Onder narcose bij de tandarts

Inleiding

Narcose wordt niet vaak toegepast in de tandheelkunde omdat het maar om meestal kleine ingrepen gaan die plaatselijk prima verdoofd kunnen worden. Eigenlijk alleen in speciale gevallen zoals bij extreem angstige patienten , geestelijk gehandicapten , lichamelijk gehandicapten of in uiterste gevallen bij angstige kinderen. Er bestaan in Nederland speciale praktijken waarin ze dit dagelijks doen.

Hoe gaat dit alles in zijn werk

Eerst wordt eerst een intake afspraak gemaakt. De status van het gebit wordt opgemaakt , er worden foto’s gemaakt. Dan maakt de tandarts een behandelplan en een begroting. Maar voordat de daadwerkelijke tandheelkundige behandeling kan plaatsvinden krijgt u een afspraak met een anesthesioloog. Deze bekijkt of het medisch verantwoord is dat u onder een lichte narcose gebracht kan worden. Hij berekent ook u BMI (Body Mass Index). Omdat er gebruik wordt gemaakt van een lichte narcose waarbij u zelfstandig ademt door een beademingsbuis (larynxmasker) in de keelholte mag de waarde van de BMI niet boven de 40 uitkomen. Dit is omdat anders de druk te hoog is en u dan niet veilig en goed kan ademen. Is dit alles in orde dan kunt u onder een lichte narcose behandeld worden. Het voordeel van deze lichte narcose is dat u snel weer ontwaakt en er weinig misselijkheid optreed. Het is van groot belang dat u 8 uur voor de narcose niet eet of drinkt omdat dan tijdens de behandeling de inhoud van de maag in de longen terecht kan komen en dit is werkelijk levensgevaarlijk. Na de behandeling blijft u nog even ter observatie en dan kunt u naar huis (niet zelf rijden). U zult zich thuis nog slaperig voelen en napijn is niet ongewoon. Ook kunt u wat last van de keel hebben door de beademingsbuis. Dit gaat na een paar dagen vanzelf weer over.

De kosten

De kosten van de tandheelkundige behandelingen zelf worden als u gewoon een tandartsverzekering heeft geheel of gedeeltelijk vergoed (ligt eraan welke verzekering u heeft afgesloten). De narcose komt voor uw eigen rekening.

Opmerking

Er zijn ook praktijken die gebruik maken van een intraveneuze sedatie. Hierbij ben je wel aanspreekbaar maar voelt u zich kalm en ontspannen.


Reacties (0)

Reageer
Geen resultaten gevonden