Wat is het beste ziekenhuis van Nederland

Welk ziekenhuis is het beste van 2008

Voor de 5e keer op rij is dit jaar weer de AD ziekenhuis top 100 openbaar gemaakt. Deze top 100 is een uitkomst van beoordeelde prestaties van ziekenhuizen door patiënten. Voor deze ranglijst zijn 26 kwaliteitscriteria gebruikt. Deze criteria zijn opgesteld door de Inspectie voor de gezondheidszorg . Dit is de brancheorganisatie van alle ziekenhuizen en de Orde van Medisch Specialisten . De ziekenhuizen hebben de informatie zelf openbaar gemaakt met als doel patiënten inzicht te geven in hun prestaties. Aan deze 26 criteria zijn door het Algemeen Dagblad vervolgens punten toegekend.

De plaats van een ziekenhuis

heeft te maken met de gemiddelde prestaties van een ziekenhuis. Elk ziekenhuis heeft zijn goede en slechte prestaties. De score die een ziekenhuis behaald heeft is het genomen gemiddelde van alle contacten met de patiënten. Voor een preciezer beeld van een bepaald ziekenhuis kan men ook kijken naar de daar gepresteerde kwaliteit per criteria.

Extra gegevens meegeteld

Voor het tweede jaar zijn de gegevens over kindvriendelijkheid en prettig bevallen meegeteld. De gegevens komen van de Vereniging Kind en Ziekenhuis. Ook de patiënttevredenheid speelt een grote rol. De gegevens hierover komen van vergelijkingssites zoals Independer in samenwerking met Mediquest, een onderzoeksbureau voor de zorg.

28.000 mensen

hebben zij mening kenbaar gemaakt via Independer. Voor een paar ziekenhuizen zijn aparte berekeningen gemaakt omdat hierover weinig reacties waren en omdat niet alle ziekenhuizen alle ingrepen doen. Hierna kon toch nog een eindpercentage worden gegeven.

Gelijke score

Bij een gedeelde plaats gaf het laagste aantal patiënten met ernstige pijn de uiteindelijke doorslag. Bij een verdere gedeelde plaats telde het percentage doorligwonden bij patiënten.

De 5 beste ziekenhuizen van 2008 zijn

  • 1. Diakonessenhuis te Utrecht.
  • 2. Jeroen Bosch Ziekenhuis te Den Bosch.
  • 3. Sint Antonius Ziekenhuis te Nieuwegein.
  • 4. Maaslandziekenhuis te Sittard.
  • 5. Onze Lieve Vrouwe Gasthuis te Amsterdam.

Teveel kwaliteitsaspecten

Er zijn 3 specialistische ziekenhuizen die niet zijn opgenomen in de top 100. Deze ziekenhuizen hebben teveel kwaliteitsaspecten. Het is niet zinvol om deze te vergelijken met andere ziekenhuizen. Dit zijn:

  • Antoni van Leeuwenhoek in Amsterdam. Gespecialiseerd in kanker.
  • Oogziekenhuis in Rotterdam.
  • St. Maartenskliniek in Nijmegen. Gespecialiseerd in orthopedische behandelingen.

Een volledig overzicht kunt u bekijken op http://www.ad.nl/ziekenhuistop100/

links

  • http://www.med-info.nl/Nieuws_AD_Top_100_Ziekenhuizen_2008.html
  • http://ziekenhuis.startpagina.nl.


Reacties (0)

Reageer
Geen resultaten gevonden