Hoe kom je af van donkere oksels

Donkere plekken onder de oksels

Donkere plekken onder de oksels zien er niet aangenaam uit en zorgen vaak voor veel schaamte. Met name in de zomer zijn donkere oksels opvallend en dit is nu net de periode waarin iedereen zijn best doet om er goed uit te zien. Donkere oksels kunnen veel oorzaken hebben maar gelukkig zijn er minstens net zoveel oplossingen om voorgoed van donkere oksels af te komen!

Wat zijn de oorzaken van donkere plekken onder de oksels?

Allerlei schadelijke stoffen kunnen de weerstand van de huid verminderen waardoor de huid van kleur kan veranderen en andere onaangename reacties kan geven. Verschillende beauty producten die we dagelijks gebruiken, zoals deodorant of antiperspirant, kunnen de huidproblemen verergeren. De poriën van de oksels komen in contact met de agressieve chemicaliën en een donkere huid is een logische reactie daarop. De verkleuring van de huid kan ook het gevolg zijn van je ontharingsritueel, slechte hygiëne en overmatig zweten. In sommige gevallen kan dit leiden tot ontstekingen en/of jeuk.

Hoe kom je af van donkere plekken onder de oksels?

  • De huid van de oksels is zeer gevoelig voor ontharing. Veel vrouwen scheren dagelijks hun oksels, wat niet goed is voor de gevoelige huid van de oksels. Daarnaast krijg je van het scheren al snel weer stoppels en je neemt de haren er niet met de wortel uit. Dus direct onder het huidoppervlak zitten de haartjes nog en deze 'schijnen' soms door de huid door, waardoor donkere plekken kunnen ontstaan. Het is daarom beter om de haartjes er met wortel en al uit te trekken. Je zult merken dat de oksels direct veel lichter worden. Je kunt de haartjes er helemaal uit trekken door bijvoorbeeld te harsen, waxen of epileren. Houd er rekening mee dat het de eerste keren extra pijnlijk zal zijn als je gewend bent om te scheren. Na verloop van tijd wordt de pijn vanzelf minder.
  • Schone oksels vertonen minder snel donkere plekken omdat de poriën dan niet (of minder) verstopt zitten. Zorg daarom voor een goede hygiëne door tweemaal per dag te douchen.
  • Doe geen deodorant op nadat je in de avond hebt gedoucht. Dit is nergens voor nodig omdat de poriën van de oksels verstopt raken. Anti-perspirant is al helemaal af te raden in de avond omdat mensen van nature transpireren tijdens de slaap en dit proces kun je beter niet verstoren.
  • Strakke kleding kan donkere plekken veroorzaken. Zorg er daarom voor dat je kleding niet te strak zit en draag met name in de zomer niet te strakke tops maar kies voor mooie golvende lijnen.
  • Gebruik liever geen deodorant of anti-perspirant omdat, zoals eerder genoemd, de stoffen die erin zitten schadelijk voor de huid zijn en de poriën kunnen doen verstoppen. De beste optie is om een natuurlijk product zoals talkpoeder te gebruiken. Talkpoeder beschermt de oksels tegen schadelijke factoren en remt het zweten en nare geurjes.
  • Werkt geen van bovenstaande tips? Maak je oksels dan goed schoon door ze te scrubben. Dep ze zachtjes droog en wrijf ze in met een schijfje citroen. Was het citroensap er na 5 minuten weer af. Citroen heeft een blekend effect waardoor de oksels lichter zullen worden.

Tip

Heb je alles geprobeerd en gaan de donkere plekken bij je oksels echt niet weg? Lees dan ook het artikel hoe krijg je een lichtere huidskleur voor nog meer effectieve tips.

Ook online geld verdienen met artikelen schrijven?