Waarom zien mensen er ouder uit na een dieet

Er ouder uitzien na een dieet

Steeds meer mensen kiezen ervoor om veel af te vallen in een korte tijd. Met een zogenaamd crashdieet kun je immers veel kilo’s afvallen binnen slechts een paar weken of maanden zodat je er op je best uitziet in bikini, op een feestje of een date. Maar klopt dit eigenlijk wel? Zie je er daadwerkelijk beter uit als je veel gewicht verliest in een korte tijd? Ja en nee! Ongetwijfeld zal je lichaam er op korte termijn beter uitzien als er sprake was van overgewicht en hier zal je vast veel complimentjes over krijgen. Maar helaas kleven er drie grote nadelen aan plotseling gewichtsverlies.

Nadelen van een dieet

Het eerste nadeel zal je vast bekend in de oren klinken; het jojo-effect! Als je stopt met lijnen of diëten komen de kilo’s er in een mum van tijd weer aan. Het tweede nadeel is dat diëten erg schadelijk is voor de gezondheid omdat je je lichaam allerlei noodzakelijke vitaminen en mineralen onthoudt waardoor je lichaam niet optimaal kan functioneren. Maar het derde nadeel van een crashdieet is minder bekend; vroegtijdige huidveroudering. Ja, je leest het goed: door te diëten zal je er ouder uit gaan zien. Na een ongezond dieet waarbij men in korte tijd veel is afgevallen, ziet de gemiddelde volwassene er ongeveer vier jaar ouder uit. Maar waarom ontstaat er een vroegtijdige huidveroudering door te diëten?

Waarom zien mensen er ouder uit na een dieet?

  • Tijdens een dieet kan de huid zich minder goed herstellen. De huid heeft een natuurlijke elasticiteit, maar bij een drastisch gewichtsverlies is het onmogelijk voor de huid om de natuurlijke elasticiteit op peil te houden. Dit komt doordat de huid onvoldoende vitaminen en mineralen op kan nemen in periodes van drastisch gewichtsverlies en hierdoor verliest de huid aan collageen. De resultaten hiervan zijn een verslapte huid en meer rimpels.
  • Er is een onderzoek gehouden waarbij mensen de leeftijd van anderen moesten schatten op basis van pasfoto’s. Wat bleek? Mensen met een wat voller postuur werden jaren jonger geschat dan magere mensen. Mensen met weinig vet in hun gezicht zien er ouder uit en dit heeft meerdere redenen. Ten eerste staan de ogen vaak meer hol en heeft de huid minder steun. Hierdoor ontstaan allerlei schaduwen in het gezicht die ervoor zorgen dat iemand er oud uitziet. Donkere kringen onder de ogen zijn hier een goed voorbeeld van. Daarnaast worden de wangen vaak hol en gaan wat hangen na een drastisch gewichtsverlies. Een gebrek aan vet zorgt ervoor dat de wangen er uitgemergeld uitzien en omdat ze vaak gaan hangen, veroorzaakt dit diepe(re) plooien tussen de neus en mond.
  • Omdat de huid tijdens een ongezond dieet minder collageen aanmaakt en omdat het vet in het gezicht drastisch afneemt, zal de huid gaan hangen waardoor men er ouder uitziet. Dit wordt met name zichtbaar rond de kaaklijn en hals.

Conclusie

Diëten zijn zeer schadelijk voor zowel de gezondheid als de huid. Door in een korte tijd af te vallen zal je er slechts tijdelijk slanker uitzien, maar de bittere realiteit is dat de kwijtgeraakte kilo’s er binnen enkele weken weer aan zitten. En bovendien kan de huidveroudering na een dieet kan niet zomaar worden teruggedraaid. Daarom is het nog altijd de beste optie om een gezond eetpatroon als onderdeel van de leefstijl op te nemen en om dagelijks minimaal een half uur te sporten. In het vervolg zal je er dan áltijd op je best uitzien en je zult zien dat diëten overbodig zijn!