Hoe kan je sproeten en pigmentvlekken voorkomen en verwijderen

Sproetjes en pigmentvlekken voorkomen en verwijderen

Sproeten verschijnen vroeg in het leven en nemen in aantal toe in de zomer en verminderen in aantal in de winter. Mensen vinden sproeten vaak leuk staan bij anderen, maar als je ze zelf hebt, kan je je er soms behoorlijk aan ergeren. Na de leeftijd van ongeveer 40 jaar verdwijnen sproetjes vanzelf, maar vaak begin je rond die leeftijd last te krijgen van pigmentvlekken. Als je weet waardoor sproeten en pigmentvlekken ontstaan, kun je maatregelen treffen om sproeten en pigmentvlekken te voorkomen én verwijderen zodat je op iedere leeftijd een egale huid kunt hebben!

Hoe kan je sproeten en pigmentvlekken verwijderen?

Melanine is een stof die in de huid voorkomt en wordt aangemaakt door zonnestralen. De stof Melanine veroorzaakt pigmentvlekken en zorgt voor meer sproetjes. Deze stof wordt opgestapeld in de bovenste laag van de huid en daarom is het een goed idee om een huidverlichting of peeling te overwegen. Enkele goede producten hiervoor zijn:

  • Hydrochinon. Dit is een zeer populaire behandeling, maar kan de huid irriteren dus wees er vorozichtig mee.
  • Kojic zuur. Dit zuur werd in 1989 ontdekt in Japan en is een volledig natuurlijk zuur dat afkomstig is van schimmels. Het is mild voor de huid en zeer effectief in het behandelen van sproeten en pigmentvlekken. Het dringt door in de bovenste huidlagen en remt de vorming van nieuw pigment.
  • Alpha Hydorxy zuur. Dit zuur helpt de buitenste huidcellen (die meestal donkerder zijn) tijdig te verwijderen, waardoor sproeten en pigmentvlekken lichter en minder zichtbaar worden.

Natuurlijke remedies om sproeten en pigmentvlekken te voorkomen en verwijderen

  • Als je sproeten en pigmentvlekken wilt voorkomen, moet je blootstelling aan de zon zo veel mogelijk voorkomen! Zonnestralen zijn namelijk de voornaamste oorzaak van pigmentvlekken en zonnestralen kunnen sproeten ook in aantal doen toenemen. Gebruik daarom het hele jaar door een zonnebrandcrème die minimaal SPF 20 bevat.
  • Was je gezicht met zure melk. Melkzuur zorgt voor een zacht peeling effect dat sproeten en pigmentvlekken doet vervagen, zonder de huid uit te drogen of de irriteren.
  • Citroensap is een prima middel om sproeten en pigmentvlekken te verminderen. Je kunt een schijfje citroen over je gezicht (en eventueel andere lichaamsdelen) wrijven of je huid masseren met citroensap.
  • Gebruik iedere week een masker dat minstens één van de volgende ingrediënten bevat: abrikozen, aardbeien, rode bessen en/of komkommer.
  • Zure room is ook een effectief middel om sproeten en pigmentvlekken te vervagen. Breng hiervoor wat zure room aan op een gereinigd gezicht en spoel de zure room na een half uur af met lauw water. Meng de zure room met enkele druppeltjes citroensap indien je een vette huid hebt.
  • Meng gelijke hoeveelheden peterselie sap, citroensap, sinaasappelsap en sap van rode bessen en breng dit aan op de gereinigde huid. Breng hier overheen je dagcrème aan.
  • Verhoog je dagelijkse inname van vitamine C! Dit maakt de huid minder gevoelig voor de zon en hierdoor zullen sproeten en pigmentvlekken op de duur vervagen. Voedingsmiddelen die rijk zijn aan vitamine C, zijn o.a. appels. Citrusvruchten, uien, zwarte en rode bessen en rozenbottels.

Let op

Vergeet niet dat regelmaat vereist is om een langdurig effect te behouden. Zodra je stopt met het gebruiken van zuur en/of natuurlijke remedies, zullen de sproeten en/of pigmentvlekken terug komen. Het belangrijkste wat je kunt doen om sproeten en/of pigmentvlekken te voorkomen en verwijderen, is het dagelijks aanbrengen van een dagcrème die minimaal SPF 20 bevat en dit de combineren met minimaal één van de bovenstaande tips.