Hoe maak je zelf je sieraden met kralen

Hoe maak je zelf sieraden met kralen?

Inleiding.

Sieraden kan je eenvoudig zelf maken en het is hartstikke leuk om te doen. Je bent op een leuke manier creatief bezig en je hebt voor ieder outfit een bijpassend sieraad.

Er is eigenlijk maar één nadeel: het is erg verslavend! Verder lezen op eigen risico dus...

Wat heb je nodig?

Kralen

Om sieraden van kralen te maken, heb je natuurlijk kralen nodig. Deze kan je online kopen of in een speciale kralenwinkel. Om te beginnen is het misschien verstandig om een goedkoper 'starterspakket' te kopen, bijvoorbeeld bij de Xenos of bij het Kruidvat. Er bestaan heel veel verschillende soorten kralen zoals: glaskralen, metaalkralen, keramiekkralen, kunststofkralen , houten kralen, enz... 

Draad

Daarnaast heb je ook draad nodig. De meest gebruikte draad is de gecoate metaaldraad, een metaaldraad met een dun laagje erover. Hij is sterk en bovendien niet zo duur. Dit is ideaal voor het eenvoudige (maar wel leuke) rijgwerk.   Je kan ook nylondraad gebruiken, maar dit is iets minder stevig dan metaaldraad en het kan gaan 'krullen'.

Sluitingen

Dan heb je natuurlijk ook slotjes nodig. Meestal wordt hiervoor de karabijnsluiting gebruikt. Ook bestaan er allerlei siersluitingen of sluitingen met een verlengstukje, zodat je de lengte van je sieraad altijd kunt aanpassen. Neem maar eens een kijkje in een kralenwinkel en je zult versteld staan van het aantal verschillende soorten slotjes.

Tangen

Om de sluitingen te bevestingen, draad te knippen en je sieraad af te werken heb je tangen nodig. Dit zijn de 3 belangrijkste:

  • de kniptang: om het draad mee door te knippen.
  • de platbektang (of knijptang): hiermee kan je bijvoorbeeld knijpkraaltjes dichtknijpen.
  • de rondbektang: door middel van zijn ronde uiteinden kan je ronde oogjes maken in bijvoorbeeld kettelstiften.

Knijpkraaltjes

Om de slotjes aan de draad te bevestigen heb je knijpkraaltjes nodig. Je haalt de draad door het knijpkraaltje en door het slotje en daarna weer terug door het knijpkraaltje en vervolgens knoop je het kraaltje met behulp van de platbektang dicht, zodat alles op zijn plaats blijft zitten.

Verschillende technieken

Je kan de kralen op verschillende manieren verwerken tot een sieraad:

Rijgen

Je rijgt de kralen gewoon over draad, in de volgorde die jou het mooist lijkt. Het geeft een mooi effect om verschillende soorten kralen met elkaar te combineren, zoals bijvoorbeeld de glasparels met enkele metalen kralen. Je kiest zelf natuurlijk!

Zwevend rijgen

Je rijgt de kralen over de draad, maar nu telkens met een spatie tussen de kralen. de spatie is vrij te kiezen en hoeft niet telkens gelijk te zijn. Achter elke kraal bevestig je een knijpkraal zodat elke kraal in de ketting lijken te zweven.

Kettelen

Met behulp van kettelstiften kan je de kralen aan elkaar maken, zonder daarvoor draad te gebruiken. Je bevestigt 1 of meerdere kralen aan een kettelstiften dan maak je aan het uiteinde met behulp van de rondbektang een oogje. Met dit oogje kan je de kettelstift vastmaken aan de volgende kettelstift, totdat je een ketting of een armband krijgt.

Aan de slag!

Met de voorgaande tips kan je zeker al aan de slag en je zal er in ieder geval veel plezier aan beleven! Je zal zien dat je creaties beter en beter worden, dus geef de moed zeker niet op als het even niet lukt.

Dit zijn nog maar enkele basistechnieken, maar als je deze onder de knie hebt, kan je altijd proberen om nieuwe technieken aan te leren. Dit kan bijvoorbeeld door de verschillende workshops die vaak gegeven worden bij de kralenwinkels. Veel kraalplezier!