Wat is het nut van crèmes en bodymilks

Wat is het nut van crèmes en bodymilks

We storten ons massaal op de crème en bodymilk. Het wordt ons wel gemakkelijk gemaakt. Op dit moment zijn er ruim 3000 verschillende smeersels te verkrijgen. Niet alleen de vrouwen maar ook de mannen smeren er lustig op los. Reclames doen ons geloven dat het slecht met onze huid afloopt als we niet regelmatig smeren. Veel smeren en we blijven stevig, soepel en fris. Crèmes bestaan uit water en vet of olie. Dit mengsel heet dan emulsie. Het kan nuttig zijn als je een droge of schrale huid hebt. Ook kan het in beperkte mate de rimpeligheid verminderen.

Hoe ontstaat een droge huid

We wassen onze handen veelvuldig en we douchen iedere dag. Soms wel 2x. Hierbij ontvetten we de huid die daardoor weer rimpelig en droog wordt. Schraalheid en jeuk nemen hierdoor toe. Door het smeren met crème of bodymilk vervangen we het weggewassen natuurlijke vet. Het aangebrachte nieuwe laagje vet voorkomt het verdampen van vocht in de huid en daardoor weer het minder rimpelig worden van ons velletje. Deze behandeling van een teveel schoongemaakte huid is de enige bewezen nuttige toepassing.

Vochtinbrengende crème

De z.g. moisturizers claimen vocht in de huid te brengen. Bij het veelvuldig wassen halen we niet alleen vet uit onze huid maar ook het natuurlijke vocht dat aanwezig is. Het is logisch om de verdwenen “vochtbinders” aan te vullen d.m.v. een moisturizer. Uiteindelijk blijken ze in de praktijk niet veel toe te voegen dan een gewone crème. Een reden zou kunnen zijn dat de vochtinbrengende creams boven in de hoornlaag blijven zitten. En water onttrekken aan de rest van de huid. De schokkende conclusie is dan: Bij het gebruik van moisturizers wordt de huid juist minder soepel.

Voedende crèmes

In deze crèmes worden vitaminen/eiwitten/proteïne als voedend bestanddeel genoemd. Ook dit is onzin omdat huidcellen van binnenuit worden gegoed. Dit is niets meer dan een kwestie van het juiste voedsel eten. Veel groente en fruit dus. Een bekende eigenschap van de huid is bescherming bieden voor stoffen die van buitenaf komen. Dis ook de extra vitaminen/eiwitten/proteïne worden buiten gehouden door onze huid. De crèmes voeden dan ook alleen de fabrikanten.

Anti-aging crèmes

De crèmes tegen veroudering zou je met een knipoog kunnen bekijken. De oudere huid is zoveel anders van samenstelling dan een jonge huid Toevoegingen om de huid te verjongen bestaan niet. Deze verandering gebeuren op celniveau. Dus nooit van buitenaf. Inbrengen van deze speciale crèmes werken juist averechts. Al zou bv. collageen in de juiste vorm, de juiste plaats bereiken dan is het hoogstwaarschijnlijk dat de stof niets uithaalt. Integendeel: de aanmaak van ons natuurlijke collageen vanuit de cellen verminderd als deze stof van buitenaf komt.

Tegenreactie van de huid

Steeds meer mensen hebben allergische reacties door het gebruik van smeersels. Irritatie zoals jeuk, schraalheid, branderig gevoel, rode huid. 20 jaar geleden was er in een Bossche huisartsen praktijk een waarneming dat, 50% van de gevallen van allergie, toe te schrijven waren aan cosmetica.

Welke stoffen veroorzaken overgevoeligheidsreacties

Dit zijn voornamelijk parfumstoffen zoals

  • Hydroxycitronellal
  • Linalol.

Conserveermiddel

  • Kathon CG

En emulgator

  • Oleamidopropyldimethylamine

Een ander zorgelijk punt is de aanwezigheid in crèmes van nitrosaminen. Nitrosaminen zijn in de regel sterk kankerverwekkende stoffen. Deze kunnen ontstaan uit in de crèmes aanwezige aminebevatttende stoffen zoals bepaalde emulgatoren. Het is niet uitgesloten dat in crèmes aanwezige nitrosaminen de kans op huidkanker kunnen vergroten. Tenslotte zijn er aanwijzingen dat gebruik van crèmes de kans op acne/puistjes vergroot.