Waarom griepprik met korte naalden

Inleiding

Waarom gebruiken dokters voor de komende griepprik, in bepaalde gevallen, injectiespuiten met opvallend korte en dunne naalden? Zijn de traditionele injectiespuiten ontoereikend? Bezorgen de huidige injectienaalden patiënten teveel pijn en zorgen ze voor teveel nevenverschijnselen? Hebben de meeste patiënten angst voor de griepprik?

Zestigplussers

Bijzonder goed nieuws alavst voor zestigplussers die bang zijn voor injectienaalden. Inderdaad, zij kunnen zich de komende weken pijnloos laten inenten tegen de vervelende wintergriep. Men gebruikt hiervoor voortaan injectiespuiten met ultra dunne én opvallend korte injectienaalden. Deze spuiten het griepvaccin niet langer rechtstreeks in de dieper liggende spieren zoals dit tot hiertoe het geval was. De nieuwe injectienaalden spuiten de entstof daarentegen in de bovenhuid. Deze nieuwe aanpak levert niet alleen voor de patiënt heelwat voordelen op...

Voordelig

Een ander, en zeker niet onbelangrijk voordeel van deze pas recent ontwikkelde injectiemethode, is ongetwijfeld de vaststelling dat er bij deze pijnloze griepprik heelwat minder vaccin nodig is om iemand tegen de komende wintergriep te beschermen dan zulks met de traditionele griepprik het geval is. Dit laatste is ongetwijfeld ook een enorme meevaller voor de Wereld Gezondheids Organisatie. Inderdaad, omdat het vaccin met de nieuwe toedieningswijze meteen ook super geconcentreerd is, heeft men er uiteraard ook veel minder van nodig dan tot hiertoe het geval was. Dat betekent meteen ook dat, mocht de pandemie van de Mexicaanse griep die vorig jaar wereldwijd zo lelijk huishield en duizenden slachtoffers maakte, nog zwaarder zijn geweest, men met de klassieke vaccinatiemethode nooit voor iedereen genoeg vloeistof ter beschikking had gehad. Was het ooit zover gekomen, dan had men voor de verscheurende keuze gestaan welke bevolkingsgroepen wél en welke niet mocht ingeënt worden. Met de pas ontwikelde? pijnloze griepprik kan men voortaan dus méér mensen beschermen met dezelfde hoeveelheid entstof.

Ook bescherming tegen Mexicaanse griep

Vorig jaar hadden we dus wereldwijd met twee verschillende griepaanvallen af te rekenen. Niet alleen de traditionele wintergriep speelde ons lelijk parten. Zijn Mexicaanse variant veroorzaakte een wereldwijde pandemie, waarvan het aantal (dodelijke) slachtoffers uiteindelijk "nog meeviel". De voorbije maanden zat men bij de verschillende laboratoria die deze griepvaccins jaarlijks aanmaken, zeker niet stil. Het resultaat van al hun inspanningen mag er beslist zijn. Hun nieuwe griepvaccin zal ons de komende maanden niet alleen tegen de traditionele wintergriep, maar tegelijk ook tegen zijn Mexicaans broertje beschermen.

Doeltreffender en pijnloos

Dankzij de jongste ontwikkeling van de nieuwe injectiemethode, hoeft de jaarlijkse inenting nu, in eerste instantie, voor zestigplussers voortaan dus géén vervelend en pijnlijk doktersbezoek meer te betekenen. Mensen jonger dan zestig, worden dit seizoen nog steeds volgens de traditionele methode, dus met lange injectienaalden, gevaccineerd. Voor zestigplussers daarentegen hanteert men voortaan dus opvallend korte en injectienaalden met een "dikte" van amper 1,5 millimeter. Dit kort en superdunne injectienaaldje prikt in de huid en vervangt de rechtstreekse en pijnlijke injectie in de diepliggende spieren. Deze gloednieuwe methode werd de voorbije jaren ontwikkeld door een reeks Amerikaanse wetenschappers. De jongste drie jaar werden de resultaten van hun grootschalig onderzoek uitvoerig getest door enkele vooraanstaande Europese unversiteiten. Nog een belangrijke vaststelling is ongetwijfeld dat de nieuwe, pijnloze griepprik in zijn doeltreffendheid zeker niet moet onderdoen voor zijn voorganger.

Meer mensen inenten

Volgens deskundigen terzake zal deze nieuwe vaccinatie-methode meteen ook drempelverlagend werken. Daardoor zullen de komende weken zich ongetwijfeld méér mensen laten inenten dan zulks tot hiertoe het geval was. Een pijnlijke spierreactie, zoals dat met de traditionele methode in vele gevallen het geval was, is er voortaan dus niet meer bij. En dit ongemak was uiterekend één van de voornaamste redenen om zich niet te laten inenten tegen de vervelende wintergriep. De traditionele nevenwerkingen van het griepvaccin, zoals hoofdpijn en koorts gedurende de eerste dagen na de inenting, zijn met de nieuwe methode echter niet uit te sluiten. Amerikaanse wetenschappers werken nu ook al enkele jaren aan een vaccinpleister in plaats van de huidige injectie-methode. Deze vaccinpleister is echter nog niet voor morgen. Ondertussen raakte immers bekend dat we op deze revolutionaire grieppatch nog minstens vijf jaar zullen moeten wachten vooraleer deze zijn intrede zal doen.

Conclusie

Of men nu kiest voor de traditionele of de nieuwe injectie-methode, feit is dat het stilaan tijd wordt om zich tegen het komende griepoffensief te laten inenten. Oktober-november is hiervoor de meest aangewezen periode en dan vooral voor risico-patiënten als zestigplussers en/of of diegenen die lijden aan chronische bronchitis of andere aandoeningen van luchtwegen en longen en hartpatiënten.


Reacties (0)

Reageer
Geen resultaten gevonden