Welke verschillende soorten pijn zijn er

Inleiding

Pijn is niet fijn. Deze uitspraak zal door het overgrote deel van de mensen worden bevestigd. Door pijn geeft je lichaam het signaal af dat er iets mis is in je lichaam, dat je aan die plek even wat meer aandacht moet besteden. Iedere pijn voelt anders. Zo is de ervaring van hoofdpijn helemaal anders dan pijn na een snijwond. Globaal zijn er een aantal soorten pijn te onderscheiden, bijvoorbeeld chronische pijn. Maar welke soorten pijn zijn er nog meer?

Wat is pijn

Pijn kan worden gedefinieerd als een onprettige en abnormale waarneming ergens in het lichaam. In dit artikel wordt alleen gesproken over fysieke pijn, niet over emotionele pijn na bijvoorbeeld het beëindigen van een relatie. Pijn ontstaat als de uiteinden van je zenuwen in bepaalde (hoge) mate worden geprikkeld. De zenuwen sturen een signaal door naar je hersenen waardoor je die prikkeling ook daadwerkelijk als pijn zal gaan ervaren. Door pijn geeft je lichaam aan dat er iets mis is. Het is vaak erg moeilijk om de oorzaak van pijn te vinden. Dit komt mede doordat het ook al lastig is om de precieze locatie van de pijn te ontdekken.

Soorten pijn

In dit artikel worden vijf verschillende soorten pijn besproken. De pijnen worden van elkaar onderscheiden door te kijken hoe het pijnsignaal doorgegeven wordt, hoe lang de pijn aanhoudt en dergelijke.

Acute pijn

De meeste mensen zullen bekend zijn met acute pijn. Met deze pijn laat het zenuwstelsel, waaronder je hersenen ook vallen, aan het mens of het dier weten dat er iets vreemds of afwijkends gebeurt met het lichaam. Denk bijvoorbeeld aan het breken van een been of het snijden in je vinger. De acute pijn wijst erop dat er letsel is ontstaan in het lichaam. Acute pijn is vaak goed te behandelen. Na behandeling zal deze pijn zijn verdwenen.

Chronische pijn

Deze soort pijn is erg vervelend en het is dan ook te hopen dat je deze pijn nooit hoeft te ervaren. Chronische pijn is namelijk erg hardnekkig en blijf je voor een hele lange periode voelen. Wanneer een pijn meer dan 3 tot 6 maanden aanhoudt, kan er worden gesproken van chronische pijn. Denk bijvoorbeeld aan rugpijn. Waar bij de vorige vorm de pijn een indicator was van een aandoening, zal bij deze soort de pijn op zich als aandoening worden gezien. De pijn moet gericht behandeld worden en kan niet altijd geheel worden verholpen. Ook reuma is een aandoening waarbij de patiënten ernstige chronische pijn ervaren.

Nociceptieve pijn

Het is een hele mond vol: nociceptieve pijn. Deze pijn wordt veroorzaakt door een bepaalde hoge prikkeling van perifere receptoren. Deze pijn komt erg veel voor bij bijvoorbeeld een stoot of een brandwond. Bij nociceptieve pijn wordt een lichaamsdeel beschadigd. Dat geven die perifere receptoren door aan de hersenen.

Neurogene pijn

Deze soort pijn wordt ook wel neuropathische pijn genoemd. Neurogene pijn wordt veroorzaakt door een afwijking in het zenuwstelsel. Onder het zenuwstelsel vallen alle zenuwen in je lichaam, de ruggenmerg en de hersenen. Neurogene pijn gaat niet gepaard met zichtbaar letsel. Omdat het zenuwstelsel een hele belangrijke positie in je lichaam heeft, kan neurogene pijn ernstige gevolgen met zich meebrengen. Het kan zelfs een lichamelijk handicap met zich meebrengen. Neurogene pijn is in sommige gevallen heel erg lastig te verlichten. Enkele voorbeelden van neuropathische pijn zijn diabetes en gordelroos, maar ook onschuldigere pijnen zoals tintelingen behoren tot deze soort.

Psychogene pijn

Psychogene pijn is een bijzondere vorm van pijn. Onder deze groep vallen alle pijnen die niet bij de vier andere groepen horen. Er is hier geen (zichtbaar) letsel als gevolg van de pijn te vinden. Ook is er na een heel uitgebreid onderzoek geen oorzaak van deze soort pijn te vinden. Vaak wordt vermoed dat deze pijn een psychische oorzaak heeft en geen lichamelijke oorzaak. Ook al lijkt de pijn voor de patiënt toch zo erg, wellicht zit het toch een beetje tussen de oren.

Conclusie

Er zijn verschillende soorten pijn. Je hebt acute pijn, veroorzaakt om aan te geven dat er iets beschadigd is in je lichaam. Er is chronische pijn, die heel langdurig aanhoudt. De derde pijn is nociceptieve pijn, die je hebt bij bijvoorbeeld een brandwond. Neurogene pijn ontstaat wanneer er iets mis is binnenin je zenuwstelsel. Tenslotte is er ook nog psychogene pijn, die geen fysieke maar een emotionele oorzaak heeft.

Bronnen afbeelding: Wikimedia Commons, Abu badali