Zijn koolhydraten nodig om je gezondheid te verbeteren en makkelijker af te vallen

Inleiding

 

Snelle koolhydraten, vooral geraffineerde witte suiker en zetmeelrijke voeding, bevatten weinig of geen gezonde voedingsstoffen zoals vitaminen, mineralen, sterke antioxidanten en eiwitten. We treffen er zelfs geen voedingsvezels in aan. Ze brengen onze gezondheid niets positiefs bij en worden niet voor niets 'lege voeding' genoemd. Hun trage variant zorgt gelukkig voor een ander verhaal.

Welk effect hebben trage koolhydraten op onze gezondheid en doen ze ons makkelijker afvallen? 

Trage koolhydraten

Trage koolhydraten daarentegen verteren niet af nauwelijks. Ze blijven urenlang in ons spijsverteringskanaal en vragen veel energie. 

Trage koolhydraten zijn niet alleen rijk aan gezonde voedingsstoffen. Ze verlengen ons verzadigingsgevoel waardoor onze honger langer uitblijft en we dus automatisch minder eten. 

Trage koolhydraten horen thuis in ieder gezond eetpatroon, zeker als je meer vet wilt verbranden en makkelijker wilt afvallen.

Je vindt ze vooral in:

 • Alle verse groenten en fruit
 • In groene bladgroenten: en zeker in spinazie, andijvie, in alle soorten sla, in broccoli, in alle groene koolsoorten en in tuin- en waterkers
 • In peulvruchten: zoals erwten, bonen, groentekiemen, kapucijner, linzen en in kikkererwten
 • In alle volkorenproducten 

Belangrijke voeding voor onze hersenen

Trage koolhydraten zijn ook voeding voor onze hersenen en rode bloedcellen. Onze hersenen kunnen niet zonder glucose, een vorm van suikersoort. 

Koolhydraten stimuleren onze hersenfunctie en zorgen tegelijk voor een goed geheugen, een goede concentratie en een sterk zenuwstelsel. 

Verteerbare en onverteerbare koolhydraten

 Als we het over koolhydraten hebben moeten we ook het onderscheid maken tussen verteerbare en onverteerbare koolhydraten.

Verteerbare koolhydraten worden door ons lichaam opgenomen en onmiddellijk omgezet in onmisbare energie. Niet- verteerbare koolhydraten zijn voedingsvezels. Die worden door ons lichaam niet opgenomen maar zijn wél erg belangrijk voor onze gezondheid. Meer bepaald voor de goede werking van onze spijsvertering.

Koolhydraatarm dieet 

Maar wat dan met het zo populaire koolhydraatarme dieet hoor ik je al vragen. Diegenen die meer opgeslagen lichaamsvet willen verbranden en makkelijker afvallen volgen massaal zo'n koolhydraatarm dieet. Dat zijn vooral de extreme crash diëten. Die bevatten weinig of geen koolhydraten (dus ook geen trage) en geen vetten maar des te meer eiwitten.

Zo een extreem crash dieet moet mislukken. Je kunt het immers onmogelijk lang volhouden. En eens ermee gestopt vliegen de kilo's er zo snel weer aan dat je al vlug meer weegt dan bij de start van je crash dieet. 

De voordelen van trage koolhydraten

 • Trage koolhydraten zorgen voor vele voordelen op het vlak van je gezondheid. Trage koolhydraten:
 • Verlengen je verzadigd gevoel: daardoor eet je minder en zul je meer vet verbranden en dus makkelijker afvallen
 • Maken niet dik: dat is alleen het geval als je meer koolhydraten binnen krijgt dan je er verbrandt
 • Zorgen voor een goede spijsvertering, een gezonde darmflora en een vlotte stoelgang
 • Zuiveren je lichaam van alle giftige afvalstoffen: deze zijn het gevolg van onze ongezonde voeding, de vele lichaamsprocessen en de slechte kwaliteit van ons leefmilieu
 • Een zuiver lichaam vrij van afvalstoffen zal makkelijker afvallen
 • Zorgt voor extra energie: waardoor je goed blijft functioneren zonder de zo gevreesde energiedip 
 • Zorgen voor een stabiele bloedsuikerspiegel zonder hoge pieken en diepe dalen: dat is vooral goed nieuws voor diabetici. 
 • Een kleinere aanmaak van insuline: waardoor je meer opgeslagen vet verbrandt
 • Constipatie of verstopping: als gevolg van een koolhydraatarm dieet krijg je weinig of geen voedingsvezels naar binnen. Dat is een van de belangrijkste oorzaken van constipatie of verstopping
 • Gebrek aan beweging: koolhydraatarm eten en voldoende bewegen gaan niet samen. Deze koolhydraten zijn immers een belangrijke bron van energie. Hoe minder koolhydraatrijk je eet hoe sneller je vermoeid bent en hoe kleiner je uithoudingsvermogen
 • Stemmingswisselingen: het sterk terugschroeven van koolhydraten heeft ook een negatieve invloed op je humeur. Er wordt dan minder serotonine aangemaakt. Dit hormoon wordt niet voor niets het gelukshormoon genoemd. Het bepaalt in grote mate je stemming, zelfvertrouwen, eetlust en zelfs je seksuele activiteit
 • Teveel vet: in een koolhydraatarm dieet worden deze dikwijls vervangen door vervangen door vet. Dat maakt de koolhydraatarme diëten er dus niet gezonder op. Je denkt dat je met je koolhydraatarm dieet goed bezig bent, maar dat is dus duidelijk niet het geval
 • Je trek in zoete en dus ongezonde tussendoortjes zal door een gebrek aan koolhydraten vergroten

Conclusie

De consumptie van koolhydraten zoveel mogelijk beperken is geen goed idee. Gezonde en dus trage koolhydraten zijn immers onmisbaar als bron van  energie. Als je koolhydraatarm eet zal je trek in vette voeding toenemen. In plaats van gewicht kwijt te spelen zul je op relatief korte tijd aan gewicht winnen.

Zo een koolhydraatarm dieet kun je onmogelijk lang volgen. Eens in je oude, lees ongezonde, eetgewoonten hervallen vliegen de kilo's er razendsnel aan. Op die manier weeg je al vlug méér dan bij aanvang van je koolhydraatarm dieet.

Reacties (0)

Reageer
Geen resultaten gevonden