Wie worden tegen de Mexicaanse griep ingeënt

Inleiding

In Nederland zijn inmiddels al 18 mensen overleden aan de Mexicaanse groep. De eerste paar doden waren al ernstig ziek en kregen daar de Mexicaanse griep bovenop. Maar er zijn nu ook mensen overleden die voor de Mexicaanse griep gewoon gezond waren. Best een eng idee, want het kan dus iedereen overkomen. Deze week wordt begonnen met de risico groepen in te enten. De risico groepen zijn de groepen mensen die het meeste kans hebben om ziek te worden en de groep mensen voor wie de Mexicaanse griep extra gevaarlijk is. Hieronder een overzicht van de groepen mensen die worden ingeënt tegen de Mexicaanse griep.

Wat zijn de risico groepen

60-plussers

Wanneer je 60 jaar of ouder bent, krijg je een uitnodiging om de gewone griepprik te halen. De gewone griep eist elk jaar al levens van oudere mensen. Daarom horen ze ook bij de risico groep voor de Mexicaanse griep. De weerstand is vaak lager bij oudere mensen, daarom worden ze eerder ziek. Ook is het lichaam niet altijd sterk genoeg om tegen de griep te vechten. Oudere mensen zijn vaak zwakker dan jonge mensen en daarom krijgen zij een prik tegen de Mexicaanse griep. Oudere mensen lopen niet meer risico om de griep te krijgen, maar kan wel gevaarlijker zijn dan bij een jong iemand.

Zwangere vrouwen

Wanneer je meer dan drie maanden zwanger bent, mag je je laten in enten tegen de Mexicaanse griep. Zwangere vrouwen mogen een prik halen omdat zij meer risico's lopen. Ze hebben meer kans om de griep te krijgen en de Mexicaanse griep kan complicaties veroorzaken tijdens de zwangerschap. Ook zijn zwangere vrouwen lichamelijk minder sterk. De kans op overlijden is groter dan bij een niet zwangere vrouw.

Mensen die jaarlijks de gewone griepprik krijgen

Een groot aantal in Nederland krijgt de gewone griepprik. Hieronder vallen sowieso bovenstaande 60-plussers, maar er zijn nog meer groepen die een griepprik krijgen. Hieronder vallen bijvoorbeeld mensen met een chronische ziekte of een luchtwegaandoening zoals astma of bronchitus. Wanneer zij de griep krijgen, worden ze daar nog zieker van omdat hun luchtwegaandoening dan ook gaat opspelen.

Personeel in Ziekenhuizen en ziekenverzorgers

Deze groep is niet vatbaarder of zwakker dan bovenstaande groepen, maar de kans is wel groter dan ze de Mexicaanse griep krijgen. Door hun werk komen ze sneller in aanraking met het virus. Ze hebben bijvoorbeeld contact met mensen die de Mexicaanse griep hebben. Om het risico zo klein mogelijk te maken dat het ziekenhuis personoeel ook ziek wordt, worden ze ingeënt.

Jonge kinderen

Het advies van de gezondsheidzorg is vandaag bekend gemaakt. Er wordt aangeraden om ook jonge kinderen in te enten tegen de Mexicaanse griep. Het gaat dan om kinderen tussen de zes maanden en de vier jaar. Deze groep is extra kwetsbaar. Omdat jonge kinderen nog niet veel weerstand hebben opgebouwd is de kans dat ze ziek worden groter. Ook zijn er relatief veel jonge kinderen overleden aan de Mexicaanse griep. Baby's onder de zes maanden mogen nog geen inenting. Er worden wel aangeraden om familie leden van de baby zoals de ouders en broertjes en zusjes wel in te enten. Vanaf 23 november gaat de GGD beginnen met inenten


Reacties (0)

Reageer
Geen resultaten gevonden