Hoe word je vegetarier of veganist

Hoe word je vegetariër of veganist?

Veel mensen beginnen eindelijk beter met het milieu om te gaan. Termen als recycling en duurzaamheid hoor je dan ook vrijwel dagelijks. Gelukkig beginnen steeds meer mensen te beseffen dat het eten van vlees schadelijk is voor het milieu. Er is namelijk heel veel water nodig om vlees te kunnen produceren. Bovendien is dierenleed iets waar steeds meer mensen zich schuldig over voelen. Tel daarbij op dat rood vlees en andere dierlijke levensmiddelen zoals zuivel en eieren levensbedreigende ziektes kunnen veroorzaken. Redenen te over om vegetariër of veganist te worden dus. Maar hoe word je vegetariër of veganist? Onderstaande tips helpen je een eind op weg.

Waarom vegetariër of veganist worden?

 • Dierenleed zal verminderen
 • Beter voor het milieu
 • Je krijgt minder schadelijke afvalstoffen binnen. Afvalstoffen in vlees kunnen namelijk leiden tot ernstige ziektes zoals diabetes en kanker
 • Je krijgt minder vetten binnen
 • Onderzoek heeft uitgewezen dat vegetariërs en veganisten over het algemeen slanker en gezonder zijn en tot maar liefst 10 keer minder kans hebben op overgewicht

Tips die je helpen om vegetariër of veganist te worden

 • Maak eerst voor jezelf duidelijk waarom je vegetariër of veganist wilt worden. Vegetariër of veganist worden is namelijk niet iets wat je 'even uitprobeert'. Zet alle redenen op een rijtje en herhaal ze een paar keer voor jezelf. Wanneer je dit doet, zal je namelijk minder snel terugvallen in je oude gewoonten.
 • Lees over de gevolgen van vegetarisme en veganisme voor het lichaam. Dit is een belangrijke stap omdat je wel de juiste voedingsstoffen moet binnenkrijgen. Het kan zijn dat je voedingsupplementen moet gaan innemen om alle benodigde voedingsstoffen binnen te krijgen.
 • Koop een lekker vegetarisch en/of veganistisch kookboek voor jezelf en laat je inspireren door de vegetarische en veganistische recepten die er in staan. Probeer iedere week minimaal één van de recepten te koken. Je kunt ook gemakkelijk en gratis op zoek gaan naar lekkere vegetarische en veganistische recepten via het internet. Maak voor jezelf een lijstje met de lekkerste vegetarische en veganistische recepten en kook deze regelmatig voor jezelf.
 • Vertel je omgeving dat je vegetariër of veganist bent geworden (of wilt worden). Mensen zullen er dan rekening mee houden en voor jezelf is het ook prettiger om het van tevoren aan te geven.
 • Ben je de enige vegetariër of veganist in het huishouden? Houd er dan rekening mee dat je voor jezelf apart zult moeten koken. Heb je dat er voor over?
 • Er zijn genoeg vleesvervangers te koop. Probeer er zo veel mogelijk van uit om er achter te komen welke je lekker vindt. Het is echter ook heel goed mogelijk om vegetariër of veganist te zijn zonder vleesvervangers te eten. Er zijn genoeg andere lekkere dingen die je uit kunt proberen, zoals bijvoorbeeld vegetarische en veganistische ovenschotels.
 • Zorg ervoor dat je plezier blijft hebben in het vegetarisme of veganisme. Ga het niet voor jezelf als 'straf' zien dat je geen vlees (en voor veganisten ook zuivel en eieren) meer mag eten. Blijf de dingen eten die je altijd al lekker vond, maar dan zonder vlees/zuivel/eieren.

Tot slot

Houd er rekening mee dat het de eerste dagen (weken, maanden...) moeilijk voor je kan zijn om geen vlees/zuivel/eieren meer te consumeren. Je lichaam is namelijk aan deze voedingsmiddelen gewend en het zal een deel van de voedingsstoffen nu uit andere voedingsmiddelen moeten halen. Gun jezelf daarom de tijd om te wennen aan het vegetarisme of veganisme en keer het niet direct de rug toe omdat je er moeite mee hebt in het begin. Je zult merken dat de behoefte aan vlees/zuivel/eieren steeds verder zal afnemen en op den duur zelfs helemaal zal verdwijnen.

Eiwitten, vitamines, mineralen en omega 3

Lees de volgende artikelen om er achter te komen waar je je voedingsstoffen uit haalt als vegetariër of veganist.