Met heel ons hart gekozen voor Pleegzorg

Inleiding

Een gezin stichten: voor velen iets vanzelfsprekend. Maar soms iets wat simpelweg niet mogelijk is... Ruim 3 jaar geleden namen wij de beslissing om aan kinderen te beginnen, maar jammer genoeg kregen we te horen dat dat er voor ons niet in zou zitten. Dat een leven zonder kinderen voor ons geen optie was, wisten we al snel en dus gingen we op zoek naar een alternatief.

Adoptie?

Natuurlijk gingen onze gedachten al snel naar adopteren. Dat het kindje niet biologisch van ons zou zijn, was voor ons al geen probleem meer, maar we wisten dat adoptie niet 1-2-3 geregeld is. De lange wachttijden, de zware selectieprocedure, de hoge kosten die een adoptieprocedure met zich meebrengen schrokken ons eigenlijk al een beetje af. Maar vooral vonden we het niet goed aanvoelen om een kindje uit een ver land te halen, terwijl er hier ook nog zoveel kinderen op de warmte en stabiliteit van een gezin wachten. Maar die kinderen worden meestal niet geadopteerd...

Pleegzorg = afscheid nemen.

We zijn ons daarom gaan verdiepen in Pleegzorg. Kinderen komen bij Pleegzorg terecht omdat hun biologische ouders niet voor hen kunnen of mogen zorgen omwille van financiële problemen, mishandeling, ziekte, etc... De bedoeling van Pleegzorg is in principe dat het een tijdelijke oplossing is. Pleegouders verzorgen de pleegkinderen totdat de biologische ouders die taak weer op hen kunnen nemen. Soms is dat na een half jaar, een paar jaar of helemaal niet meer. In dat laatste geval blijft het pleegkind tot zijn/haar 18de bij de pleegouders en blijft het daarna vrijwillig bij hen, dan valt de term 'Pleegzorg' weg, omdat het kind dan volwassen is.

Als men aan Pleegzorg denkt, denkt men dan ook vaak eerst aan afscheid nemen. Iets wat vaak waar is, iets wat je altijd in je achterhoofd moet houden, maar vaak gebeurt het ook dat het kind volwassen wordt bij het pleeggezin. Het kind blijft echter altijd kind van zijn biologische ouders en houdt ook altijd die achternaam. In de meeste gevallen wordt er ook contact onderhouden met de ouders, waarvoor een bezoekregeling wordt gemaakt. Als je kiest voor Pleegzorg, kies je dus automatisch ook voor contact met de biologische ouders.

Maar wat vooral belangrijk is: je geeft een kind opnieuw de kans op een stabiel en gelukkig leven. Een kind dat zichzelf kan zijn, dat zich kan ontwikkelen, dat vrienden kan maken, dat vertrouwensbanden maakt,... allemaal omdat jij daarvoor kiest om voor hem op te komen, door hem op te nemen in je gezin.

Dat heeft ervoor gezorgd dat wij ondanks de moeilijke kanten ervan, toch hebben gekozen voor Pleegzorg, met heel ons hart.

Na de informatieavond hebben we dan ook snel de vragenlijst ingevuld waarna het traject van start gaat. Daarna volgde een thuisgesprek waarbij ook werd bekeken of we een kamertje 'vrij' hadden. Met een aantal gesprekken op de dienst van Pleegzorg hebben ze ons beter en beter leren kennen en al snel mochten we beginnen aan de vorming. Deze bestond uit 4 avonden waar je in groep te horen kreeg wat je allemaal kan tegenkomen als je voor een pleegkind kiest. We hebben nu na een half jaar de selectieprocedure achter de rug en krijgen binnenkort te horen of we zijn goedgekeurd zodat we snel voor een pleegkindje mogen zorgen. We kijken er naar uit, ons hart staat ervoor open!


Reacties (0)

Reageer
Geen resultaten gevonden