Gezonde alternatieven voor geraffineerd keukenzout

Teveel zout… we eten niet alleen teveel suiker, wij zijn blijkbaar ook verslaafd aan zout. Terwijl onze maximale zoutinname 12 milligram per dag bedraagt, ligt onze gemiddelde zoutconsumptie maar liefst driemaal hoger.

Dat onze zoutverslaving negatieve gevolgen heeft is duidelijk. Verwonderlijk genoeg zijn er ruimschoots voldoende en gezonde alternatieven voor zout beschikbaar om onze voeding op smaak te brengen.

 

Wat zijn dan gezonde zoutvervangers

Teveel zout eten is minstens zo ongezond als suiker. Zout bestaat hoofdzakelijk uit natriumchloride. Vier gram zout levert ons welgeteld 1,6 gram natrium, of maar liefst zeven keer de hoeveelheid die ons lichaam nodig heeft om gezond te functioneren.

Teveel zout wordt vooral aan kant- en klare gerechten maar ook aan veruit de meeste gezonde voedingsstoffen toegevoegd om het vocht vast te houden en om het langer te kunnen bewaren.

Geraffineerd keukenzout of zeezout?

Teveel zout eten is iets wat bijna iedereen doet, ondanks dat moeder natuur ons vele gezonde alternatieven voor zout gratis schenkt. Daarbij wordt zout in de meeste gevallen niet eens gebruikt om iets echt “zout” te maken, maar meer om de smaak van een kruid of specerij te versterken.

Teveel zout is ongezond, maar dat zeezout gezonder zou zijn dan het klassieke keukenzout is een fabeltje. Zeezout bevat andere mineralen, maar die dosis is verwaarloosbaar. Zeezout bevat zelfs méér schadelijke zware metalen, terwijl zijn jodiumgehalte uitzonderlijk laag is.

Gebruik verse kruiden en specerijen om je gerechten op smaak te brengen in plaats van geraffineerd keukenzout 

Teveel zout: de gezondste zoutvervangers

Hieronder vind je een overzicht van de gezondste zoutvervangers die je zeker moet proberen:

Basilicum: of koningskruid. Zorgt voor een heldere geest, een gezonde spijsvertering en is heerlijk bij alle Italiaanse gerechten, maar ook in gezonde salades en dressings en in eieren en eiergerechten.

  • Dille: zorgt voor een gezonde slaap en is vooral rijk aan vitamine C. Vormt een perfect huwelijk met vis en brengt ook salades, dressings, en eieren op de gewenste smaak.

Kurkuma: of geelwortel is uitzonderlijk rijk aan sterke antioxidanten en is het hoofdingrediënt van kerrie. Kurkuma past perfect in groente- en vis- en in pastagerechten, in sauzen en soepen en in marinades voor vlees, of kip. Kurkuma is tevens een gezond en goedkoop alternatief voor saffraan.

Gember: sterke smaakmaker met een kalmerende werking op je spijsvertering. zuivert je lichaam van alle toxische afvalstoffen en is ontstekingsremmend.

Kaneel: werkt ontsmettend, krampwerend en verwarmend. Kaneel is gunstig bij darmproblemen en zorgt voor een constante bloedsuikerspiegel. Kaneel is zeker voor diabetici een aanrader. Kies bij voorkeur Ceylon kaneel. Je gebruikt kaneel bij voorkeur in zoete gerechten waaronder appelmoes, stoofperen, gebak, desserts en in Indiase vlees- en groenteschotels.

Knoflook: brengt je cholesterolgehalte in evenwicht. Hou je van pikante gerechten? Dan is knoflook zeker iets voor jou. Het wordt ook veel gebruikt in de mediterrane en de Aziatische keuken

Koriander: werkt ontstekingsremmend, en doodt bacteriën en schimmels. Het zuivert je lichaam van zware en bijzonder schadelijke metalen. Koriander heeft een opvallend frisse smaak en laat zich uitstekend verwerken in soepen en in sauzen.

  • Kruidnagel: is een van onze allersterkste antioxidanten en bevat eugenol, een bestanddeel met een sterke ontstekingsremmende en pijnstillende werking, zeker bij tandpijn. Kruidnagel is lekker in sauzen, stoofschotels en in speculaas.
  • Lavas: of maggiplant, gezonde zoutvervanger in soep, salades en in alle warme gerechten. Doodt ziekmakende bacteriën.
  • Mierikswortel: pittige wortel, familie van mosterd en radijs. Rijk aan vitamine C en mineralen. Verlicht de symptomen van jicht, artrose en artritis en versterkt je luchtwegen.
  • Mosterdzaad: is eveneens zeer pittige van smaak en bevat glucosinolaten, een stof met een positieve werking tegen kankercellen. Mosterdzaad is rijk aan mineralen waaronder vooral seleen, fosfor, mangaan en magnesium, en bevat ook tryptofaan, dat voor een goed humeur zorgt.
  • Oregano: is vooral rijk aan antioxidanten en heeft een sterke antibacteriële werking. Oregano is rijk aan vitamine K, en aan mineralen zoals ijzer en calcium. Past uitstekend in Italiaanse sauzen met tomaten en in bouillons
  • Pepermunt: kalmeert je darmen en spijsvertering. Thee van verse muntblaadjes is zeker een aanrader voor mensen die last hebben van het Prikkelbare Darm Syndroom (PDS)
  • Peterselie: is opvallend rijk aan belangrijke mineralen en vitaminen waaronder vooral vitamine C en is uitstekend om je lichaam te ontgiften. Er zijn weinig of geen gerechten waar je peterselie niet kan in toevoegen. Heb je peterseliepuree als eens geprobeerd? Zéker doen.
  • Rozemarijn: een sterk geurende plant met een krachtige smaak. Je kan rozemarijnblaadjes zo eten ‘uit het vuistje’. Het geeft je extra energie en stimuleert je bloedcirculatie. Je kan rozemarijn ook gebruiken als thee en zelfs in massageolie. Rozemarijn is uitstekend tegen hoofdpijn en migraine.
  • Salie: zeer geneeskrachtig en zuiverend. Gebruik salie in thee of als hoestdrank in geval van verkoudheid. Is uitstekend voedsel voor je hersenen.
  • Selder: rijk aan vitaminen B en C . Werkt zowel bloeddruk- als cholesterolverlagend. Eet selder rauw of in allerlei salades en soepen toevoegen. Selder is rijk aan mineralen en geeft je een energie boost
  • Tijm: heeft een sterk antibacteriële en antiseptische werking en helpt bij keelpijn en ontstoken tandvlees en zou je zelfs af helpen van een vervelende kater na een stevig avondje uit
  • Vanille: smaakmaker rijk aan antioxidanten. Kies steeds echte vanille, de synthetische variant bezit niet de minste voordelen voor je gezondheid.
  • Vers citroensap: geeft een pittige en frisse smaak aan alle mogelijke gerechten. Gebruik altijd vers geperst sap en voeg het op het einde van de bereiding toe, als het gerecht van het vuur is.
  • kaliumzout: kan een goed alternatief zijn voor keukenzout omdat kalium gebruikt wordt bij het verplaatsen van chloor vanuit je bloedbaan naar je maag.

Conclusie

Geraffineerd keukenzout is ongezond en past niet in een gezond eetpatroon. Je vervangt het bij voorkeur door verse kruiden en specerijen om al je gerechten om de gewenste smaak te brengen.