Maybelline New York

Inleiding

Welke vrouw is niet bekend met het cosmeticamerk Maybelline New York? En ook al ben je niet bekend met de producten, dan toch in ieder geval met de bekende slogan: "Maybe she's born with it. Maybe it's Maybelline". Begonnen met een mascara en uitgegroeid tot het nummer 1 cosmeticamerk van de wereld. Lees hier het verhaal.

Het begin

De eerste mascara

In 1913 bedenkt de chemicus Thomas L. Williams een mascara voor zijn zus Maybel. Haar vriendje, Chet, is verliefd op een andere vrouw. Om Maybel te helpen Chet te veroveren, mengt Thomas vaseline met steenkoolpoeder en creëert hiermee een product waarmee ze haar wimpers donkerder en opvallender kan maken; de 1e mascara. Het werkt! Chet valt voor Maybel en ze trouwen in 1914.

De start van het succes

De mascara slaat in als een bom en wordt een groot succes. In 1915 richt Thomas het bedrijf Maybelline op; vernoemd naar zijn zus Maybel en vaseline. Maybelline begint als een postorderproduct en advertenties in tijdschriften zorgen voor groeiende verkoopcijfers. In 1917 wordt de 1e compacte mascara gelanceerd met de naam Maybelline Cake Mascara. Een enorme hit; er komt steeds meer vraag naar bij de drogisterijen, maar is alleen via postorder verkrijgbaar. In de jaren ’20 volgt de eerste oogschaduw. De slogan van Maybelline in die tijd luidt: “Eyes that glow with enchantment". In 1930 volgt de introductie van de eyeliner. Om aan de overweldigende vraag te voldoen, wordt de Cake Mascara in verschillende winkels verkrijgbaar. De prijs: 10 dollarcent.  

Explosieve groei

Het best verkochte cosmeticaproduct

In de jaren ’60 viert Maybelline haar eigen minirevolutie met de introductie van Ultra Lash Mascara; een waterproof mascara in een tube. De 1e automatische mascara voor het grote publiek. In 1971 wordt de Great Lash Mascara op de markt gebracht. De mascara met formule op waterbasis en zijn opvallende felroze en appelgroene verpakking is nog altijd het best verkochte cosmeticaproduct in Amerika. De formule wordt streng bewaakt en de hippe verschijning is onmiskenbaar.

"Maybe she's born with it. Maybe it's Maybelline"

Thomas L. Williams verkoopt Maybelline in 1967 aan Plough Inc. (het latere Schering-Plough) en verhuist twee jaar later naar Memphis, waar het hoofdkantoor van Plough is gevestigd. In de jaren '70 worden er foundation-, lip- en nagelproducten ontwikkeld en Maybelline opent in 1975, in North Little Rock (Arkansas), een fabriek van bijna 30.000 m2 met 350 personeelsleden. Schering-Plough verkoopt Maybelline in 1990 aan Wasserstein Perella & Co. voor 300 miljoen dollar. Een jaar later lanceert Maybelline de slogan "Maybe she's born with it. Maybe it's Maybelline". De gedachte hierachter is dat in elke vrouw een natuurlijke schoonheid zit die moet worden uitgedragen en niet verborgen.

Dé ultieme samenwerking

L'Oréal koopt Maybelline in 1996; dé ultieme samenwerking waardoor Maybelline in staat wordt gesteld nieuwe en innovatieve producten te ontwikkelen. Maybelline verhuist naar New York. De grote doorbraak komt met de ontwikkeling van de Great Wear Collectie die bestaat uit lippenstiften, concealers en oogschaduw. Al snel brengt Maybelline ook de succesvolle Express Collectie op de markt.

De nummer 1!

In 2000 is Maybelline, met alle denkbare cosmeticaproducten in het assortiment, het nummer 1 cosmeticamerk in Amerika. In 2004 zelfs wereldwijd! In dat jaar wordt Maybelline officieel ‘Maybelline New York’ genoemd. Vandaag de dag is Maybelline New York nog steeds het best verkochte cosmeticamerk ter wereld en is verkrijgbaar in ruim 130 landen. Het bedrijf is uitgegroeid tot een internationaal concern met ruim 2000 medewerkers.