Het leed dat kraamvisite heet

Inleiding

Je kent het wel, de baby is geboren en je bent nog maar net thuis en de kraamvisite staat alweer voor je deur. Terwijl je zelf nog doodop bent van de bevalling word er je geen rust gegund. Hierbij enkele tips hoe je de kraamviste in je kraamtijd goed kan regelen zodat jullie toch een ritme als gezin kunnen opbouwen en jullie ook een beetje rust kunnen krijgen.

Als je net de bevalling achter de rug hebt ben je vaak erg moe,het kost natuurlijk ook veel energie een kind baren. Vaak ben je de eerste weken er wel aan toe om bijvoorbeeld s'middags nog even lekker te slapen. En jullie moeten natuurlijk ook een ritme opbouwen als gezin.Ik probeer je hierbij enkele tips te geven voor je kraamvisite in je kraamtijd.

De tips voor een gezonde kraamtijd

TIP 1

Als je pas bevallen bent is het goed om eerst alleen zeer naaste familie uit te nodigen voor visite. Maar laat ze niet te lang blijven.

TIP 2

Geef in de geboortekaartjes aan wanneer jij en de baby hun rustuurtje hebben (dit hebben jullie wel nodig en kun je van de hele dag ook weer even bij tanken) geef ook in de kaartjes aan dat even van te voren moeten bellen wanneer ze willen komen dit om onverwachts bezoek aan de deur te hebben zonder dat je er op dat moment eigenlijk zin in hebt. Mogen je gasten alsnog zonder een aankondiging aan de deur komen wees dan niet bang om ze gewoon af te wijzen.

TIP 3

Laat je kraamvisite niet te lang blijven, sommige kraamvisite vind het erg gezellig en kan zo een paar uurtjes blijven zitten terwijl jij misschien wel denkt van poeh ben moe wil graag naar bed. Eventueel is hierin ook een rol voor de vader weggelegt om dit te melden aan de visite en het is alsnog ook een tip om dit al duidelijk te maken wanneer je visite belt voor een afspraak.

TIP 4

Je kan de eerste dagen het beste voor jullie als versgebakken gezin houden, vaak heb je ook helemaal geen zin in visite de komende dagen. En het enige wat de moeder vaak wil is bijtanken van de bevalling. Je kan dit eventueel al voor de bevalling aan je gasten melden. Dit om teleurstellingen naderhand te vermijden. Houden ze zich hier niet aan vrees dan niet om ze de deur gewoon te wijzen.(des te meer jij uitrust na de bevalling des te sneller jezelf ook weer wat beter voelt)

TIP 5

Laat aan de kraamviste weten dat je graag de rust in huis wilt bewaren, dat er geen wilt hollende kinderen door het huis heen rennen. Maak ook niet teveel afspraken op een dag, dit kost veel energie, en die kun je goed gebruiken voor de nachtvoedingen en voor de verzorging van je baby.

TIP 6

Heb ook voor de hygiene rondom de baby, laat geen mensen bij je kindje die griepig of verkouden zijn, laat ze weten dat je ook graag wilt dat ze bijvoorbeeld hun handen van te voren even wassen voordat ze in de buurt van je baby komen. Maak je baby niet onnodig wakker wanneer je kraamvisite hebt. De baby heeft de slaap nog erg nodig, en alles kost hem nog veel energie in het begin.

TIP 7

Luister altijd goed naar je gevoel, heb je echt het gevoel dat je het gewoon even geen visite trekt, en je hebt wel afspraken voor die dag te staan, twijfel dan niet om ze gewoon af te zeggen, afspraken zijn er om te kunnen verschuiven je kraamvisite heeft er vast wel begrip voor.

TIP 8

Voel je niet verplicht om elke dag een afspraak te hebben, het is ook wel goed voor je eigen herstel dat je er een dag tussen hebt te zitten dat je helemaal even geen visite hebt, en voor jullie is het vaak een hele verademing om even lekker de hele dag voor jullie zelf te hebben. Je zult zelf wel voelen wanneer je de behoefte hebt.

Deze tips kunnen je helpen je voor te bereiden op je kraamvisite na de bevalling, ik wens je hierbij dan ook een fijne kraamtijd