Wanneer eet je gezond

Inleiding

We tonen steeds meer en meer aandacht voor gezonde voeding, en dat kunnen we uiteraard alleen maar toe te juichen. Een gezonde, evenwichtige en gevarieerde voeding ligt immers aan de basis van een gezond en leven. Gezonde eet- en leefgewoonten zorgen voor de onmisbare energie en vitaliteit, waardoor we ons goed in ons vel voelen. Een gezond voedingspatroon is zelfs in staat allerlei aandoeningen te voorkomen, en ons natuurlijk verouderingsproces sterk te vertragen. Gezonde voeding is niet alleen een zaak van jongeren. Zowel jong als oud heeft nood aan gezonde voeding. Snel vermageren en snel vet verbranden is alleen mogelijk dankzij een gezond eet- en leefpatroon. Maar wat verstaat men onder gezond voeding?

Voldoende lichaamsbeweging

Gezonde voeding is in de eerste plaats rijk aan vitaminen, mineralen, sterke antioxidanten en voedingsvezels. Dat is echter onvoldoende voor een gezond en vitaal leven. Voldoende lichaamsbeweging is minstens even belangrijk. Dagelijks een half uurtje fietsen, wandelen, joggen of zwemmen geniet daarbij de voorkeur op éénmaal per week enkele uren te trainen als een topsporter.

De actieve voedingsdriehoek

Gezonde voeding heeft de actieve voedingsdriehoek als basis. Deze is verdeeld in negen groepen. Zeven voedingsgroepen, één groep lichaamsbeweging en één restgroep.  Elk van deze groep bestaat uit een andere soort voeding. Alle groepen zijn essentieel voor een goede gezondheid. Voeding met de actieve voedingsdriehoek als basis, zorgt voor alle onmisbare voedingsstoffen waaronder vitaminen, mineralen,  eiwitten, vetten, koolhydraten, en voedingsvezels. In de restgroep vind je allerlei zoete snacks, maar ook frisdranken, en alcoholische dranken. Deze restgroep is een extraatje en zorgt voor de nodige motivatie om dit gezond- eet en leefpatroon vol te houden. Alle voedingsmiddelen uit deze restgroep brengen nochtans niets positief bij aan je gezondheid.

De in totaal negen groepen van de actieve voedingsdriehoek zijn:

  • Water
  • Graanproducten en aardappelen
  • Groenten
  • Fruit
  • Melkproducten, voeding rijk aan calcium, en sojaproducten
  • Vlees, vis, eieren en vervangproducten
  • Smeer- en bakboter of vet
  • Lichaamsbeweging
  • Restgroep

Variatie troef

De voedingsgroepen die zich aan de basis van de driehoek bevinden (beginnende met water), zijn het belangrijkst. Die heb je dus dagelijks nodig, en daarvan eet je dus het meest. Hoe hoger de groep staat in de driehoek, hoe minder je ervan nodig hebt. In een gezonde en evenwichtige voeding staat variatie centraal. Elke voedingsgroep van de actieve voedingsdriehoek biedt voldoende keuze aan gezonde voedingsmiddelen. Als je dagelijks voldoende voedingsstoffen uit iedere groep eet, eet je gezond. Te weinig variatie in je voeding zorgt voor een ongezond, eentonig en onevenwichtig voedingspatroon. Dan ontstaat al vlug een tekort aan gezonde voedingsstoffen zoals vitaminen, mineralen, sterke antioxidanten en voedingsvezels. Dat verzwakt je natuurlijke weerstand, waardoor je vlugger ziek wordt? en je risico op allerlei aandoeningen sterk vergroot.

Aanbevolen hoeveelheden

Eet dagelijks niet alleen zoveel mogelijk voedingsmiddelen uit de verschillende groepen van de actieve voedingsdriehoek, maar respecteer ook de aanbevolen hoeveelheden binnen iedere groepen. Daarbij maakt men geen onderscheid gemaakt tussen mannen, en vrouwen. Ook je leeftijd en fysieke activiteit spelen hierbij geen enkele rol. Zo mag je volgens de principes van de actieve voedingsdriehoek dagelijks tussen de vijf en twaalf sneden volkorenbrood eten.

Eet regelmatig

Bouw regelmaat in zowel je eet- als in je leefpatroon. Kies voor de drie klassieke maaltijden per dag. Wil je echter snel vermageren? Dan geven steeds meer voedingscoaches de voorkeur aan zes kleine maaltijden. Kauw goed, dat doet je automatisch trager eten. Hoe vlugger je eet, hoe groter je risico op overgewicht. Leer je kinderen van jongs af aan om gezond te eten. Jong geleerd is ook hier oud gedaan. Als hun ouders ongezond eten en te weinig bewegen,  zullen de kinderen deze ongezonde eet- en leefgewoonten vlug overnemen, en dat vergroot uiteraard hun kans op allerlei aandoeningen en welvaartsziekten zoals overgewicht, hoge bloeddruk, diabetes, te hoge cholesterol en levensbedreigende hard- en vaatziekten en kanker.

Conclusie

Niet alleen als je snel gewicht wil verliezen is gezond eten belangrijk. Gezond eten zorgt tevens voor een goede gezondheid en voor de nodige energie en vitaliteit. Gezond eten alleen is echter niet voldoende voor een gezond leven. Daar is ook voldoende lichaamsbeweging voor nodig.