Hebben we superfoods echt nodig

Inleiding

Superfoods worden ook bij ons steeds populairder. Niet zo verwonderlijk. Superfoods barsten immers van alle mogelijke gezonde voedingsstoffen waaronder vitaminen, mineralen, sterke antioxidanten,omega 3 vetzuren, en onmisbare voedingsvezels. Dankzij al deze gezonde ingrediënten zorgen superfoods voor een optimale gezondheid en lichaamsconditie. Daar bovenop doen je ze meer vet verbranden en snel en verantwoord afvallen. Superfoods passen daardoor in ieder gezond eetpatroon.

 

Natuurlijke voedingsmiddelen

Vooraleer we de invloed van superfoods op onze gezondheid kunnen nagaan, moeten we achterhalen wat superfoods precies zijn. Het zijn hoofdzakelijk natuurlijke voedingsmiddelen met de hoogste concentratie aan gezonde voedingsstoffen. Klassieke voedingsmiddelen beschikken gemiddeld over een drietal eigenschappen met een gunstig effect op onze gezondheid. Superfoods bevatten daarentegen tot maar liefst twaalf en dikwijls zelfs méér gezonde eigenschappen. Alle superfoods zijn naast vitaminen en mineralen ook uitzonderlijk rijk aan aminozuren en antioxidanten.

Eet gezond, evenwichtig én gevarieerd

We bekomen een optimale gezondheid, een uitstekende lichaamsconditie en een gezond streefgewicht alleen dankzij een combinatie van gezonde, evenwichtige en gevarieerde voeding met voldoende lichaamsbeweging en zowel lichamelijke als geestelijke ontspanning. Met onze moderne en meestal ongezonde voeding slagen de meesten van ons daar steeds minder in. Steeds meer landgenoten kampen immers met overgewicht zwaarlijvigheid en obesitas, maar ook met aderverkalking, levensbedreigende hart- en vaatziekten, hoge bloeddruk, een verstoord cholesterolgehalte diabetes, angst, depressie, burn- out en vele soorten kanker. Dit allemaal als gevolg van ongezond eten en onvoldoende bewegen. Bewust worden van wat we eten is erg belangrijk om hieraan het hoofd te bieden. Alleen op deze manier krijgen we voldoende gezonde voedingsstoffen naar binnen om iedere dag goed te functioneren.

Gezond eetpatroon

We eten allemaal veel te weinig plantaardige voeding. Superfoods kunnen daaraan verhelpen. Ze zijn immers een belangrijke bron van alle mogelijke gezonde voedingsstoffen. Superfoods zijn dan ook super gezond, wat sommige dieetgoeroe's ook mogen beweren. Hoe meer je er van naar binnen krijgt hoe beter voor je lichamelijke en geestelijke gezondheid. Groenten en fruit zijn ongetwijfeld de meest bekende superfoods. Zowel diëtisten als voedingscoaches raden niet voor niets aan dagelijks minstens 200 gram groenten en twee stukken fruit te eten.

Superfoods passen dan ook in ieder gezond eetpatroon. Gezond, evenwichtig en gevarieerd eten blijft echter de basis van zo'n gezond eetpatroon. Eenzijdige voeding is sterk af te raden. Variëren is de boodschap. Alleen gevarieerde voeding (en daar horen superfoods zeker bij) kunnen eventuele tekorten aan gezonde voedingsstoffen voorkomen of verhelpen.

Gezonde aanvulling

Naast superfoods blijft een gezonde basis met hoogwaardige eiwitten, gezonde en dus onverzadigde vetten en trage koolhydraten onmisbaar voor een goede gezondheid en een gezond streefgewicht. Superfoods horen thuis in ieder gezond eetpatroon, maar mogen niet overheersen.Ze bevatten meestal veel goede stoffen. Superfoods kunnen best doorgaan als natuurlijke multi- vitaminen.

De beste superfoods

De keuze aan superfoods is erg uitgebreid. Ze hoeven zeker niet duur te zijn. Goedkopere superfoods zijn minstens even gezond als hun duurdere varianten.

Bekende superfoods zijn:

  • Vette vis: wilde zalm, paling, makreel, sardienen, haring en ansjovis
  • Groenten: broccoli, spinazie, andijvie, sla, waterkers, peterselie, alle koolsoorten, spruitjes, tomaten en uien
  • Fruit: alle citrusvruchten, sinaasappelen, appelen, peren, citroenen, pompelmoezen, grapefruits, avocado, kiwi
  • Noten: vooral amandelen, walnoten, hazelnoten, kastanjes en beueknootjes
  • Pitten: zoals zonnebloem- en pijnboompitten
  • Zaden: zoals lijnzaad, sesamzaad, en chiazaad
  • Bessen: acia-, maca- en gojibessen
  • seafood: zeewier, algen, kelp, spirulina en chlorella
  • Ruwe cacao: pure chocolade met minstens 85/ ruwe cacao

Conclusie

Superfoods zijn wel degelijk gezond. Ze zijn rijk aan alle mogelijke voedingsstoffen. Overdrijven is echter ook hier niet goed. Superfoods zijn een aanvullen van je gezond eetpatroon. Gezond, evenwichtig en gevarieerd eten blijft de basis van zo'n gezond eetpatroon.