Waarom 2 liter water per dag

Inleiding

Deskundigen raden aan om dagelijks 2 liter water te drinken. En dat weet inmiddels iedereen al wel.

Maar waarom eigenlijk?

Waar blijft al dat water en wat doet het eigenlijk....

Waarom Water

Zonder voedsel kunnen we het nog redelijk lang uithouden, zo’n 40 dagen maar zonder water blijven we niet in leven.

Mensen kunnen hooguit 3 dagen zonder water.

De dagelijks noodzakelijke waterbehoefte van ons lichaam is 2,5 liter. Waarom dat zo is, hoe we aan die 2,5 liter komen dat leest u onder Waterbehoefte en Vochtbalans.

Een deel van dat water, ongeveer 1 liter, krijgen we binnen via ons vaste voedsel, waar ook water in zit, denk maar aan groente en fruit. De rest, zo’n anderhalf tot 2 liter moeten we naar binnen drinken.

De functies van Water

Naast zuurstof is water het allerbelangrijkst voor onze gezondheid. Het levert dan wel geen energie maar het is onmisbaar vanwege de volgende functies die het heeft:

♦ Het is een universeel oplosmiddel

♦ Hierdoor dient het als transportmedium voor de aanvoer van allerlei voedingsstoffen en de afvoer van afvalstoffen uit de darmen en via de nieren

♦ Het neemt dus ook een belangrijke plaats in bij de stofwisseling en de spijsvertering omdat het helpt bij de vertering, de opname en de verwerking van voedsel

♦ Spijsverteringssappen en ons bloed bestaan vrijwel geheel uit water. Via ons bloed wordt ons hele lichaam voorzien van de benodigde nutriënten en zuurstof.

♦ Water is onze warmteregulator. Voor mensen is een constant standaardniveau voor wat betreft lichaamstemperatuur van levensbelang. Water neemt warmte op, vandaar dat je veel moet drinken als je koorts hebt, daarna voert het de warmte via zweten af.

♦ Water smeert onze gewrichten en membranen 

Niet een noodzakelijke functie maar wel mooi meegenomen:  Water neemt je hongergevoel weg. Dit komt omdat een watertekort, dus een dorstgevoel, veelal verward met een hongergevoel, waardoor je meer gaat eten dan nodig. U denkt namelijk dat u honger heeft, terwijl uw lichaam eigenlijk alleen maar behoefte heeft aan water. Een groot glas water drinken voordat u iets gaat eten, helpt tegen het “te veel eten” of “over-eten”.

Waar zit al dat water in het lichaam?

Het normale gehalte aan water in het lichaam ligt tussen de 46 en de 72%. De verschillen ontstaan door de verschillen in percentage lichaamsvet. Lichaamsvet bevat vrijwel geen water, terwijl spieren en andere weefsels voor gemiddeld 75% uit water bestaan. Daardoor hebben vrouwen gemiddeld een lager watergehalte dan mannen en geldt hoe jonger des te hoger het watergehalte.

Voorbeeld: vrouwen 52 %, mannen 63 %, baby’s 75 %, ouderen tussen de 46 en 57%.

Men houdt in de regel aan dat de totale hoeveelheid lichaamswater 60% van je gewicht is.

Ons lichaamswater zit verdeeld over 4 verschillende compartimenten in ons lijf .

A) Intracellulair oftewel in de cellen: zo’n 63%.

B) Extracellulair oftewel buiten de cellen:

 • Interstitieel, tussen de cellen in: 27%
 • Intravasculair, in de bloedvaten: 7%
 • Cerebrospinaal, om de hersenen en ruggemerg: 3%
Rekensommetje:

Weeg je 70 kg dan heb je 42 liter lichaamswater waarvan 26,5 liter intracellulair en 15,5 liter extracellulair waarvan weer ongeveer 11 liter interstitieel en 3 liter intravasculair.

Watergehalte van verschillende weefsels en organen in %:

 • Tanden en Vetweefsel   10 %
 • Skelet                                22 %
 • Lever                                 68-70 %
 • Huid                                  70-72 %
 • Darmen                            74 %
 • Hersenen                        75-80 %
 • Spieren en Milt               76 %
 • Hart en longen               79 %
 • Bloed en Nieren            83 %

Waterbehoefte en Vochtbalans

Onder normale omstandigheden moet de hoeveelheid water die het lichaam uitscheidt net zo groot zijn als de hoeveelheid water die het binnenkrijgt. De vochtbalans moet in evenwicht zijn.

Hoe komen we nu aan de dagelijkse behoefte van 2,5 liter?

We raken per dag 2,5 liter water kwijt:

 • 1,5 liter  via de urine
 • 0,1 liter  via de ontlasting
 • 0,5 liter  via de longen door uit te ademen
 • 0,4 liter  via de huid door transpireren

Dit moeten we aanvullen. Normaal gesproken krijgen we ongeveer 1 liter vocht binnen via het voedsel. Dat betekent dat we daarnaast dus per dag minstens anderhalve liter water moeten drinken om onze vochtbalans op peil te houden.

Deze balans geldt voor een volwassene bij geringe inspanning en een ‘normale’ omgevingstemperatuur.

Kun je teveel water drinken?

Teveel water drinken, in de zin van dat het gevaarlijk is voor je gezondheid, dat kan eigenlijk niet. Hoe meer je drinkt des te meer urine wordt er gevormd, dus je plast alles uit. Echter, wanneer je alleen maar water drinkt en niets eet, dan zou je eventueel een zouttekort kunnen krijgen, maar dan moet je wel héle grote hoeveelheden water drinken.

Links

Water of Cola

Uitdroging en uitdrogingsverschijnselen