Mijn ervaringen met veganisme, deel 1

Mijn ervaringen met veganisme. Deel 1: Voordelen van veganisme

Precies een half jaar geleden kreeg ik het boek cadeau van een vriendin. Deze wereldwijde bestseller drukt je op huiveringwekkend eerlijke wijze met je neus op de feiten omtrent je eigen eetgewoonten en geeft zeer goede redenen om over te gaan op een veganistisch dieet. Voor mij waren de in het boek genoemde redenen doorslaggevend genoeg om direct alle dierlijke voedingsmiddelen uit mijn eetpatroon te schappen. Dit betekende dat ik geen vlees, vis, eieren, melk, yoghurt, kaas, boter, margarine en andere dierlijke voedingsmiddelen (zoals gelatine) meer zou consumeren. Hieronder heb ik de voordelen beschreven die ik in het afgelopen halfjaar heb ervaren met veganisme. Onderstaande ervaringen zijn persoonlijk en kunnen verschillen van persoon tot persoon.

Wat eet je dan wel als veganist?

Dit is ongetwijfeld één van de eerste vragen die mensen stellen als ze er achter komen dat je veganistisch eet. Op zich is dit geen vreemde vraag omdat dierlijke voedingsmiddelen oververtegenwoordigd zijn in ons Westerse dieet. Maar ook binnen een veganistisch dieet kun je prima variëren omdat er veel voedingsmiddelen zijn die je wel kunt blijven eten. Denk maar aan brood, rijst, aardappelen, pasta, graanproducten, groenten en fruit, noten, peulvruchten, allerlei sauzen, soepen, kruiden en uiteraard de voedingsmiddelen op basis van soja zoals sojamelk, sojakaas, sojayoghurt, tofu etc.

Voordelen van veganisme

Fysieke voordelen van veganisme

  • Eén van de voordelen van veganisme waar ik het meest over te spreken ben, is het gewichtsverlies dat een veganistisch dieet met zich meebrengt. Het afgelopen half jaar ben ik ruim drie kilo afgevallen door veganistisch te eten. Dit is een opvallend gewichtsverlies omdat ik een gezond gewicht heb.
  • Ik was al langere tijd bekend met het feit dat zuivel bij sommige personen kan leiden tot een onzuivere huid. Maar mijn verwachtingen werden overtroffen; ik heb namelijk geen last meer van puistjes, roodheid of andere huidproblemen gehad sinds ik veganistisch eet.
  • Een half jaar geleden had ik nog last van droog en pluizig haar. Tegenwoordig is mijn haar zacht en glanzend dankzij mijn natuurlijke eetgewoonten.

Gezondheidsvoordelen van veganisme

  • Ik ben iemand die om de haverklap ziek is, maar het afgelopen half jaar heb ik slechts één keer te maken gehad met een verkoudheid.
  • Als veganist zijnde moet je er rekening mee houden dat je lichaam alle benodigde voedingsstoffen krijgt. Doordat je lichaam krijgt wat het nodig heeft, neemt de behoefte aan zoetigheid enorm af. Dit is maar goed ook omdat de meeste soorten zoetigheid wel dierlijke voedingsmiddelen zoals gelatine, melk of ei bevatten.
  • Na maaltijden met vlees had ik altijd een zwaar en loom gevoel en wilde ik het liefst even liggen. Tegenwoordig is dit wel anders. Nu voel ik me juist heel licht en energiek na een maaltijd.
  • Jarenlang had ik last van slaapproblemen en niets leek te helpen tegen dit probleem. Homeopathische slaapmiddelen, meditatie, ademhalingstechnieken… niets hielp totdat ik overging op een veganistisch dieet. Mijn lichaam kan eindelijk ’s avonds tot rust komen zodat ik direct in slaap kan vallen en pas in de ochtend wakker word wanneer mijn wekker afgaat. Hierdoor heb ik overdag veel meer energie.

Culinair voordeel van veganisme

  • Als veganist zijnde kun je veel dingen niet meer eten. In plaats van dit als een beperking te zien, besloot ik veganisme als een culinaire uitbreiding te beschouwen. Ik verdiepte me meer in internationale gerechten en kwam er o.a. achter dat bijvoorbeeld de Mediterrane, Mexicaanse, Noord-Afrikaanse en Aziatische keukens talloze heerlijke veganistische gerechten hebben waarmee je iedere dag een lekkere, gezonde en gevarieerde maaltijd op tafel kunt zetten.

Nadelen van veganisme

Net zoals met alles in het leven, zijn er ook nadelen verbonden aan het veganisme. Lees daarom het vervolg op dit artikel: Mijn ervaringen met veganisme, Deel 2: Nadelen van veganisme.