Waarom consumeren veganisten geen zuivel

Veganisten zeggen NEE tegen zuivel

“Van vegetariërs begrijp ik nog wel waarom ze geen vlees eten. Maar die veganisten zijn veel te extreem. Waarom zou je nu geen zuivel en eieren eten? Bovendien lijkt het me hartstikke ongezond!” Is dit een uitspraak die van jou zou kunnen zijn? Lees dan vooral verder als je er achter wilt komen wat de redenen van veganisten zijn om zuivel uit hun eetpatroon te elimineren. Na het lezen van dit artikel zal je begrijpen waarom er net zo veel dierenleed achter zuivel schuilt als bij vlees.

Waarom consumeren veganisten geen zuivel?

“Ik ben geen kalfje, dus ik heb geen koemelk nodig!”

Alles van melk en yoghurt tot kaas en boter wordt niet genuttigd door veganisten. Zelfs producten waar melkpoeder of melkeiwitten in zitten, worden overgeslagen door veganisten. Eén van de redenen waarom veganisten geen zuivelproducten nuttigen, is logischerwijs omdat koemelk niet bestemd is voor mensen maar voor kalfjes. Wij kregen vroeger immers ook moedermelk om te kunnen groeien. Koemelk is in feite de moedermelk van een koe en bevat de perfecte verhouding aan voedingsstoffen die een kalfje nodig heeft om te kunnen groeien. Bovendien is de mens het enige zoogdier dat zijn hele leven lang onnodig (moeder)melk drinkt dat niet eens voor hem bestemd is. Het is dan ook niet vreemd dat miljoenen mensen wereldwijd kampen met een melkallergie.

Leefomstandigheden van kalfjes

De kalfjes worden na enkele dagen al van de moeder gescheiden en worden opgesloten in een klein hokje waar het diertje de rest van haar leven door zal brengen, tot aan de slacht. Het kalfje krijgt niet de juiste voedingsstoffen binnen (zoals bijvoorbeeld zink) waardoor het kalfje een slechte weerstand heeft en zich constant beroerd voelt. Dit wordt met opzet gedaan zodat het vlees een ‘mooie lichte kleur' krijgt. Puur omdat de consument dit graag heeft.

Het leven van een melkkoe

Óf het kalfje staat dezelfde toekomst te wachten als die van haar moeder; ingespoten worden met allerlei hormonen zodat de melkproductie tot zelfs zeven keer wordt verhoogd. De koe wordt dagelijks meerdere keren gemolken en heeft vrijwel constant pijn vanwege de onnatuurlijk hoge melkproductie die er in haar lichaam plaatsvindt. Na zo’n zes tot zeven jaar heeft de koe ‘haar beste tijd gehad’ wat melkproductie betreft en zal ze worden geslacht. Dit terwijl een koe gemakkelijk 20 jaar oud kan worden.

Hoe zit het dan met biologische melk?

Velen staan hier niet bij stil en weten niet wat voor dierenleed er schuilt achter iets simpels als een glas melk, een schaaltje yoghurt, vla, een plakje kaas of boter en vragen zich daarom af waarom veganisten dan geen biologische zuivel nuttigen. Bij biologische melk is de levenskwaliteit van de koeien hoger, maar hun leven wordt helaas wel op dezelfde manier beëindigd als die van andere koeien. Uiteindelijk eindigen ze allemaal na 7 jaar zoals op de afbeelding hiernaast.

Zuivelproducten vervangen

Het goede nieuws is wel dat alle zuivelproducten gemakkelijk kunnen worden vervangen. Er bestaat tegenwoordig 100% natuurlijke boter, sojayoghurt, sojakaas, sojamelk, rijstmelk, amandelmelk en nog veel meer zuivelvervangers. Zuivelvervangers bieden de smaak en voedingsstoffen van zuivel, maar dan zonder dierenleed!