Waarom je nooit op dieet moet gaan

Inleiding

Al sinds jaar en dag zijn mensen, en dan vooral vrouwen, bezig met hun gewicht. En het bedrijfsleven vaart daar zeer wel bij. De markt wordt overspoeld met dieetboeken, dieetproducten en -pillen, en heus niet omdat de bedenkers ervan het zo goed met ons en onze gezondheid voor hebben. Nee, de dieetgoeroes en dieetclubs hebben er juist alle belang bij dat wij ons dik voelen, op dieet gaan, daarna tegen het  jojo-effect aanlopen en vanaf dat moment voor de rest van ons leven een dieetslaaf zijn geworden.

De Sonja Bakkers en de Montignac-en van deze wereld zijn er miljonair van geworden. Maar wij kunnen ons geld veel beter uitgeven aan kwalitatief en hoogwaardige voedingsproducten, zoals vers fruit en verse groenten, een lekkere zalmmoot of een mooi stuk kipfilet, helaas allemaal nog altijd duurder dan vet- en suikerrijk, goedkoop geproduceerd junkfood.

Ons lijf

Ons lichaam is niets anders dan een veredelde verbrandingsoven gecombineerd met een verwarmingsketel, waarbij het voedsel dat wij naar binnen “duwen” niets anders is dan de brandstof waarmee het hele zaakje draaiende gehouden wordt. De processen die binnen ons lichaam plaatsvinden zijn biochemische, scheikundige processen en worden onze stofwisseling, of metabolisme genoemd. Hoe efficiënter ons metabolisme werkt, des te minder afvalstoffen worden er geproduceerd, zoals bijvoorbeeld de vrije radicalen die vrijkomen en die veroudering veroorzaken. Hoe hoogwaardiger de producten die wij eten, des te beter het verbruik er van en des te minder vetaanzet op verkeerde plaatsen.

Alle levensmiddelen bevatten de volgende zaken:

  • calorieën
  • voedingsstoffen (koolhydraten, vet, eiwit) en
  • vitaminen en mineralen (die zorgen voor de aanmaak van enzymen, o.a. nodig voor de spijsvertering en stofwisselingsreacties).

Laagwaardig voedsel bevat vooral calorieën, en weinig of eenzijdige voedingsstoffen en vrijwel geen vitaminen en mineralen. Dit voedsel noemen we voedsel met “lege calorieën”, een begrip dat je niet verkeerd moet opvatten. Dit voedsel bevat juist vaak heel veel calorieën. Het is voedsel waarbij het lichaam zijn eigen enzymen moet aanspreken om die calorieën in bruikbare energie om te zetten, vandaar het woord leeg, maar waar na het verbruik van die bestaande lichaamseigen enzymen juist een overschot aan calorieën overblijft dat als vetreserve wordt opgeslagen.

Allemaal afvallen

Laten we er niet om heen draaien, het aantal mensen met ernstig overgewicht neemt de laatste jaren schrikbarend toe. Even wat cijfers op een rijtje, bij kinderen tussen de 4 en de 18 jaar is op dit moment ongeveer 15% te dik en dat aantal neemt jaarlijks met 6% toe. Bij de volwassenen ligt dit percentage minstens 3 maal zo hoog, de helft van de Nederlanders heeft overgewicht. Dus maakt iedereen zich zorgen, zelfs de overheid, die een Convenant Overgewicht heeft opgesteld, met Paul Rosenmöller als ambassadeur.  Een onderdeel van dit convenant is het actieplan Energie in Balans. Overgewicht is een maatschappelijk probleem geworden, omdat we allemaal steeds verder af komen te staan van een normale, natuurlijke vorm van leven en eten.

Oorzaken van gewichtstoename

De belangrijkste oorzaak van het aankomen in gewicht is een verstoring van de energiebalans in het lichaam. In de regel komt dat omdat mensen meer energie “opeten” dan de verbrandingsoven en verwarmingketel verbruikt. Simpel gezegd, we eten te veel en bewegen te weinig. Nu ligt het niet helemaal zo simpel.

De hoeveelheid voedingsvezels en suikers die we per dag binnen krijgen en bepaalde genetische factoren kunnen ook een rol spelen. Daarnaast zijn ook het soort eten, de hoeveelheid die we per keer eten en hoe vaak we per dag eten van belang. Al deze factoren beïnvloeden de scheikundige processen in ons lichaam en kunnen de balans verstoren.

Zoals we allemaal in diverse tv-programma’s (de Afvallers XXL, SOS Sonja, The Biggest Loser) hebben kunnen zien, is ernstig overgewicht niet iets wat van de ene op de andere dag ontstaat en wat we dus ook niet binnen een paar weken weer kwijt kunnen raken. Kortom, wonderdiëten en –middelen bestaan niet. Snel afvallen (met of zonder dieet) kan dus ook niet. Waardoor het aloude spreekwoord, voorkomen is beter dan genezen, maar weer eens van kracht blijkt. 

Het kost het lichaam tijd om de energiebalans weer te herstellen en de slapende, verwende verbrandingsoven weer een tandje hoger te laten draaien. Pas als je dat accepteert, en je je eigen lijf accepteert en beter leert kennen en een aantal eenvoudige en o zo logische basisregels in acht neemt, zul je langzaam de goede richting op gaan. En daar heb je helemaal geen dure handboeken, pillen of maaltijdvervangers voor nodig. Het enige wat je in feite moet doen is je stofwisseling, of je metabolisme op een hoger niveau laten functioneren.......je kacheltje opstoken dus!

Wat zijn de nadelen en risico´s van op dieet gaan?

1) Het kost meer geld terwijl je minder eet. De pillen, de maaltijdvervangers, de handboeken met de onmogelijke recepten, ze zijn allemaal uitgevonden vanuit commercieel oogpunt, niet om u te helpen met uw persoonlijke strijd. En bewegen kost niets, tenzij u een duur sportschoolabonnement aanschaft.

2) Je lijdt vaak honger, of je eet dusdanig eenzijdig dat je het dieet nauwelijks vol kunt houden.

3) De meeste afvalkuren zijn ongezond en verstoren de normale balans van het lichaam nog verder.

4) De belangrijkste reden om nooit op dieet te gaan is het jojo-effect. En de meeste mensen die ooit op dieet gegaan zijn zullen dit beamen, na elk dieet kom je snel weer terug op je gewicht of wordt je zelfs zwaarder. En dit heeft alles te maken met het verstoren van het stofwisselingsniveau, of het metabolisme. Bij een dieet met weinig energetische waarde gaat ons lichaam in de `spaarstand`, gaat het rendement van de kachel omhoog, en bij terugkeer naar een normaal eetpatroon blijft deze spaarstand nog een tijd aanwezig, waardoor je zelfs bij een normale hoeveelheid ingenomen voedsel dus opeens aan gaat komen. En vanaf dat moment is de vicieuze cirkel een feit....een dieetslaaf is geboren!

Link

 Hoe voorkom ik heel eenvoudig overgewicht

Effectief afvallen door je stofwisseling te versnellen

Waar is dik zijn het schoonheidsideaal