Waarom helpt jezelf uithongeren niet als je wilt afvallen

Inleiding

Veel mensen willen graag een paar pondjes minder rond hun middel. Ze gaan dan op dieet om zo die paar pondjes kwijt te raken. Veel mensen denken dat je gaat afvallen als je minder eet doordat je minder energie binnenkrijgt dan dat je verbruikt. Dit klopt in theorie. Het is echter niet zo dat als je jezelf uithongerd en ver onder caloriebehoefte gaat zitten, dat je dan sneller gaat afvallen.

Waarom helpt jezelf uithongeren niet?

Het is logisch dat je denkt dat je lichaam energie gaat halen uit je lichamelijke reserves als je niet voldoende energie (voedsel) binnen krijgt. Dit is ook het geval wanneer je een klein energie tekort hebt. Een man moet gemiddeld 2500 kcal per dag binnen krijgen. Een vrouw moet gemiddeld 2000kcal per dag binnen krijgen. Bij een tekort van rond de 10 procent blijft je lichaam op een normale manier energie verbruiken.

Als je onder deze grens gaat zitten wordt de stofwisseling van je lichaam vertraagd. De stofwisseling van je lichaam regelt het verbruik van energie in je lichaam. Als je stofwisseling vertraagd wordt, dan wordt in feite je energieverbruik vertraagd door je lichaam. Je lichaam merkt namelijk dat er heel weinig energie binnen komt, en schakelt over op de spaarstand. Je lichaam gaat heel zuinig doen met de energie die binnen komt. Dit is te verklaren omdat de mens sinds zijn bestaan in slechte tijden heeft moeten overleven. Doordat er zuiniger met de beschikbare energie word omgegaan is het zo dat je lichaam minder snel de reserves van je lichaam zal aanspreken.

Je stofwisseling regelt dat je lichaam in rustperiodes alsnog energie verbruikt. Bij een vertraagd metabolisme wordt zeer weinig energie verbrand in rustperiodes. Het is natuurlijk veel gunstiger om een hoog metabolisme te hebben als je wilt afvallen. Zo verbrand je namelijk meer, zelfs als je niet aan het sporten bent.

Waarvan krijg je een hoger metabolsime?

Je kan door verschillende dingen een verhoogd metabolisme krijgen. Dit kan door meer te eten van bepaalde voedingsstoffen, zoals eiwitten, maar ook door regelmatiger te eten. Hierbij moet je dus denken aan je normale caloriebehoefte vermindert met 10 procent. Dit aantal calorieën verdeel je dan over meerdere maaltijden. 6 keer per dag eten is een zeer effectieve manier om je metabolisme op te krikken.

Ook kan je metabolisme hoger worden door te sporten. Het kweken van spiermassa is goed voor je metabolisme omdat spieren 2 keer zoveel calorieën gebruiken. Sporten met een zeer hoge intensiviteit is ook goed voor je metabolisme. Denk hierbij bijvoorbeeld aan regelmatig sprintjes trekken als je aan het hardlopen bent. Hierdoor zal je na het hardlopen veel meer calorieën verbranden. Dit heet een "afterburn". Je lichaam heeft door de hoge intensiviteit van de oefening ook tijdelijk een hogere hartslag. Hierdoor is je metabolisme tijdelijk ook zeer hoog, wat ervoor zorgt dat je binnen 20 minuten na het sporten nog veel calorieën blijft verbranden.

conclusie

Het is niet aan te raden om jezelf uit te hongeren als je wilt afvallen. Je zal zeer weinig resultaat boeken en dit werkt zeer demotiverend. Het resultaat zal achterblijven doordat je een vertraagd metabolisme krijgt van jezelf uithongeren. Je lichaam verbruikt maar weinig energie, waardoor je vetreserves nauwelijks aangesproken worden. Het is veel effectiever om je metabolisme te versnellen. Hierdoor verbruikt je lichaam meer energie, zelfs in periodes van rust.

''Dit artikel en vele andere interessante artikelen zijn ook te lezen op http://www.superbuikspieren.nl/