Leren over voeding een nuttige investering

Op kostbaarheden ben je zuinig

Gezondheid is een kostbaar bezit waar we zuinig op moeten zijn. We kunnen er zelf veel aan doen en vooral laten om gezond te blijven. Helaas lukt dat niet altijd. Toch kan je veel bereiken door over voeding te leren.

Afvallen staat al jaren in het middelpunt van de belangstelling. Om af te slanken worden ontelbare middeltjes en diëten aangeprezen. Of daar echt slanker van wordt is nog maar de vraag. Iedereen die tegen vetlagen vecht weet van het jojo-effect.Te zwaar zijn is slechts één van de gezondheidsproblemen van het lijstje. We kunnen het aanvullen met hoge bloeddruk, te hoog cholesterolgehalte, een slecht gebit, suikerziekte en ga zo maar door. Om gezond te blijven helpt een juiste voedingsmiddelenkeuze je een heel eind op weg. Die keuze kan je gemakkelijker maken als je kennis over voeding hebt. Daarom is leren over voeding een nuttige investering.

DSC01210.jpg

Leren over voeding een nuttige investering

Er zijn op het internet allerlei sites die voorlichting over voedingsmiddelen geven. Maar let op! Als je een site van een producent raadpleegt, krijg je altijd een gekleurd verhaal te lezen. Natuurlijk moet je dan hun merk gaan gebruiken om het beste voedsel voorgeschoteld te krijgen. Er zijn gelukkig ook onafhankelijke sites en die kunnen je veel over voeding leren.

Voedingscentrum

Die van het Voedingscentrum is er zo een. Het Voedingscentrum wordt door de overheid gefinancierd en geeft voorlichting. Op de website kun je testen en nog veel meer vinden. Het Voedingscentrum heeft zelfs een telefoonnummer op de website geplaatst voor bezoekers die vragen hebben.

Voedsel en Warenautoriteit

De Voedsel en Warenautoriteit is ingesteld door het Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit. Het is dus ook een van producenten onafhankelijke instelling. De organisatie bewaakt onder andere de veiligheid van ons voedsel.

Boeken over voeding

Er zijn tal van boeken over voedingsmiddelen. Maar ook hier geldt weer, wees kritisch over de herkomst. Je kunt natuurlijk altijd de leerboeken voor een diëtiste lezen. Dat kan interessant zijn, maar er zijn ook boeken te koop die in een voor leken toegankelijke taal zijn geschreven. Als voorbeeld noem ik “Wat is nu gezond?” Fabels en feiten over voeding. Schrijver: Prof. Dr. Martijn B. Katan, Uitgeverij Bert Bakker. Professor Katan schrijft in duidelijke taal en geeft informatie waar je wat aan hebt.

Door het boek verspreid staan feiten en fabels over voeding. Een voorbeeld: Het is een fabel dat je niet voor het slapen gaan moet eten omdat het voedsel dan niet meer verbruikt zou worden. Het feit is dat het gewoon verbruikt wordt gedurende de nacht. Het restant (als dat er is) tijdens de volgende dag. Dat laatste hangt ervan af wat je de volgende dag eet en hoeveel je gaat bewegen.

Belangrijk weetje voor moeders

Roosvicee is een populair drankje bij moeders om aan hun kinderen te geven. In het boek staat dat een pakje Roosvicee Vruchtenmix een suikergehalte heeft dat gelijk staat aan meer dan zes klontjes. Ter vergelijking: een glas cola bevat iets minder dan vier klontjes. Wil je je kind toch Roosvicee geven, dan kan je beter Roosvicee Dieetvruchtenmix kopen. Dat bevat iets meer dan twee klontjes suiker per pakje.

Eet eens een keertje vegetarisch

Professor Katan meldt ook dat er in Amerika onderzoek is gedaan naar het effect op het milieu van al dan niet vegetarisch eten. Als een Amerikaans gezin één keer per week vegetarisch zou eten, zou dat aanzienlijke hoeveelheid minder broeikasgassen schelen. Net zo veel minder als wanneer het gezin 1860 km minder auto zou rijden.

Leren over voeding is geen verspilde tijd

Ook al studeer je niet voor diëtist of gewichtsconsulent, als je gaat leren over voeding is dat geen verspilde tijd. Eten en drinken doe je elke dag en als je dat dan ook nog verantwoord doet, werk je elke dag aan je gezondheid.