Stoppen met roken en afvallen tegelijk

Stoppen met Roken en Afvallen middels 5-stappen plan

We weten allemaal wat het grootste obstakel is wanneer we proberen te stoppen met roken. Gewichtstoename! Dit absoluut een van de meest vervelende bijzaken. Uiteraard zijn de bijverschijnselen tijdens het stoppen met roken voor iedereen verschillend en kunnen variëren van hoofdpijn, depressie, angst, gemoedsverandering, maar toch niet in de minste plaats, zoals reeds vermeld het bijna onvermijdelijke aankomen in gewicht. Dit is met name lastig te verkroppen voor rokers die willen stoppen vanuit het oogpunt dat dit beter voor hun gezondheid is en vervolgens direct met een ander gezondheidsprobleem te maken krijgen. Stoppen met roken en afvallen tegelijk is voor menigeen een uitkomst. Statistieken wijzen uit de gewichtstoename van mensen die willen stoppen met roken wel op kan lopen tot 10 a 20 kilo in de eerste 6 maanden. Met name mensen die zonder hulpmiddelen willen stoppen is dit effect het grootst. Het laatste dat iemand nodig heeft die bezig is met stoppen is de stress van aankomen. Dit verhoogt alleen maar weer de ongerustheid. Al met al zonde van en dit terwijl je juist stopt om je gezondheid te verbeteren.

Gewichtstoename is niet jouw schuld

Maar hou in je achterhoofd: de gewichtstoename is niet jouw schuld! Het is bewezen dat roken een onderdrukte manier is van het nuttigen van voedsel. Als je ineens het roken wegneemt begin je automatisch te verlangen naar voedsel als een soort emotionele verzachter. Daar komt nog eens bovenop dat het gebrek aan nicotine je bloedsuikerspiegel verlaagd wordt en je lichaam gedwongen is dit aan te passen. Vaak zorgt dit ervoor dat je trek krijgt in calorie-rijke snacks om dit peil aan te vullen. Het voelt dan voor een roker alsof alles tegen zit en je gezondheid maar ook je familie is al snel de dupe. Je weet dat je moet stoppen met roken en afvallen is wel het laatste waar je mee bezig wilt zijn en alles bij elkaar valt het nogal rauw op je dak. Je vraag je af of hiervoor een oplossing is. Gelukkig wel. Er is een alternatief waarbij je geen last hebt van die vervelende bijverschijnselen. Volg de onderstaande 5 stappen en je kunt verzekerd zijn dat stoppen met roken en afvallen tegelijk wel degelijk een optie is.

1. Zorg voor een gezond rook alternatief, de elektrische sigaret.

Misschien heb je er van gehoord maar misschien ook niet Elektrisch Roken is een nieuw gezond rookalternatief. Een elektrische sigaret geeft je zowel de nicotine en het fysieke gevoel van roken, doch zonder enige schadelijk effect! Je kunt in feite blijven genieten van het roken maar zonder de teer, zwarte rook en chemische substanties. Bijkomend voordeel is dat je ook niet meer buiten in de kou hoeft te staan tijdens het roken, want het enige dat je uitblaast is een op water gebaseerde stoom. 

2. Verplicht jezelf tot meer “bewegen”.

Het is uiteraard niet nodig om dure fitnessapparatuur aan te schaffen. Als je jezelf aanmaant tot een flinke wandeling, wat buikspieroefeningen (een aantal keer per week) of lekker wat baantjes zwemt, zorg je ervoor dat je je lichaam inspant en je bloed lekker begint te stromen. Natuurlijk kun je het ook een treedje hoger doen en kun je je aanmelden bij een sportschool en onder begeleiding van een instructeur binnen afzienbare tijd enorme vooruitgang boeken.

3. Zorg voor voldoende rust en vermijd stressvolle situaties.

Als je moe bent, maar ook als je je gestresst voelt verlaag je de drempel om naar een snack of een sigaret te grijpen. Als je daadwerkelijk bent overgestapt op elektrische sigaretten is het roken hiervan niet meer schadelijk, maar kans is nog altijd, met name in het begin, aanwezig om terug te vallen om je traditionele sigaretten.

4. Vermijd “loze kalorieën”.

Een dooddoener, maar toch ook echt een klassieker. Er is niks mis met het voeden van je lichaam met groente en fruit, proteïnen en zelfs koolhydraten. Je hebt deze eenvoudigweg nodig om je energie peil gezond en sterk te houden (je beweegt immers ook meer dan normaal), maar wat je wel moet vermijden zijn de “verborgen kalorieën”, zoals frisdrank, suikers en vette snacks. Wees niet geobsedeerd over wat je eet, want dit verhoogt alleen maar weer je stressniveau, maar eet gewoon gezond en gooi alle rotzooi overboord.

5. Beloon jezelf.

We hebben de leukste voor het laatst bewaard. Bepaal hoeveel geld je bespaart met het niet roken, want dat is nogal wat. Zelfs de eerder genoemde elektrische sigaret kost dan wat in aanschaf, maar dit is nog altijd vele malen minder dan de sigaretten die je gewend bent te kopen. Maak voor jezelf een tabelletje van de uitgaven die je normaal hebt en hoeveel je jezelf bespaart en leg dit geld weg voor iets wat je graag wilt hebben. Verwen jezelf met iets nieuws of neem iemand mee voor een leuk uitje. Geniet hiervan en geef jezelf nog meer vertrouwen om de gezonde weg die je hebt ingeslagen positief voort te zetten.

Handige links