Crashdieet en snel afvallen

INLEIDING

Met een crashdieet kun je in een paar weken veel gewicht verliezen, soms wel 10 kilo of meer. Eén van deze dieeten is het eierdieet:

HET EIERDIEET

Met het eierdieet kunt u 4 tot 5 kilo afvallen in één week. Het eierdieet niet langer volgen dan zeven dagen ! Het eierdieet bevat heel weinig vetten en koolhydraten. Tijdens dit dieet krijgt u gemiddeld 500-700 calorieën per dag binnen.

Salades en dergelijke niet aanmaken met olie maar bijvoorbeeld met een light dressing of balsamico azijn. Koffie en thee (zonder melk en suiker, wel zoetstof) zijn onbeperkt toegestaan. Zorg ervoor dat u minimaal 2 liter vocht (water) per dag binnen krijgt. Tijdens het eierdieet mag er geen boter of olie gebruikt worden, en mag er geen alcohol gedronken worden. De lunch en het diner mag ook gewisseld worden.

In het schema van het eierdieet kunt u zien wat u per dag mag eten. Hierbij is het ontbijt voor elke dag gelijk. Als er geen hoeveelheden staan aangegeven mag u deze zelf bepalen. De eieren maakt u naar eigen smaak klaar. (zonder gebruik van boter!).


BELANGRIJK: HET EIERDIEET NIET VOLGEN BIJ EEN TE HOOG CHOLESTEROL GEHALTE


EETSCHEMA

Elke ochtend: Grapefruit, 1 of 2 eieren (de eerste dag neemt u 3 eieren) Koffie en/of thee

Maandag: Middag: 3 eieren, tomaat koffie en/of thee Avond: 3 eieren, gemengde salade, 1 knäckebröd, koffie en/of thee

Dinsdag: Middag: 1 of 2 eieren, tomaten, koffie en/of thee Avond: steak, gemengde salade, selderij, spinazie, komkommer, koffie en/of thee

Woensdag: Middag: 1 of 2 eieren, tomaten, spinazie, koffie en/of thee Avond: 2 lamsboutjes of 1 steak

Donderdag: Middag: gemengde salade, grapefruit, koffie en/of thee Avond: eieren, magere kwark, spinazie, knäckebröd, koffie en/of thee

Vrijdag: Middag: eieren, spinazie, koffie en/of thee Avond: vis, gemengde salade, knäckebröd, koffie en/of thee

Zaterdag: Middag: vruchtensalade Avond: steak, tomaten, selderij, komkommer, koffie en/of thee

zondag: Middag: koude kip (gegrild), tomaten, grapfruit Avond: groentesoep, kip, tomaten, komkommer, gekookte kool, selderij, grapefruit, koffie en/of thee

GEZOND OF NIET?

Je eet maximaal 500-1000 cal per dag, en de kiloos vliegen er af. Gezond is dit zeker niet, want het is geen vet wat verbrandt wordt, maar

  • vocht
  • spierweefsel
  • andere bouwstoffen

Met een crashdieet worden de vetreserves als laatste aangesproken, omdat tijdens het volgen van een crashdieet het lichaam zo weinig voeding binnen krijgt dat het niet meer optimaal kan functioneren. Het lichaam zet dan een zogenaamd verdedigings mechanisme in werking, en gaat heel zuinig om met de vetreserves (energie). Oftewel de vetverbranding gaat omlaag. Dit uit zich in moe zijn en geen fut meer hebben, en de weerstand neemt af.

ADVIES Denk dus goed na voordat je start met een crashdieet. Het is leuk om de kiloos er af te zien vliegen, maar het resultaat is maar zelden blijvend. Het is beter om een goed uitgebalanceerd dieet te volgen.