Waar koop je vegetarische en veganistische producten

Vegetarische en veganistische producten kopen

Omdat steeds meer mensen besluiten om vegetariër of veganist te worden, neemt het aanbod aan natuurlijke voedingsmiddelen toe. Maar ondanks dat vegetarisch boodschappen doen nog nooit zo gemakkelijk is geweest, vragen veel beginnende vegetariërs en veganisten zich af waar ze nu precies hun voedingsmiddelen het beste kunnen kopen.

De supermarkt: ruim aanbod aan vegetarische en veganistische producten

Vleesvervangers, vegetarische kaas en sojaproducten

Om op de toenemende vraag naar vegetarische producten in te spelen, breiden supermarkten hun vegetarische assortiment steeds verder uit. Tegenwoordig is het voor vegetariërs en veganisten mogelijk om het grootste deel van hun boodschappen gewoon bij de supermarkt te doen. Voor de liefhebbers zijn er tientallen vleesvervangers verkrijgbaar in de supermarkt zoals vegaburgers, falafel en tofu. Vegetariërs kunnen tegenwoordig zelfs vegetarische kaas in sommige supermarkten kopen. Maar ook de veganisten kunnen opgelucht ademhalen. De gemiddelde supermarkt heeft tegenwoordig producten zoals sojamelk, havermelk, rijstmelk, sojayoghurt, sojaroom en plantaardige margarine.

Meer vegetarische en veganistische voedingsmiddelen in de supermarkt

Verder zijn er nog vele voedingsmiddelen die zowel vegetariërs als veganisten in de supermarkt kunnen kopen. Denk hierbij aan o.a. groenten, fruit, brood, aardappelen, rijst, pasta, de eerder genoemde vleesvervangers, sauzen, noten, pitten, diervriendelijk snoepgoed, diervriendelijk broodbeleg (pure chocoladepasta, hagelslag, kokosbrood, jam etc.), peulvruchten en zo kunnen we nog wel even doorgaan.

De natuurvoedingswinkel blijft nog steeds dé winkel voor vegetariërs en veganisten

In de supermarkt kun je dus allerlei vegetarische en veganistische voedingsmiddelen kopen. Met een beetje creativiteit kun je gemakkelijk honderden gerechten maken van voedingsmiddelen die je bij de supermarkt hebt gekocht. Maar dan zijn er ook nog de typisch vegetarische/veganistische voedingsmiddelen die helaas (nog?) niet verkrijgbaar zijn bij de standaard supermarkt, maar wél bij de natuurvoedingssupermarkt.

Wat kun je zoals kopen bij de natuurvoedingssupermarkt?

We hebben het hier over voedingsmiddelen zoals agar agar poeder (plantaardig alternatief voor gelatine), plantaardige mayonaise, zeewier, rijststroop (meest gezonde suikervervanger), zijdetofu (prachtig ingrediënt voor taarten), sojamelkpoeder, allerlei soorten noten en peulvruchten, veganistische kaas, ijs op basis van sojamelk en/of kokosmelk en vleesvervangers zoals tempeh en seitan. In natuurvoedingssupermarkten kun je zelfs vleesvervangers vinden die nauwelijks te onderscheiden zijn van echt vlees, zoals vegetarische Gyros, ham, salami, schnitzels en vis.

Woon je niet in de buurt van een natuurvoedingssupermarkt?

Niet iedere vegetariërs/veganist heeft het geluk in de buurt van een natuurvoedingssupermarkt te wonen. Daarom is het verstandig om iedere keer van tevoren een lijstje te maken waar je ongeveer een maand mee vooruit kunt. Zo hoef je maar ééns per maand naar de natuurvoedingssupermarkt.

Natuurvoedingssupermarkt Gimsel

De natuurvoedingssupermarkt Gimsel in Rotterdam is uitgeroepen tot de beste natuurvoedingswinkel van Nederland.

Toko: iedere toko barst van de vegetarische en veganistische producten

Er is altijd wel een Aziatische of Surinaamse toko in de buurt te vinden. In de meeste toko’s kun je tofu, groenten, exotische specerijen, thee, roerbak sauzen, bouillons, zeewier en nog veel meer producten kopen die geschikt zijn voor vegetariërs en veganisten. Vaak hebben ze ook een non-food aanbod, zoals bijvoorbeeld stoommandjes.

De lokale markt: een walhalla voor vegetariërs en veganisten

De markt is een uitstekende plek om allerlei vegetarische en veganistische voedingsmiddelen te kopen. In de meeste woonplaatsen vindt er wel een wekelijkse markt plaats. Als vegetariër of veganist kun je er o.a. terecht voor verse groenten en fruit van het seizoen, vrije uitloop eieren (voor vegetariërs), gedroogd fruit, noten en specerijen. Met name de groenten en fruit zijn er een stuk goedkoper dan in de supermarkt, dus neem de volgende keer zeker een kijkje.

Turkse winkeltjes: rijk aanbod, voordelig geprijsd

Turkse winkeltjes staan met name bekend om de Doner Kebab en Turkse pizza die ze er vaak verkopen. Maar wist je dat je er ook allerlei voedingsmiddelen kunt vinden die geschikt zijn voor vegetariërs en veganisten? Loop eens een Turks winkeltje binnen en je zal aangenaam verrast worden door het brede maar voordelige aanbod aan graanproducten zoals bulgur, peulvruchten, wijnbladeren, ingemaakte groenten, exotische specerijen, verse groenten en fruit en natuurlijk Turks brood (vrijwel altijd veganistisch!).

Online vegetarische en veganistische producten kopen

En dan is er nog een ruim online aanbod voor vegetariërs en veganisten. Er is niets mis met het online bestellen van voedingsmiddelen. Vegetarische webwinkels hebben vaak een vergelijkbaar assortiment met dat van natuurvoedingswinkels. Verder zijn er nog talloze webwinkels die zich specialiseren in o.a. graanproducten.

Veggiedeli

Op de website Veggiedeli kun je allerlei vegetarische producten bestellen. Al hun producten zijn 100% plantaardig en dus ook geschikt voor veganisten. Ze hebben er o.a. vleesvervangers, broodbeleg, veganistische kazen, snoepgoed en tussendoortjes. Bestel er een thermo vriesbox bij zodat de voedingsmiddelen vers blijven.