Hoe ziet een pasgeboren baby zijn wereld

Inleiding

Je baby kan de indrukken die zijn zintuigen waarnemen nog niet zo verwerken als een volwassene. Baby´s zien alles als een ´soepje´. Wij kunnen alle indrukken los van elkaar interpreteren en begrijpen. Bij baby´s is dit nog niet het geval.

Wat ziet je baby?

Ondanks dat mensen vaak zeggen dat baby´s nog niks zien, is dit absoluut niet waar. Baby´s kunnen alles scherp zien binnen een afstand van 20 cm. Daarbuiten zien ze waarschijnlijk alleen heel wazig. Baby´s kijken het liefst naar kleuren. Hoe feller de kleuren, hoe beter. Ook kijken ze liever naar hoeken en strepen dan naar ronde vormen.

Wat hoort je baby?

Een pasgeboren baby kan al goed onderscheid maken tussen verschillende geluiden. Baby´s houden van muziek, en zachte ritmische ´bromgeluiden´. Dit omdat hij vertrouwd is met soortgelijke geluiden in de baarmoeder. Verder houden baby´s van hoge geluiden, vandaar dat iedereen ook altijd heel hoog tegen een baby begint te praten. Ook het verschil tussen harde en zachte geluiden horen ze meteen. Zachte geluiden zijn het prettigst voor je baby, harde geluiden laten je baby schrikken.

Wat ruikt je baby?

Zelfs geuren onderscheiden kan een pasgeboren baby al! Zonder enige moeite ruikt hij het verschil tussen de lichaamsgeur van zijn moeder en die van andere moeders.

Wat proeft je baby?

Als je je baby van alles zou geven zou hij zeker het verschil proeven tussen zoet, zuur en bitter. Ze hebben natuurlijk de voorkeur voor zoet.

Wat voelt je baby?

Je baby voelt het verschil tussen warm en koud. Als je baby het koud krijgt kan hij zich niet zelf opwarmen. Kleed je pasgeboren baby altjd goed aan en ga niet te lang met hem in de kou. Verder houden baby´s ontzettend van lichaamsaanrakingen. Alle aanrakingen zijn voor hem troostend. Ook een lichaamsmassage mrt speciale baby olie vinden de meeste baby´s heerlijk.

Tips en trucs

  • je baby luistert graag naar muziek
  • je baby vind het heerlijk als je tegen hem praat, zorg wel dat er geen radio of tv aan staat, hierdoor wordt hij afgeleid
  • zorg voor interessante dingen waar hij naar kan kijken
  • laat hem alles zien, horen, ruiken, voelen in je huis