Tips om beter te kunnen onthouden

Inleiding

Het geheugen is een zeer wonderbaarlijk iets, zonder geheugen onthoudt je niks. Stel je voor je wordt wakker je weet niet wie je bent je vraagt je af wat al die vreemde mensen in huis doen (als je überhaupt weet wat dat allemaal is) Je hebt dan niets meer dan een bewustzijn. Je hebt geen sociale contacten, je weet namelijk niet wie iemand is en je zou ook geen doel hebben ik het leven.

Nou heb je hier natuurlijk geen last van. Maar het zou leuk zijn om je geheugen te verbeteren. Om je bijvoorbeeld te helpen met school of gewoon om de dagelijkse dingen te onthouden. Het is erg simpel en iedereen kan het. Ik deed het al toen ik op de basisschool zat met bijvoorbeeld topografie, en met boodschappen doen voor mijn ouders.

De truc

Dit is wat ik vroeger als jong broekie van mijn vader heb geleerd: Als ik dingen moest onthouden bijvoorbeeld boodschappen die ik moest doen (hij wilde me nooit een briefje meegeven met alles erop) had hij op elk cijfer wel een rijmwoord, met deze rijmwoorden en het product die ik moest onthouden, moest ik dan een leuk zinnetje bedenken dat ik voor me zag met deze woorden. Dit omdat je het dan beter kan onthouden. Het geheugen denkt niet in rijen woordjes maar denkt voornamelijk in beelden

Voor het eerste voorwerp op mijn lijst verzin ik dus een levendig beeld van het voorwerp en een steen; het tweede voorwerp kan ik me herinneren doordat ik het verbind met een vee; en zo verder.1 rijmt op steen 2 rijmt op vee 3 rijmt op knie 4 rijmt op bier 5 rijmt op oudwijf 6 rijmt op fles 7 rijmt op zweven 8 rijmt op nacht 9 rijmt op vegen 10 rijmt op misschien. Als je dan een lijstje krijgt met boodschappen laten we zeggen:

  • Een: Bananen (Er zit een aap op een steen die bananen eet)
  • Twee: Brood (Koeien die broden als lichaam hebben ipv vlees)
  • Drie: Kaas (Op mn knie licht een plakje kaas voor mijn muis)
  • Vier: Melk (Bier is voor mannen melk is voor jongens)

Dit is slechts een voorbeeld. Het gaat allemaal om je eigen fantasie. Hoe gekker je iets bedenkt hoe beter dit blijft hangen. En stel je krijgt 20 producten om te onthouden je kan het combineren, 30 woorden wil ook nog wel. Je combineert 3 producten in dit geval in een zin. Probeer maar eens en je zult zien dat het werkt en wie niet waagt, die niet wint.

Nawoord

Ik gebruik dit al sinds ik me kan herinneren. Mijn ouders deden met ons (met mijn zusje en ik) altijd het boodschappen spel. We mochten om de beurt een product raden en we mochten het ook zelf pakken (heel erg slim van mijn ouders dus). Werkt perfect ook om toetsen mee te leren en of je huissluetels, mobiel etc niet te vergeten.

Probeer maar en je zal zien dat dingen vergeten ineens veel moeilijker is dan het was.