Hoe gezond is pastinaak

Inleiding

Onbekend is onbemind, en dat is zonder enige twijfel van toepassing op de pastinaak. Deze typische wintergroente heeft ons nochtans heel wat te bieden. Het is een groente die lekkerder smaakt als het goed gevroren heeft. Maar welk effect heeft het eten van pastinaak op onze gezondheid, en bestaan er lekkere gerechten met deze groente die ook eenvoudig klaar te maken zijn?

Witte, zoete wortel

Pastinaak, of witte wortel, is afkomstig uit het Middellandse Zeegebied en maakt deel uit van de schermbloemenfamilie. Deze groente kwam tijdens de middeleeuwen naar West-Europa overgewaaid, en was er voor de intrede van de aardappel hét belangrijkste volksvoedsel. In Groot-Brittanië en Ierland is deze witte wortel nog steeds erg populair. In de Verenigde Staten aten de immigranten aanvankelijk ook pastinaak, meegebracht door de Engelsen. Later werd ook daar deze groenten verdrongen door de aardappel, en vandaag beschouwen de Amerikanen deze groenten zelfs als doodgewoon onkruid.

Bestand tegen vorst

Pastinaak wordt gemiddeld zo'n twintig centimeter lang, waardoor hij ongeschikt is om te telen op kleigronden. Deze groente kan ook nochtans ook tijdens de zomermaanden worden geoogst, maar het is zonder twijfel een typische wintergroente. Hij is uitstekend bestand tegen vorst, zodat hij de hele winter kan geoogst worden. Let er op dat de wortel er stevig uitziet, en laat verschrompelde of verdroogde exemplaren links liggen. De wortel mag zeker ook geen bruine vlekken vertonen. Pastinaak kan men in de groentebak van onze koelkast gemakkelijk één week bewaren.

Pastinaakchips

Met pastinaak kan men in de keuken alle kanten uit. Hij kan zowel rauw als gestoofd of gekookt worden gegeten. Gebakken en als stamppot is deze groente overheerlijk. Gefrituurde pastinaak is vergelijkbaar met aardappelchips.

Combineren met andere wortelsoorten

Voor het gebruik, worden de uiteinden van de pastinaak weg gesneden, daarna wordt de harde kern verwijderd en kan hij geschild worden. Voor we hem bakken, kunnen we de groente best voorkoken. Door zijn opvallend zoete smaak, is pastinaak perfect combineerbaar met alle andere wortelsoorten. Pastinaak past perfect bij zowel vlees als in vegetarische schotels. Bij visgerechten moet men deze groente doseren. Zijn anijssmaak doet ook hier wonderen. Pastinaak mag ook in geen enkele stoofschotel ontbreken. Deze groente kan gewoon meekoken, of zelfs gestoofd worden in boter en een klein beetje water.

Past in ieder dieet en geschikt voor diabetici

Pastinaak is opvallend rijk aan vitaminen en mineralen en is ook geschikt voor diabetici. Deze groente bevat veel koolhydraten, is vochtafdrijvend en past dan ook in ieder dieet. Honderd gram pastinaak is goed voor amper 64 kcal. Naast koolhydraten is hij ook rijk aan eiwitten, vitamine C, B1 en B2, caroteen, calcium en ijzer.

Perfecte vervanger van aardappelen

Deze witte, crème-kleurige wortel is een neef van onze klassieke wortel. Pastinaak heeft een krachtige, pittige en wat zoete smaak, gecombineerd met een vleugje anijs, en is in heel wat gerechten bruikbaar. Aardappelgratin van twee derde pastinaak en één derde aardappelen smaakt overheerlijk.

Gepofte aardappelen met pastinaakvulling

Ingrediënten voor vier personen: vier aardappelen, één pastinaak, 150 gram kervel, twee eetlepels zure room en zout.

Bereiding: was de aardappelen, zet ze gedurende 45 minuten in de oven op tweehonderd graden. Maak de pastinaak schoon, snij hem in stukken en stoom hem gaar. Was de kervel, en verwijder de blaadjes van hun steeltjes. Hou enkele blaadjes kervel apart. Pureer de gare pastinaak met de kervel, en breng de puree op smaak met de zure room en met zout. Snij een kapje van de aardappelen, verwijder wat aardappelkruim en vul de aardappelen met de puree van pastinaak en kervel. Plaats alles nog een tweetal minuutjes in de oven, tot de puree lichtjes kleurt, en geef elke aardappel nog een takje kervel.

Zeeduivel met oesterzwammen en pastinaak

Ingrediënten voor vier personen: één kilo zeeduivel, 300 gram oesterzwammen, één bakje tuinkers, 1,5 dl room, 1 dl droge witte wijn, 100 gram bakboter, één pastinaak, twee eetlepels fijngehakte dragon, muskaatnoot en peper en zout.

Bereiding: Strijk een magnetronschaal in met de bakboter en bestrooi met peper en zout. Leg de zeeduivel erin, breng op smaak met peper en zout, dek af en laat vijf minuten garen bij 850 watt. Giet het stoofvocht af en vang het op. Borstel de oesterzwammen schoon, snij ze in reepjes en leg ze rond de zeeduivel. Voeg er enkele boterklontjes bij, en breng op smaak met peper en zout. Bevochtig het geheel met de witte wijn, en tweederde van de room. Dek af en laat nogmaals garen op 850 watt. Haal de zeeduivel eruit, en hou hem warm. Voegt het stoofvocht bij de oesterzwammen, en laat eventjes inkoken. De saus binden en voeg de fijngehakte dragon er bij. Schil de pastinaak in dunne schijfjes, breng op smaak met de muskaatnoot, peper en zout. Schik hem in een magnetronschaal, en bevochtig met de resterende room en de gesmolten boter. Dek alles af en verhit in magnetron bij 850 watt. Schik een bedje van pastinaak op warme borden, leg de zeeduivel erop, overgiet met de saus en afwerken met tuinkers.

Lekker en gezond: groentenchips

Ingrediënten voor vier personen: één zoete aardappel, vier rode aardappelen, één pastinaak en vier aardperen.

Bereiding: Schil de zoete en de rode aardappels en de pastinaak. Maak de aardperen schoon, en snij de vier groenten in flinterdunne plakjes. Frituur deze chips in kleine porties op 170 graden. Puur of met een dipsaus naar keus serveren. Smakelijk!