Wat is dolfijnentherapie

Algemeen

Het doel van dolfijnentherapie is om in het algemeen de basis contacten te versterken zoals oogcontact en beurtgedrag. Ook het verbeteren van taalgebruik om bijvoorbeeld hele zinnen te gaan spreken kan een doel zijn. Dolfijnen roepen bij mensen enthousiasme op door hun vriendelijke en speelse gedrag en het gericht zijn op aandacht. De meeste kinderen willen de dolfijnen aaien of vis geven. Omdat kinderen gemotiveerd zijn om iets met de dolfijn te doen werkt de dolfijn als een stimulator voor het volbrengen van een opdracht. De basis voorwaarde tot het maken van contact tussen dolfijnen en mensen zoals het maken van oogcontact is heel belangrijk. De therapeuten kunnen deze voorwaarde inzetten om het oogcontact tussen kind en therapeut en anderen in de omgeving van het kind te versterken.

Onderzoek uit verschillende landen wees uit dat dolfijnen het genezingsproces van mensen kunnen bevorderen. Wetenschappelijk is er niks bewezen maar de praktijk spreekt boekdelen. Zo spreken kinderen naar de sessies hele zinnen zeggen in plaats van dat ze commando’s geven of iets aanwijzen.

Stichting SAM

Stichting SAM is een organisatie die een professionele therapie biedt aan kinderen met het syndroom van down en kinderen met autistische stoornissen. De therapie wordt uitgevoerd door middel van dolfijnen in Dolfinarium Harderwijk en het Seaquarium op Curaçao. De naam van stichting SAM komt van het zoontje van de oprichter en voorzitten Richard Griffioen, zijn zoontje heet dus Sam en heeft die heeft het syndroom van Down. De dolfijnentherapie wordt mogelijk gemaakt door donatoren en sponsoren, zelf moeten de ouders van een kind ook een bijdrage leveren.

Aanmerking

Alleen kinderen met het syndroom van down of kinderen met autistische stoornissen komen voor de therapie in aanmerking. Bijzaken zijn dat een kind geen extreme angst heeft voor water of voor de dolfijnen zelf. Of dat een kind geen last heeft van epilepsie en zeer agressief en onvoorspelbaar gedrag vertoont. De dolfijnen therapie is niet goedkoop, het kost 5000 euro waarvan de ouders zelf 2000 euro moeten betalen, ze krijgen bij de inschrijving een sponsorkaart zodat ze kunnen proberen de kosten wat te dekken. De wachtlijst is gemiddeld 3 jaar bij Dolfinarium Harderwijk.

Therapie

De therapie is te verdelen in 3 delen: een gedeelte in de onderwaterruimte, een gedeelte op het vlonder en een gedeelte in het water. Ieder onderdeel duurt ongeveer twintig minuten. In een therapie gaan ongeveer 6 lessen, elke week 1 les gedurende 6 weken. Voor de therapie worden enkele doelen gesteld door de ouders en therapeuten. Ook wordt erover gesproken over de verwachtingen van de ouders van de therapie. Op de 1e plaats staat vaak de positieve ervaring en het plezier met het spelen. Daarna komen de doelen zoals het versterken van de basiscommunicatie aan bod, zoals het versterken van oogcontact en beurtgedrag, het verbeteren van taalgebruik, zoals het gaan gebruiken van woorden, het stellen van vragen of het verbeteren van de articulatie. De doelen ook liggen bij het verbeteren van de motoriek, het richten van aandacht en het verbeteren van het gedrag van de patiënt.

Tijdens het gedeelte in de onderwater ruimte kunnen de kinderen kijken in het bassin van de dolfijnen. Hier komen de dolfijnen op eigen initiatief naar de kinderen toe. De kinderen kunnen zo de dolfijnen van heel dichtbij zien. Het is het eerste moment dat de kinderen met de dolfijnen contact maken. Samen met de therapeut worden spelmomenten gecreëerd met de dolfijnen. Hiervoor worden bijvoorbeeld ballen overgegooid naar de dolfijnen en de therapeut.

Op het vlonder vraagt de dolfijnentrainer één dolfijn bij het vlonder te blijven. Het kind mag de dolfijn aaien en leren gebaren om dolfijnen opdrachten te laten uitvoeren zoals springen of op de rug liggen. Elke keer als het kind wat goeds doet wordt hij beloont doordat hij de dolfijn iets mag laten doen. Op de vlonder wordt actief gewerkt met voorwerpborden en emotieborden, aangepast aan de doelen die voor het kind gesteld worden.

Bij het gedeelte in het water zitten of liggen de therapeut en het kind in het water, er wordt niet gezwommen. Nu speelt het kind met de dolfijnen. Er wordt met ballen, hoepels, boeien en een waterspuit gespeeld.