Hoe reinigen we ons lichaam met fruit

Inleiding

Tijdens de wintermaanden stapelen allerlei gifstoffen zich op in ons lichaam. Het is dan ook stilaan hét moment om het grondig te reinigen. Maar wat is nu de gezondste manier om ons te ontlasten van allerlei schadelijke stoffen? Hoe houden we grote schoonmaak met het eten van fruit, en is deze methode ook doeltreffend? Wélk fruit precies komt voor zo een reinigingskuur in aanmerking, en houdt zo'n fruitkuur ook nadelen in?

Harde of zachte aanpak?

Hoe langer de winter duurt en hoe grijzer, kouder en vochtiger hij is, hoe minder energiek we ons voelen. We hebben steeds meer moeite om ons te concentreren, en onze lichamelijke conditie gaat er voelbaar op achteruit. Evenveel belangrijke signalen van ons lichaam, waarmee het ons wil duidelijk maken dat het dringend nood heeft aan een grondige reinigingskuur. Kiezen we hierbij voor de harde aanpak met Detox, of gaan we voor de zachte aanpak met fruit? De Detox-methode kent heel wat fans, maar ook vele tegenstanders, waaronder vele wetenschappers.

Fruitkuur uitstekende start dieet

Door zijn hoge concentratie's vitaminen en mineralen, is een reinigingskuur met fruit niet alleen uitstekend voor het aanscherpen van onze conditie. Gaan we bij het begin van de lente op dieet om, zonder complexen, dat bikinietje te kunnen aantrekken, dan is deze fruitkuur de beste voorbereiding op ons lentedieet. Zo houden we ons dieet niet alleen langer vol, we boeken ook veel sneller resultaat.

Druiven als vriendelijk schoonmaakmiddel

Voor een reinigingskuur met fruit, ligt de keuze voor druiven eigenlijk zo voor de hand. Deze zijn niet alleen uitstekend geschikt als reinigingsmiddel. Druiven zijn tegelijkertijd erg voedzaam en energierijk, belangrijk in een evenwichtige reinigingskuur. Eén kilo druiven, is goed voor zevenhonderd caloriën, in hoofdzaak suikers. Druiven bevatten ook hoge concentratie's minerale zouten als kalium, fosfor, silicium, calcium en ijzer. Ze zijn rijk aan allerlei vitamines zoals A en C, aan de verschillende vitamines van de B-familie en aan tanines, flavonoïden en polyfenolen, die ons hart en bloedvaten extra beschermen.

Relaxerende werking

Een reinigingskuur met druiven is dus zéker gezond. Ze bevatten ook heel wat (cellulose)vezels, en hebben daardoor een sterk relaxerende werking, belangrijk voor een efficiënte schoonmaak. Vezels hebben een regulerende werking op onze darmflora en darmwerking. Druiven houden daardoor onze huid jong en soepel, en doen onze haren extra glanzen. Zelfs de druivenschil biedt ons vele gezondheidsvoordelen.

Hoe werkt zo een druivenkuur?

Voor een doeltreffende reinigingskuur, eten we drie dagen uitsluitend druiven, zo'n twee kilo per dag. Veel water en ongesuikerde kruidenthee's drinken, ook tussen de verschillende maaltijden, is een must. Zo worden alle opgestapelde toxines uitgestoten. Het relaxerende effect van druiven, maakt zowel onze darmen als onze galblaas schoon. Een druivenkuur mag nooit langer duren dan drie dagen, en mag maandelijks herhaald worden. Verdeel de hoeveelheid druiven over een ganse dag, wissel af in soort en kies voor rijpe vruchten.

Citroenkuur

Niet alleen druiven, maar verrassend genoeg ook citroenen komen zéker in aanmerking om ons lichaam te zuiveren. Citroensap is een bron van gezondheid. Het is niet alleen een échte vitamine C-bom. Citroensap is rijk aan calcium, kalium, ijzer en fosfor. Net zoals bij druiven, is ook de citroenschil bijzonder waardevol. Deze bevat vele essentiële olieën, die de werking van een enzym tegen gaat, dat de aanmaak van cholesterol in de hand werkt. De citroenschil is vezelrijk, en bevat extra dosis flavonoïden. Dankzij citroensap, nemen we het ijzer uit vlees gemakkelijker op. Citroen is door zijn hoge zuurtegraad, een uitstekende hongerstiller. Eén nadeel: citroensap bevordert de vorming van maagzuur. Om de biterheid van citroen tegen te gaan, mengen we het sap bij voorkeur met de sap van twee andere citrusvruchten, en lengen we dit verder aan met water. Dat drinken we bij voorkeur op onze nuchtere maag, en mag enkele keren herhaald worden, maar nooit méér drinken dan het sap van drie citroenen. Een citroenkuur mag slechts enkele dagen aangehouden worden.

Azijnkuur

Azijn is niets meer dan de gisting van wijn, of van andere alcoholische dranken. Het hoofdbestanddeel ervan is azijnzuur. Dankzij zijn vele vitaminen, mineralen, eiwitten en aminozuren, bevordert azijn de afscheiding van zowel maag-, gal-als van pancreassappen, waardoor de spijsvertering wordt gestimuleerd. Azijn bevat geen calorieën. Voor een azijnkuur, kiezen we bij voorkeur het vriendelijke honingazijn. Voor een grondige reiniging, drinken we een half glas lauw water met een lepel zachte azijn voor iedere hoofdmaaltijd, en dit gedurende een periode van vijftien dagen. Azijn werkt niet alleen ontgiftend, maar zéker ook ontsmettend én versterend. Eén liter azijn, gemengd met rozenwater in ons bad, geeft onze huid een flinke opkikker.