Wat gebeurt er als je een verdoving bij de tandarts krijgt

Inleiding

We kennen het allemaal wel. Je moet voor een behandeling naar de tandarts. Wanneer laat je het eigenlijk verdoven. Veel mensen kiezen er tegenwoordig bewust voor om ook bij vullingen te laten verdoven. Dat is een goed idee. Voor zowel de patiënt als de tandarts is dat erg prettig. Voor de patient omdat die dan de behandeling zonder pijn kan doorstaan. Voor de tandarts prettig omdat de patient er dan stil en redelijk ontspannen bij ligt. Maar wat gebeurt er eigenlijk in de mond tijdens een verdoving.

Pijnloze verdoving

Ten eerste even een vermelding dat de verdovingen van tegenwoordig vrijwel pijnloos toegediend kunnen worden. Als de tandarts of assistente rustig en zacht te werk gaat voel je van het injecteren vrijwel niets. Erg prettig om te weten omdat bij veel mensen het idee alleen al van die lange naald in de mond slapeloze nachten kan veroorzaken. Die lange naald gaat er overigens lang niet helemaal in, hij is zolang omdat hij, mocht hij afbreken( wat eigenlijk haast nooit gebeurt) de tandarts hem moeiteloos kan verwijderen.

Verschillende verdovingen

Er zijn 4 verschillende vormen van verdoven:

  • De oppervlakte verdoving: Dan wordt het slijmvlies verdoofd zodat je nog minder voelt van de insteek van de naald. Veel gebruikt bij kinderen en bij volwassenen die een prik in het gehemelte moeten. Vraag er gerust om bij de tandarts.
  • De geleidingsverdoving: Dit is in de onderkaak waarbij een heel “blok” verdoofd wordt. Een helft van de onderkaak wordt gevoelloos gemaakt.
  • De infiltratieverdoving: Dit is in de bovenkaak, hier worden ongeveer 2 elementen gevoelloos gemaakt.
  • Intraligimentaire verdoving: Hier wordt per element verdoofd door middel van kleine prikjes rondom een kies ( veelal in de onderkaak toegepast.)

De tandarts of assistente bepaald welke verdoving het meest geschikt is. Ligt veelal aan de behandeling. Als er een kies uit moet of er moet een wortelkanaalbehandeling gedaan worden dan moet het “zwaarder” verdoofd worden dan bij een simpele vulling.


Reacties (1)

Reageer
Mariannesadvies reageerde 11 jaar geleden
01 Nov 17:01
ik ben net geholpen bij de tandarts, het is allemaal goed gegaan ik had verwacht dat de spuit zeer zou doen maar ik voelde alleen een prikje stelde niets voor :D