Hoe maak je olijfolie met kruiden

Olijfolie met kruiden en specerijen

Deze olijfolie is een olie die verrijkt is met de natuurlijke aromas van kruiden, specerijen of andere ingrediënten. Gearomatiseerde olijfolie geeft extra flair aan gerechten die in deze olie worden gebakken, gemarineerd of gefrituurd. Olijfolie met knoflook is zeer populair en behoort tot de echte Italiaanse delicatessen. Deze olijfolie is ook prima geschikt om brood in te dippen en als dressing over een salade. Het mengen van olijfolie met de kruiden gaat volgens een proces dat men infusie noemt. Hoe infusie werkt met olijfolie staat in dit artikel.


Manieren van infusie

Olijfolie met aroma kan op drie manieren worden gemaakt. De meest eenvoudige manier van bereiding is de kruiden samen met de olijfolie direct in de fles te doen. De fles wordt dan afgesloten en op kamertemperatuur bewaard. Het bewaren moet minstens een paar uren duren om de kruiden (of de andere toevoegingen) goed te mengen met de olie. Het is heel belangrijk dat de fles en de dop goed schoon zijn, omdat het toevoegen van de aromas de olijfolie kan bederven. Nadat de olie zijn gewenste smaak heeft gekregen, is het zaak om deze koel (in de koelkast) te bewaren om de versheid te garanderen.


Warme infusie

Een ander proces om aroma toe te voegen aan olijfolie is door middel van warme infusie. De olijfolie wordt in een pan gegoten en de gewenste hoeveelheid kruiden wordt toegevoegd. Op een laag vuur wordt de pan verwarmd. Om de aromas van de kruiden goed af te laten geven aan de olie wordt het brouwsel verwarmd tot 80-95 graden. De pan blijft 10 minuten op het vuur staan. De verwarmde olie wordt vervolgens gebotteld en gekoeld.


Koude infusie

De derde methode om olijfolie een lekker aroma te geven is de koude methode. Hierbij wordt gebruik gemaakt van een foodprocessor of een blender. Deze methode is heel goed geschikt voor gedroogde kruiden of voor kruiden met een houtachtige structuur, zoals oregano. Alle ingrediënten worden gemengd in een foodprocessor en net zolang gemengd totdat er een gelijkmatige verdeling is van de kruiden in de olie. De gemengde olie wordt in flessen gegoten en gekoeld bewaard om de optimale smaak te behouden.


Soorten kruiden

Je kunt veel verschillende soorten kruiden gebruiken om olijfolie smaak te geven: Rozemarijn, basilicum, Spaanse pepers of oregano. Natuurlijk kun je ook veel andere ingrediënten gebruiken. Olijfolie met citroen, tomaat en knoflook zijn hier mooie voorbeelden van. Het beste recept om deze olie te maken is het recept dat het beste bij de smaak van de kok past.


Waarbij gebruiken?

Olijfolie met kruiden kun je in allerlei gerechten gebruiken. Olie met citroen is heel erg lekker om te gebruiken bij het grillen van vis. Olijfolie met oregano maakt een Italiaanse pizza onvergetelijk lekker als je het er over sprenkelt. Recept: Insalata CapreseInsalata Caprese is een hele bekende Italiaanse salade met tomaat en mozzarella kaas. Het is ook niet moeilijk om te maken en, heel kenmerkend voor de Italiaanse keuken: het bestaat uit eenvoudige ingrediënten. Dit receptje is voor twee personen en het duurt ongeveer 10 minuutjes om het te maken.

Wat heb je nodig?

  • 2 vleestomaten in plakken.
  • 1 bol mozzarella van 125 gram.
  • verse basilicum.
  • olijfolie extra vergine met basilicum.
  • versgemalen zwarte peper.
  • versgemalen zeezout.

Hoe maak je het?

  • Leg de om-en-om plakken tomaat en mozzarella op een rond bord.
  • Strooi verse blaadjes basilicum over de tomaat en de mozzarella.
  • Besprenkel dit alles met de basilicum olijfolie.
  • Maal naar smaak wat verse peper en zout over de salade.

Kopen in de winkel

Je kunt het zelf maken, maar als je geen held bent in de keuken is olijfolie met heerlijke kruiden natuurlijk ook gewoon te koop in de winkel. Kies een lekkere Italiaanse, Spaanse of Griekse olijfolie en smullen maar!