Adderall, net als Ritalin een medicijn tegen ADHD of partydrug

Inleiding

Party-gangers, vooral jongeren, zijn continu op jacht naar eenvoudige manieren om uit hun dak te gaan. In hun zoektocht naar een nieuwe high hebben ze Adderall ontdekt. Op vele fora wordt er uitgebreid over geschreven en maakt men elkaar gek met makkelijk en goedkoop verkrijgbare partydrugs.

In Amerika is Adderall een veelgebruikt medicijn tegen ADHD, net als Ritalin, maar in Nederland is dit middel niet te verkrijgen. Maar met de komst van internet lijkt het bestellen van Adderall via het web geen probleem te zijn.

Wat is Adderall?

Adderall en Adderall XR zijn vergelijkbaar met Ritalin, het zijn psychostimulantia, die gebruikt worden als medicijn bij of tegen ADHD. Maar in tegenstelling tot Ritalin, dat methylfenidaat als werkzame stof bevat, bevat Adderall een mengels van verschillende amfetamine-zouten zoals Dextroamphetamine Saccharaat, Amphetamine Aspartaat, Dextroamphetamine Sulfaat en Amphetamine Sulfaat en dat maakt het interessant voor gebruik als partydrug.

Omdat mensen vaak fouten maken met de spelling van dit medicijn kun je op internet informatie vinden onder de namen Aderol, Aderal of Aderall.

Adderall XR is de langwerkende vorm van Adderall en hoeft daarom in plaats van twee keer per dag maar één keer per dag gegeven te worden. De benodigde dosering van Adderall is ongeveer de helft van die van Ritalin. Slik je 20 mg Ritalin dan zou je van Adderall maar 10 mg nodig hebben.

In Nederland volgt men het advies om bij kinderen onder de 6 jaar geen Ritalin te gebruiken, in Amerika is Adderall XR goedgekeurd voor kinderen van boven de 3 jaar.

Net als alle medicijnen heeft Adderall ook bijwerkingen, deze komen overeen met de bijwerkingen van Ritalin en andere ADHD medicijnen.

Bijwerkingen en Risico’s van Adderall

Dat Adderall ook in Nederland een populaire partydrug aan het worden is, is eigenlijk al iets om je zorgen over te maken. Maar tot mijn grote verbazing vond ik zelfs een topic op een forum van scholieren met de vraag hoe iemand aan Adderall kon komen. Hij had tijdens een proefwerkweek een hele nacht doorgeleerd op dit middel en volgens hem was dit een ideale oplossing. Hij zag het middel uitsluitend als een onschuldig concentratieverhogend middel. En nu was hij opnieuw op zoek naar Adderall voor de volgende proefwerkweek.

In de Verenigde Staten schijnt het op middelbare scholen uitgebreid verhandeld te worden.

Onschuldig? Niets is minder waar.

Een klein lijstje van de bijwerkingen: eetlustgebrek, slaapproblemen, gewichtsverlies, maag – en buikpijn, emotionele instabiliteit en depressie.

Een klein lijstje van de risico’s: hartproblemen, verslaving, ontwenningsverschijnselen, overdosis, zelfmoord, hoge bloeddruk, hersenbloeding.

Meer en uitgebreidere uitleg over de risico’s van amfetamine-achtige medicijnen vindt u in het artikel De risico's van het gebruik van Ritalin bij kinderen

Onverklaarbare plotselinge sterfte bij kinderen

In Canada heeft men de marketing van alle Adderall XR producten verboden vanwege bezorgdheid over rapporten die verschenen zouden zijn waarin melding gemaakt werd van onverklaarbare plotselinge sterfte bij kinderen die Adderall of Adderall XR als medicijn gebruikten. Onverklaarbare sterfgevallen vaak geassocieerd worden met amphetamine-misbruik, of worden ook wel gezien worden bij kinderen die de normale dosis van amphetamine-achtige medicijnen innemen maar daar bijvoorbeeld een verborgen hartafwijkingen naast hadden. Echter, er overleden ook kinderen die geen hartproblemen hadden en wel de normale dosis gebruikten.

De FDA (Food and Drug Administration) in Amerika heeft daarop wel een waarschuwing laten uitgaan. Een ernstige waarschuwing, namelijk de Black Box warning. Dit betekent in feite het plaatsen op een zwarte lijst van een medicijn vanwege hele ernstige of levensbedreigende bijwerkingen.

Deze Black Box waarschuwing geldt overigens ook voor Ritalin en Concerta. De conclusie dat er een directe link tussen een reguliere dosis van Adderall en sterfte bij kinderen zou zijn, daar willen ze in de USA nog niet helemaal aan. Volgens eigen zeggen houden ze de vinger aan de pols maar gaan nog niet tot aktie over omdat in Amerika bijna 1 miljoen kinderen en volwassenen al meer dan 50 jaar zonder problemen en veilig Adderall of Adderall XR zouden gebruiken.

Conclusie

Adderal is in Nederland niet verkrijgbaar, maar had dat wel het geval geweest dan had het net zoals de andere amfetamine-achtige medicijnen in de Opiumwet komen te staan. Met de toegenomen populariteit van partydrugs, grijpen jongeren alle mogelijkheden aan om los te gaan. En er is natuurlijk niets leukers en hipper dan het uitproberen van verschillende partydrugs. Het feit dat de verkoop van Adderall in Nederland illegaal en verboden is, maakt het natuurlijk allemaal nog interessanter en spannender.

Jammer genoeg gaat het hier weliswaar om een medicijn dat reeds goedgekeurd is voor gebruik aan kinderen van boven de 3 jaar maar wel eentje met een Black Box warning. Dat betekent dat jongeren, die deze partydrug volop in de weekenden gaan gebruiken, of liever gezegd misbruiken, niet gehinderd door enige kennis, behoorlijke risico’s lopen op orgaanschade.

Links