Alles over de neusspray

Inleiding

Het is geen pretje om verkouden te zijn. Je kunt je flink beroerd voelen en die verstopte neus is ontzettend lastig! Gelukkig zijn er verschillende middeltjes te koop die verlichting kunnen bieden. Een mogelijkheid is bijvoorbeeld de neusspray. Een neusspray is de manier om je neus met weinig moeite open te krijgen, waardoor je weer makkelijker kunt ademhalen. Er zijn verschillende neussprays te koop. Wat wil je allemaal weten over de neusspray?

Wat is een neusspray?

Wanneer je verkouden bent, dan is het slijmvlies in je neus opgezwollen. Hierdoor raakt je neus verstopt en kan het snot er niet lekker uit. Het is zo goed als onmogelijk om adem te halen door je neus en omdat je je neus niet goed kunt snuiten, lijkt het alsof je hoofd vol zit. Het principe achter een neusspray is eigenlijk heel simpel. Een neusspray is een soort spuitje waarmee je vloeistof in je neus kunt spuiten. Hierdoor slinkt het slijmvlies waardoor je weer gemakkelijk adem kunt halen! Een neusspray is geen geneesmiddel, maar het maakt de verkoudheid wel een stuk dragelijker!

Verschillende soorten neussprays

 • 'Zoutoplossing. Deze neusspray bestaat uit een zoutoplossing. Deze neusspray werkt minder goed dan de andere neusspray, maar het biedt wel enige verlichting. Zeker bij een lichte verkoudheid kan een zoutoplossing prima. Een zoutoplossing wordt aangeraden bij kinderen onder de twee jaar en vrouwen die borstvoeding geven.
 • Xylometazoline. De stof die ervoor zorgt dat je slijmvlies slinkt heet xylometazoline. Deze neusspray werkt het beste tegen verkoudsheidsklachten. Een neusspray met xylometazoline is geschikt voor kinderen vanaf twee jaar en volwassenen.

Xylometazonline neusspray

Een xylometazoline neusspray mag je niet zomaar gebruiken. Lees voor gebruik altijd goed de gebruiksaanwijzing door. Dit moet je onder andere weten als je de neusspray wilt gebruiken:

 • Je mag de neusspray niet langer dan zeven dagen achter elkaar gebruiken. De kans bestaat namelijk dat je het slijmvlies beschadigd waardoor je klachten blijft houden.
 • Volwassenen mogen de neusspray om de vier uur gebruiken
 • Kinderen mogen de neusspray om de zes uur gebruiken met een maximaal van drie keer per dag.
 • Ook zwangere vrouwen kunnen dit middel veilig gebruiken
 • Na opening blijft de neusspray een maand goed

Tips bij het gebruik van een neusspray

 • Begin eerst met de neuspray met zoutoplossing. Werkt dit niet goed of heb je een zware verkoudheid, dan kun je overstappen op een xylometazoline neusspray.
 • Kinderen onder de twee jaar zijn extra gevoelig voor xylometazoline, daarom wordt een neusspray met zoutoplossing aangeraden. Is je kind heel erg verkouden, vraag dan bij de apotheek naar een neusspray met een lagere dosering xylometazoline.
 • Het is soms lastig om met een dichte neus in slaap te vallen. Gebruik de neusspray daarom voordat je gaat slapen.
 • Ook bij een middenoorontsteking kan een neusspray helpen om de druk van je oor te halen.
 • Sommige mensen raken verslaafd aan het gebruik van een neusspray. Nog een reden om hem niet langer dan zeven dagen achter elkaar te gebruiken!

Conclusie

Een verkoudheid kan geen kwaad, maar je kunt je er wel heel erg beroerd door voelen. Met een neusspray kun je de ergste klachten wat verminderen. Er zijn twee soorten neussprays, namelijk een zoutoplossing en één met xylometazoline. De neusspray met zoutoplossing is voor iedereen geschikt. Een neusspray met xylometazoline is voor de zwaardere verkoudheid, dus lees voor gebruik altijd goed de bijsluiter door!

Link

Neusdruppels?


Reacties (0)

Reageer
Geen resultaten gevonden