Rood vlees vergroot kans op pancreaskanker

Inleiding

Voortaan laat je jouw ribstuk en entrecote best zoveel mogelijk links liggen. Dat rood vlees ongezond was, wisten we al langer was al langer, maar dat het écht zo erg was als recent Zweedse wetenschappers aantoonden is écht nieuw. eten van rood vlees is verantwoordelijk voor het ontstaan van verschillende soorten kankers, met het veel voorkomende en bijzonder agressieve darmkanker op kop. Bewerkt rood vlees zoals allerlei broodbeleg is zo mogelijk nog slechter en moet volgens wetenschappers zoveel mogelijk vermeden worden. Het recent Zweeds onderzoek toonde aan dat het eten van rood vlees ook de kans op het ontstaan van kanker aan de alvleesklier opmerkelijk doet toenemen. Pancreaskanker is niet alleen moeilijk op te sporen, het is nog moeilijker te genezen. Waarom is rood vlees zo ongezond en hoe kun je pancreaskanker voorkomen?

Aanmaak van insuline

Je alvleesklier, ook wel pancreas genoemd, bestaat uit verschillende kleine kliertjes die allen samen instaan voor de aanmaak van insuline en glucagon. Deze twee hormonen spelen een belangrijke rol bij het verwerken van suikers. Ze houden ook je suikerspiegel in je bloed op een aanvaardbaar en dus gezond niveau. Je alvleesklier zal dan ook onmiddellijk reageren op iedere hoeveelheid suiker in je bloed. Stijgt je suikergehalte, dan zal je alvleesklier extra insuline aanmaken. Deze extra hoeveelheid insuline zal op zijn beurt zowel je lever als je spieren extra stimuleren om extra glucose uit je bloed te stockeren. Lever én spieren slaan deze glucose op als glucogeen dat je bloedsuikerspiegel weer in balans zal brengen.

Oorzaak van diabetes

Een ondermaats presterende alvleesklier ligt aan de basis van diabetes. Blijkt dat je supergevoelig bent aan insuline, dan kan je pancreas onmogelijk naar behoren functioneren. Ben je in dit geval, dan zal je alvleesklier zijn teveel aan insuline afstaan aan je bloed. Dat veroorzaakt allerlei klachten en zal uiteindelijk diabetes veroorzaken, en op langere termijn ook je lever en galblaas aantasten. En door de aanwezigheid van allerlei enzymen zal ook de goede werking van je spijsvertering verstoord geraken.

Problemen alvleesklier moeilijk herkenbaar

Het tijdig herkennen van de problemen met je pancreas is noodzakelijk om de kwaal succesvol aan te pakken. Het probleem is echter dat een sluitende diagnose hier niet zomaar voor de hand ligt. In eerste instantie klagen de patiënten over lage rugpijn, misselijkheid, braken en diarree. Het zijn zo vaak voorkomende en algemene klachten, dat niet altijd aan problemen met de alvleesklier wordt gedacht. Wordt de oorzaak van de klachten niet snel opgespoord, dan dreigt in eerste instantie pancreatitis of ontsteking van je alvleesklier.Zo een chronische ontsteking ligt, in combinatie met roken, meestal aan de basis van kanker aan je alvleesklier.

Vrouwen ongevoelig

En het is precies het consumeren van rood vlees dat het risico op het ontstaan van pancreaskanker aanzienlijk doet toenemen. Zweedse wetenschappers volgden de laatste jaren ruim zesduizend slachtoffers met kanker aan de alvleesklier. Zij kwamen tot de vaststelling dat het verorberen van amper vijftig grammekes rood vlees of beleg voldoende is om je risico met meer dan twintig procent te doen toenemen. We eten met z'n allen echter gemiddeld ruim tweehonderd gram rood vlees per dag, hetgeen verantwoordelijk is voor 75 procent méér kans op pancreaskanker. Verwonderlijk genoeg zijn vrouwen blijkbaar ongevoelig voor deze levensbedreigende aandoening. Ondanks het eten van rood vlees stijgt hun risico op pancreaskanker niet.

Moeilijk geneesbaar

Kanker aan de alvleesklier is bijzonder moeilijk te genezen. Amper drie procent van de slachtoffers overleeft de eerste vijf jaar na de diagnose. Het tijdig opsporen en herkennen van deze kwaal is een noodzaak om de levenskansen van de slachtoffers te verhogen.


Reacties (0)

Reageer
Geen resultaten gevonden