Hoe kan je overtollig vet bij de rug voorkomen en verbranden

Rugvet verliezen

Veel mensen hebben last van vetophopingen bij de rug. Met name de onderrug wordt vaak getroffen door vetophopingen die moeilijk weg te trainen zijn. Dit komt doordat mensen vaak denken dat plaatselijk vet verbrand kan worden, maar helaas is dit niet waar. Je kunt niet zelf een gebied van je lichaam selecteren en bevelen om vet te verliezen! Het is genetisch bepaald bij welke lichaamsdelen je meer vet zult verliezen. Maar er zijn wel trucs die je kunt toepassen om zo snel mogelijk van het overtollige vet bij je rug af te komen!

Lichaamsvet verliezen

Wanneer je vet wilt verbranden, zal je minder calorieën binnen moeten krijgen dan je verbruikt. Hierbij is het van belang om haalbare en realistische doelen te stellen. Niet alleen omdat je dan zelf langer gemotiveerd blijft, maar ook omdat je spieren zult 'verbranden' als je te snel afvalt!

Vet in spiermassa omzetten

Helaas is het niet mogelijk om vet om te zetten in spieren. Dit is een fabeltje waar velen in geloven. Vet en spieren zijn namelijk opgebouwd uit verschillende cellen die je niet in elkaar om kunt zetten. De enige optie is: vet verbranden en spiermassa kweken. Het komt vaak voor dat spieren onder een laag vet zitten waardoor ze niet of minder zichtbaar zijn. Een gezond eetpatroon en voldoende sport zullen bijdrage aan het verlies van vet, dus ook bij de rug! De oefeningen helpen je om de rugspieren strakker te maken en het gezonde eetpatroon helpt je om vet te verbranden. Hoe ga je dit vet verbranden? Heel simpel! Kies een sport die je leuk vindt en houd je hier iedere dag minstens een half uur mee bezig.

Hoe kom je snel van vet (o.a. bij je rug) af?

Om snel calorieën te verbranden , zijn sporten als kickboksen en zwemmen zeer geschikt. Wil je thuis aan de slag? Kies dan voor een loopband, crosstrainer of roeimachine. Wil je vet verbranden, spieren verstevigen, een betere houding krijgen én stress verminderen? Kies dan voor pilates of yoga!

Hoe vaak moet je de rug trainen?

Door iedere dag minimaal een half uur te trainen, zal je vet verbranden. Ook het vet bij je rug dus! Maar het is belangrijk om de rugspieren ook specifiek te trainen als je een mooie strakke rug wilt. Het is hierbij van groot belang dat je de oefeningen regelmatig uitvoert. Train de rugspieren daarom minimaal twee à drie keer per week voor de beste resultaten. Het is belangrijk dat je altijd een dag tussendoor rust zodat de rugspieren niet overbelast raken.

Oefeningen voor de rug

Oefening voor de lage rugspieren

Ga op de vloer liggen met je buik naar de grond toe gericht. Zet je handen onder je schouders alsof je push ups gaat doen. Je heupen en bekken moeten op de grond blijven liggen en span ondertussen je buikspieren aan. Gebruik vervolgens je armen om jezelf omhoog te duwen en kom met een boog naar boven. Begin laag en kom daarna steeds hoger op.

Plank

Ga op de grond liggen met het gezicht naar beneden. Houd de ellebogen naast de borst en de handpalmen op de grond. Duw jezelf van de vloer zodat je op je tenen en ellebogen steunt. Houd je lichaam volledig recht en span de buikspieren aan. Lift het bekken zodat je in rechte houding blijft. Houd dit minimaal een halve minuut vol en kom voorzichtig terug naar de beginpositie.

Tot slot

Onderschat ook het belang van een goede houding niet! Wanneer je rechtop zit en staat, zie je er direct slanker uit en zal het rugvet minder opvallen. Vergeet dus niet om de rug recht te houden!