Tips om minder vaak honger te hebben

Vaak last van honger?

Heb je voortdurend last van een hongergevoel, zelfs net nadat je hebt gegeten? Voor velen is dit een herkenbaar probleem. Te veel eten kan echter resulteren in allerlei gezondheidsklachten, overgewicht en bovendien een schuldgevoel. Gelukkig is het echter mogelijk om de eetlust te onderdrukken zodat je een goede gezondheid en je ideale lichaamsgewicht kunt behouden. Wat we eten en hoeveel we eten heeft namelijk een grote invloed op het figuur en de gezondheid. Met onderstaande tips kun je je hongergevoel prima onderdrukken zodat je eindelijk uit deze vicieuze cirkel kunt stappen!

Waarom eten veel mensen te veel?

  1. Je lichaam heeft voedsel nodig om te kunnen functioneren. Het zijn de belangrijke vitamines en mineralen die ons lichaam gaande houden. Gezond eten is dus wat ons lichaam nodig heeft. Maar de fastfood en bewerkte voedingsmiddelen van tegenwoordig zijn niet gunstig voor het organisme. Ze bieden lege calorieën zonder voedingswaarde. Hierdoor kom je wel aan in gewicht, maar zal je lichaam nog steeds snakken naar de broodnodige vitamines en mineralen. Hierdoor blijft je lichaam het seintje geven dat je honger hebt.
  2. Bovendien went de maag ongelooflijk snel aan de hoeveelheid gegeten voedsel. Het is dan ook niet zo vreemd dat wanneer je veel eet, je juist sneller honger krijgt. Je maag rekt zich namelijk uit en je hebt hierdoor sneller het gevoel dat je honger hebt. In dit geval is het van groot belang dat je leert hoe je je eetlust moet onderdrukken. Je lichaam heeft dagelijks een bepaalde hoeveelheid voedsel nodig en als je meer consumeert, dan wordt dit opgeslagen als lichaamsvet. De eerste stap naar je ideale lichaamsgewicht is dus het beheersen van je hongergevoel en het kiezen voor gezonde voedingsmiddelen.
  3. Wanneer mensen zich vervelen, nerveus of verdrietig zijn, zullen ze vaak snakken naar ongezond voedsel om zich even op iets anders te kunnen concentreren. In zulke periodes proberen mensen dus de leegte in zichzelf als het ware te vullen met voedsel. Meestal beseffen ze dan pas achteraf dat z eigenlijk te veel hebben gegeten.

Tips om minder vaak honger te hebben

  • Je lichaam heeft voedsel nodig om goed te functioneren. Daarom is het belangrijk om voldoende te eten. Verspreid het eten goed over de dag, zodat je lichaam de tijd krijgt om het te verteren en je maag zich niet aan zal passen aan grote hoeveelheden voedsel. Eet daarom 5 à 6 keer per dag. Drie warme maaltijden en 2 à 3 gezonde snacks, zoals een stuk fruit, nootjes of een bakje yoghurt. Houd je aan kleine, gezonde porties. Je lichaam heeft niet meer nodig dan 5 kleine porties per dag. Je zult merken dat je na enkele dagen tussen de porties door geen honger meer hebt. Door 5 à 6 keer per dag kleine porties te nuttigen, zal je metabolisme bovendien omhoog schieten, zodat je ook nog eens af zult vallen.
  • Verdiep je in gezonde voeding. Lees hier een boek over of bezoek eens een diëtist(e). De basis uitgangspunten van een gezonde voeding zijn dat je geen ontbijt, lunch of diner over mag slaan omdat deze belangrijk zijn voor je lichaam. Bovendien is het belangrijk dat je voeding rijk aan vitaminen en voedingsstoffen is. Eet voldoende groente en fruit, en vergeet vooral de eiwitten, gezonde vetten en vezels niet in de goede verhoudingen te nuttigen.
  • Drink altijd een glas water tussen de maaltijden door. Het is belangrijk om dagelijks minimaal 8 glazen water te drinken. Probeer het aantal glazen water dus geleidelijk te verhogen. Water is zeer heilzaam voor het lichaam omdat water het lichaam gehydrateerd houdt, de elasticiteit van de huid helpt te behouden, gifstoffen uit het lichaam spoelt en helpt bij de vetverbranding. Water bevat bovendien geen calorieën, maar het helpt je wel om minder te eten.
  • Probeer jezelf bezig te houden met wat je graag doet. Vaak zul je zien dat je gaat eten wanneer je je verveelt, omdat je dan tenminste iets te doen hebt. Concentreer je daarom meer op je baan, hobby's, vrienden, familie, sport, natuur... Alles wat je met liefde doet en waar je je volledig op concentreert, zal het hongergevoel wegnemen. Omdat je minder tijd hebt om te denken aan eten, zal je ook minder vaak honger hebben.
  • Eet voedingsmiddelen die van nature helpen om de honger te onderdrukken. Denk hierbij aan voedingsmiddelen als appels, vis en eieren. Dit zijn voedingsmiddelen die je lichaam van de nodige voedingsstoffen voorzien, waardoor je (met het nuttigen van weinig calorieën) toch vol zit.
  • Eet langzaam en schep minder op. Als je de tijd neemt om te eten, zal je lichaam het gevoel krijgen dat je meer eet dan je daadwerkelijk doet. Hierdoor zit je sneller vol en de stofwisseling zal worden versneld waardoor het voedsel sneller wordt opgenomen.

Tot slot

In het begin zul je zeker nog af en toe last hebben van een hongergevoel, omdat je in een vicieuze cirkel belandt bent en hier uit probeert te komen. Blijf echter volhouden, omdat dit binnen een week verdwenen zal zijn!