich aan, waarom mag er toch niks in!?

Symptomen

De vagina spant zich enkel samen wanneer er een soort van gevaar dreigt. Als de vrouw een tampon bij zichzelf wil inbrengen lukt dit niet. Penetratie is daardoor zeker niet mogelijk. Wanneer dit wel lukt heeft de vagina zich een ogenblik ontspannen. Na een mogelijke penetratie kan de vagina wel erg gevoelig en branderig aanvoelen.

Soorten vaginisme

Er zijn twee soorten vaginisme te onderscheiden.

  • Primair vaginisme
  • Secundair vaginisme


Bij primair vaginisme spant de vrouw haar vagina altijd al aan. Secundair vaginisme is het vaak het onwillekeurig aantrekken van de vagina. Dit kan dus ook optreden nadat een vrouw al geslachtsgemeenschap heeft gehad.

Behandelmethoden

Bij secundair vaginisme kan men vrouwen behandelen door middel van gedragstherapie. Secundair vaginisme ontstaat vaker naar aanleiding van een vervelende gebeurtenis of een te achterhalen oorzaak. Oefentherapie is ook een manier van behandelen. Deze oefentherapie doet u onder begeleiding van uw arts of psycholoog. Stap voor stap gaat u oefenen met het inbrengen van een voorwerp of vinger. Naast deze therapie gaat u thuis ook proberen steeds verder te gaan. Dit kan uiteraard onder begeleiding van uw partner. Samen kunt u werken met bepaalde oefeningen. Dit is een therapie die veel inzet vereist. Het is ook een zware therapie, telkens overschreidt u weer een bepaalde grens. Deze oefentherapie volgt u gedurende 3 of 4 maanden.

Primair vaginisme is een stuk moeilijker te behandelen. Er zijn wel eens operaties uitgevoerd maar vaak hadden deze vrouwen na een operatie meer problemen dan voorheen.


Reacties (0)

Reageer
Geen resultaten gevonden