Waar is dik zijn het schoonheidsideaal

Inleiding

In onze westerse wereld zijn we allemaal bezig met afvallen of op gewicht blijven. Dun zijn of het maatje van een model hebben is het schoonheidsideaal. Dik zijn is lelijk, overgewicht hebben is ongezond en leidt tot allerlei gezondheidsproblemen. We zijn volledig geobsedeerd door slank zijn of worden en diëten.

Maar dat is niet over de hele wereld zo. Er zijn ook landen waar dik zijn het summum van begeerlijkheid  voor zowel mannen als vrouwen is.

Waarom is dik zijn in sommige landen aantrekkelijk?

Wordt er niet altijd gezegd: Beauty is in the eye of the beholder? Oftewel, iedereen heeft een persoonlijk idee van wat mooi is. Wat als mooi, verleidelijk en sexy gezien wordt staat vooral onder invloed van de cultuur in een bepaald land.

In het verleden maakten de mensen zich helemaal niet druk over dik zijn of worden. In de oudheid moesten mensen hard werken om aan calorieën te komen, en men kwam nauwelijks aan zitten toe. Dus wanneer ze dan ook de kans kregen om te eten, ging hun voorkeur uit naar voedsel dat rijk aan vet was. Je wist immers maar nooit wanneer je de volgende maaltijd kon krijgen. Hoe weten we dat? Uit de kunst die uit die tijd bewaard is gebleven. Beeldjes van Venus-achtige vrouwen van 20.000 tot 30.000 jaar geleden zagen er allemaal uit als hele dikke vrouwen met een Body Mass Index van wel meer dan 30. In die tijd werden alleen hele belangrijke mensen vereeuwigd, dus hoe rijker en hoe meer status, des te dikker men was.

Ook in de westerse wereld waren voluptueuze vrouwen ooit het schoonheidsideaal, kijk maar naar de schilderijen van Rubens. Weelderige borsten, ronde buiken, brede heupen en dijen en een vol achterwerk. Zo was het om een echte vrouw te zijn.

Jammer genoeg is dat veranderd vanaf de tijd dat de kleine Twiggy een topmodel werd.

Dat in een aantal landen dik zijn nog steeds het schoonheidsideaal is heeft nog steeds vooral te maken met de eetcultuur en de rijkdom van die landen. Wanneer je dun bent wil dat zeggen dat je:

  1. òf te arm bent om eten te kunnen kopen. Hoe rijker je bent des te meer geld heb je om dure levensmiddelen als bijv. vlees te kopen. Daarnaast kan je als rijk persoon personeel in dienst nemen, en hoef je zelf niet te werken en kan je de hele dag op je kont blijven zitten. Dik zijn is dus een statussymbool.
  2. òf ziek bent en dat is dus pas echt ongezond. Magere mensen moeten wel iets onder de leden hebben waardoor ze afvallen. In de tropen denkt men dan vooral aan parasieten, zoals wormen, of besmettelijke ziektes als AIDS of tuberculose. En daar wil niemand mee geassocieerd worden.

Waar is dik zijn sexy?

Landen waar dik zijn juist gewaardeerd wordt, zijn bijvoorbeeld Mauretanië (West-Afrika), Jamaica, Noord-Mali, Nigeria, Polynesië, Kameroen en Hawaï. In deze landen zul je dan ook nauwelijks dieet- of afslankproducten vinden.

In de hierboven genoemde Afrikaanse landen gaat men zelfs zover dat men meisjes en vrouwen onder dwang voert. Deze manier van dwangvoeren heet “gavage”. Al vanaf jonge leeftijd worden meisjes en jonge vrouwen als ganzen vetgemest en gedwongen veel couscous (rijk aan koolhydraten) te eten en vette kamelenmelk te drinken. Moeten ze hiervan overgeven, dan moeten ze daarna opnieuw nog meer eten.

Dikke enkels, een dikke kont en striae vindt men hier prachtig en het summum van schoonheid. Daarom nemen vrouwen zelfs hun toevlucht in het nemen van gevaarlijke illegale medicijnen, bestemd voor kamelen. De obsessie met eten in Mauretanië is precies omgekeerd als bij ons, de vrouwen moet dik zijn maar dat geldt niet voor de mannen. De mannen moet juist dun zijn!

Ook in Jamaica is dik zijn mooi. Overigens geldt het daar voor zowel mannen als vrouwen. Mannen moet een mooie, dikke ronde buik hebben en vrouwen een goede “bumper” oftewel een lekker dik en rond achterwerk. In dit land is eten een obsessie. Eten is belangrijker dan wat dan ook. Al vanaf kleins af aan is er "gezond" uit zien belangrijk. Een baby moet er dik en rond uit zien, want een magere baby moet wel wormen hebben. Ook hier nemen meisjes en vrouwen hun toevlucht tot illegale medicijnen om vet aan te kweken. Groeibevorderaars met hormonen voor kippen zijn hier de goedkoopste maar gevaarlijke manier om aan te komen. 

Discussie

  1. Ondanks het feit dat het natuurlijk fantastisch is dat er culturen zijn waar men niet zo bezig is met gewicht en waardoor anorexia al helemaal geen probleem is, kent men daar natuurlijk ook de geijkte problemen van overgewicht. Een van de geïnterviewde jonge vrouwen uit Mauretanië, wiens vader huisarts is, vertelde dat haar vader regelmatig ernstige gezondheidsklachten als hoge bloeddruk en diabetes in zijn praktijk tegenkomt.
  2. Daarnaast zijn er de gevaren en risico’s die vrouwen lopen ten gevolge van het gebruik van illegale medicijnen met hormonen.
  3. Verder wordt er momenteel discussie gevoerd over het “verpesten” en het “besmetten” van authentieke culturen met onze welvaartsziekten. Obesitas, vetzucht, en de hierbij behorende gezondheidsklachten zouden normaal gesproken in de oorspronkelijke culturen van Afrikanen, Indianen, Eskimo’s en Polynesiërs niet voorkomen. Door hun kennismaking met onze manier van eten, en met voedsel dat rijk is aan cholesterol, suiker, vet en zout, gecombineerd met toegenomen rijkdom en een veranderde levenstijl zouden mede de oorzaak zijn van het steeds dikker worden van deze mannen en vrouwen.

Link

Waarom je nooit op dieet moet gaan

Hoe voorkom ik heel eenvoudig overgewicht