Tanden hoe ze gezond houden

Hoe houdt u uw tanden gezond

Het is erg belangrijk om uw tanden en kiezen gezond te houden. Problemen die anders kunnen ontstaan zijn onder andere tandplaque, aantasting van het glazuur en gaatjes. Er zijn veel manieren om uw gebit gezond te houden, en u kunt daarbij gebruik maken van diverse verzorgende hulpmiddelen. U kunt onder andere poetsen, flossen, spoelen en stoken. Om een gezond gebit te behouden is het ook van belang dat u gematigd eet, en dat u niet teveel (zure) voedselproducten of dranken consumeert. Die zijn schadelijk voor uw gebit. 

Het poetsen van de tanden

Om uw gebit goed te verzorgen, is het van belang dat u dagelijks minimaal twee keer uw tanden poetst. Het is hierbij ook belangrijk dat u gebruik maakt van een tandpasta die beschikt over fluoride. Het poetsen van uw tanden met een tandenborstel is echter niet voldoende om uw gebit gezond te houden. Het is verstandig om daarnaast ook andere hulpmiddelen te gebruiken, zoals bijvoorbeeld tandenstokers, Raggers of flosdraad. 

Flossen en raggen van de tanden

U kunt flosdraad of tandzijde gebruiken om de plekken tussen uw tanden te reinigen, die u niet kunt bereiken met een tandenborstel. Uw kunt daarvoor ook gebruik maken van Raggers. Met deze fijne borsteltjes kunt u eveneens de moeilijk bereikbare plekjes tussen uw tanden reinigen. Zowel het flosdraad als de Raggers worden verkocht in verschillende uitvoeringen. 

Spoelen van de tanden

Door gebruik te maken van een mondspoelmiddel zorgt u voor een frisse adem na het poetsen, raggen, stoken of flossen. Er zijn diverse mondspoelproducten verkrijgbaar. Die beschikken over verschillende verzorgende en antibacteriële ingrediënten.

Stoken van de tanden

In tegenstelling tot wat vaak wordt gedacht, heeft een tandenstoker niet alleen de functie van het verwijderen van voedselresten tussen tanden en kiezen. Gebruik een tandenstoker met name voor het wegdrukken van plaque, en masseer er uw tandvlees mee. Zo zorgt u voor een goede doorbloeding van het tandvlees. Tandenstokers worden gemaakt in diverse uitvoeringen. Zo kan onder andere de hardheid en de breedte van een stoker verschillen. Gebruik bij voorkeur een tandenstoker van hout. Neem de tijd om een goede stooktechniek aan te leren. Een mondhygiënist kan u hierbij van advies voorzien. 

Gematigd eten 

Op uw tanden en kiezen zit een glazuurlaag. Deze glazuurlaag kan gemakkelijk worden aangetast door de voedingsmiddelen die u eet en drinkt. Een gebit kan die aantastingen uit zichzelf weer herstellen, maar heeft hiervoor wel tijd nodig. Het herstelproces wordt versterkt door het speeksel in uw mond. Speeksel heeft namelijk een beschermende en zuur neutraliserende functie. Wanneer u gedurende de dag te veel eet, heeft u gebit niet genoeg tijd om zichzelf te herstellen. Eet en drink daarom niet de hele dag door, maar zorg voor een gematigde inname van voedsel en dranken. 

Voorwaarden voor een gezond gebit

Het is belangrijk om uw tanden en tandvlees goed te verzorgen. Een aantal voorwaarden zijn hierbij dus van belang. Zorg er voor dat u dagelijks twee maal uw tanden poetst met een fluoride bevattende tandpasta. Zorg daarnaast voor extra bescherming door gebruik te maken van flosdraad, mondspoelwater, tandenstokers of Raggers. Deze producten reinigen de ruimtes in uw gebit waar een tandenborstel niet of moeilijk bij kan komen. Eet niet teveel maaltijden op een dag, en beperk uw inname van zure voedselproducten. 

Conlusie

Wanneer u met vragen zit over uw gebit kunt u contact opnemen met een mondhygiënist of een tandarts. Deze specialisten kunnen u van persoonlijk advies voorzien, en ze kunnen al uw vragen beantwoorden. Verzorg uw tanden, kiezen en tandvlees dagelijks, om zo optimaal te genieten van een gezond gebit. 

Reacties (0)

Reageer
Geen resultaten gevonden