Wat is het verschil tussen gelnagels en acrylnagels

Inleiding

Wanneer je kunstnagels wilt laten zetten heb je de keuze tussen gelnagels en acrylnagels. Maar wat is nu het verschil en hoe gaat een nagelstyliste te werk bij het zetten van gel- en acrylnagels? Voordat we hier op in gaan eerst wat algemene informatie over nagels.

Nagels

De nagel bestaat uit drie lagen: de hoornlaag (schubbenlaag), de keratinelaag (sponslaag) en de ephiteellaag (onderste laag). Nagels groeien ongeveer 0,1 mm per dag en hebben een functie: het beschermen van de zenuwuiteinden in de vingertoppen. Veel vrouwen willen hun nagels langer laten groeien omdat het vrouwelijk en aantrekkelijk is. Maar die mooie vrouwelijke natuurlijke nagels zijn niet voor iedereen weggelegd. Als nagels zwak of breekbaar zijn wordt het onmogelijk om ze te laten groeien; zodra ze een beetje lengte krijgen breken of scheuren ze af. Voor deze vrouwen is er gelukkig een oplossing: er kunnen kunstnagels over de bestaande nagels worden gezet. Meestal zijn dit gel- of acrylnagels.

Gelnagels

Gelnagels kunnen worden gebruikt voor het verstevigen en verlengen van de natuurlijke nagels. Bij het verstevigen van de nagels wordt de gel alleen op de nagels aangebracht. Bij het verlengen van de nagels wordt gebruik gemaakt van zogenaamde ‘tips’. Tips zijn kleine kunststof verlengstukjes. De gel is een stroperige substantie die alleen hard wordt onder UV-licht. Het voordeel hiervan is dat de nagels nog gemodelleerd kunnen worden totdat ze onder de speciale UV-lamp worden gehouden. De gel is geurvrij en (meestal) hypoallergeen. Gelnagels zijn buigzaam en breken niet zo snel.

Het zetten van gelnagels

Het zetten van gelnagels gaat als volgt: Eerst worden de handen gedesinfecteerd en de nagelriemen losgemaakt. De eigen nagels worden vetvrij gemaakt om ervoor te zorgen dat de kunstnagels goed hechten. Vervolgens worden de ‘tips’ geplaatst en op de gewenste lengte geknipt. Met een vijl worden de randen van de tips gevijld totdat de tips allemaal dezelfde lengte hebben en de nagel en de tip 1 geheel vormen. Nu wordt de gel op de nagel aangebracht. Meestal worden er 3 laagjes gel aangebracht die onder een speciale UV-lamp worden uitgehard. Tot slot wordt er een blanke gel-laag (french manicure) of color gel-laag (vervanging van nagellak) aangebracht. Het is ook mogelijk een nail-art print op de gelnagels te laten aanbrengen. Dit zijn kleine kunstwerkjes op de nagels met eindeloze mogelijkheden; de nagelstyliste maakt hiervoor gebruik van glittergels, colorgels, acrylverf, steentjes en glitterpoeder. Wanneer de gel uitgehard is wordt met een vijl het uiteindelijke model gevijld en wordt de nagel gepolijst.

Het zetten van gelnagels duurt ongeveer 1,5 uur. Na ongeveer 3 à 4 weken zullen de nagels uitgroeien. Deze uitgroei kun je met gel weer laten opvullen bij de nagelstyliste.

Voor- en nadelen

Voordelen van gelnagels:

  • zacht en buigzaam waardoor ze niet snel breken
  • glanzend oppervlak

Nadelen van gelnagels:

  • kan onnatuurlijk ogen
  • uitharden onder de UV-lamp kan een pijnlijk gevoel geven

Acrylnagels

Net als gelnagels worden ook acrylnagels toegepast voor het verstevigen en verlengen van de natuurlijke nagels. De acryl die wordt gebruikt is een mengsel van poeder en vloeistof wat samenhecht tot een kneedbaar bolletje. Met een penseeltje wordt dit acryl bolletje op de nagel in de juiste vorm geboetseerd. Door blootstelling aan de buitenlucht hardt de acryl vanzelf uit. Acryl poeders zijn leverbaar in verschillende kleuren. Dankzij de stevige, sterke structuur zijn acrylnagels zeer geschikt voor het creëren van mooie dunne nagels. Ze breken sneller dan gelnagels, maar ogen wat natuurlijker.

Het zetten van acrylnagels

Het zetten van acrylnagels gaat als volgt: Om infecties en schimmels te voorkomen worden eerst de handen gedesinfecteerd en de nagelriemen teruggeduwd. De nagels worden verlengd met een tip. Is het nagelbed te kort? Dan kan er gebruik worden gemaakt van een sjabloon. Na het vetvrij maken van de natuurlijke nagels wordt de acryl aangebracht. Nadat de acryl voldoende is uitgehard worden de nagels gevijld en gepolijst. Voor de afwerking wordt nagellak gebruikt.

Na 2 tot 4 weken zijn de eigen nagels zo ver gegroeid dat opvulling van de acrylnagels nodig is. De nagelstyliste vervangt waar nodig de oude acryl voor een nieuwe laag en zorgt ervoor dat de acrylnagel weer aansluit op de nagelriem.

Voor- en nadelen

Voordelen van acrylnagels:

  • hard en dun materiaal
  • natuurlijk uiterlijk

Nadelen van acrylnagels:

  • breken snel
  • weinig glans waardoor nagellak nodig is

De prijs

Prijsverschil?

Het prijsverschil tussen gelnagels en acrylnagels is te verwaarlozen. Een complete verlenging van de natuurlijke nagels kost ongeveer € 60,- voor zowel gel- als acrylnagels. Ook de prijs van het opvullen is bij beiden gelijk; rond de € 30,-.


Reacties (0)

Reageer
Geen resultaten gevonden