Beautyfood; eten dat je mooier maakt!

Inleiding

Het gezegde ‘schoonheid komt van binnenuit’ gaat zeker op voor beautyfood; eten dat je mooier maakt. Dat de juiste voedingsmiddelen eten goed is voor de gezondheid weten we allemaal, maar dat eten je daadwerkelijk mooier kan maken is voor de meeste mensen nieuw. Een gladde, stralende huid, mooie sterke nagels en glanzende haren en dat allemaal door het eten van de juiste voedingsmidden. Ja het kan echt! In dit artikel alle ins en outs:

De beste beautyfoods

Broccoli

Broccoli beschermt de huidcellen tegen veroudering en versterkt je weerstand dankzij de anti-oxidanten, calcium en vitamine C. De anti-oxidanten versterken de weerstand en gaan huidveroudering tegen, terwijl vitamine C de huid elastisch houdt en het vetgehalte van de huid reguleert.

Avocado

Vol met onverzadigde vetzuren is de avocado een echte beautyfood. De onverzadigde vetzuren zorgen voor een zachte huid. Bovendien zit in avocado veel vitamine E, wat de huid soepel houdt.

Noten

Noten zijn dé beautyfood bij uitstek; omega-3-vetzuren, aminozuren, vitamines B, E, ijzer, zink, magnesium: noten bevatten het allemaal. Deze superstoffen zorgen voor de groei en sterkte van nagels en dragen bij aan glanzende haren en huid. Vitamine E gaat bovendien huidveroudering tegen. Let wel op bij verhitting daalt het percentage vitamine E in noten.

Yoghurt

Yoghurt is dankzij haar B-vitamines een perfect hulpmiddel voor glanzend haar en een stralende huid. In zuivel vind je ook eiwitten, wat helpt huidverslapping tegen te gaan. Het mineraal zink in yoghurt is een natuurlijk tegengif voor huidproblemen.

Tomaat

De ultieme huidverbeteraar is toch wel de tomaat. In tomaten zit het stofje lycopeen en dat is een echte oppepper voor je huid. Lycopeen wordt beter opgenomen in gekookte vorm. Denk hierbij aan tomatensoep of gebakken tomaten.

Tot slot: drink water! Water hydrateert het lichaam van binnenuit en zorgt ervoor dat gifstoffen makkelijker worden afgevoerd. Gifstoffen zijn funest voor je huid, hoe sneller ze worden afgevoerd hoe beter.

Liever vermijden

Cafeïne

Cafeïne zit in koffie, thee en in energie drankjes. Cafeïne trekt vocht uit je lichaam. Het maakt je huid droog en dof. Ook zie je rimpels meer op een huid dat weinig vocht bevat, denk aan een rozijn versus een grapefruit. Aangeraden wordt dan ook om niet meer dan twee blikjes of kopjes van drankjes te drinken die cafeïne bevatten.

Alcohol

Het drinken van alcohol droogt je huid uit, maar het draagt ook bij aan de vorming van vrije radicalen, wat het verouderingsproces versnelt.

Rood vlees

Rood vlees draagt ook bij aan de vorming van radicalen. Als je rood vlees mijdt ziet je huid er glanzender uit. Als vervanger kan je wit vlees eten zoals bijvoorbeeld kip of kiezen voor vis.

Suiker

Uit verschillende studies blijkt dat suiker bijdraagt aan acne, de bacterie die acne veroorzaakt wordt namelijk verergert door suikerinname.

Zout

Als je ogen wat zwellerig zijn kan dit komen door zout eten als fast food en snacks. Mijden dus!

Beautyfoods recepten

Voor een mooiere lach
Yoghurt parfait

Ingrediënten: aardbeien, bosbessen, yoghurt, muesli, noten

Was de vruchten en snijd de aardbeien in plakjes. Doe de yoghurt in een bakje en leg de gewassen vruchten erop. Strooi daarna wat muesli en noten erover.

Mooiere lach? Yoghurt bevat veel calcium en fosfor wat helpt de tanden sterk en te houden. De vitamine C uit de aardbeien en bosbessen helpt tandvlees schoon te houden.

Voor glanzend haar
Noedels met kip uit de wok

Ingrediënten: 400 gram eiermie, 2 eetlepels zonnebloemolie, 1 ui in halve ringen, 3 tenen knoflook in plakjes, ½ rode paprika, 100 gram broccoli, 300 gram kipfilet in reepjes, 2 eetlepels ketjap manis (4 personen)

Zet het vuur op voor de mie en bereid deze volgens de verpakking. Verhit ondertussen olie in de wok en bak de stukken ui met de knoflook totdat ze beginnen te bruinen. Voeg de paprikareepjes, broccoli, kip en de ketjap toe en bak alles al omscheppend nog eens 5 minuten. Doe de gare mie hier vervolgens bij en bak alles samen nog 2 minuten. Glanzend haar? De kip en broccoli bevatten veel ijzer, een mineraal dat het haar zacht en glanzend maakt van binnenuit. Voor de vegetariërs kan je de kip vervangen voor spinazie of tofu, deze voedingsmiddelen zijn ook rijk aan ijzer. De paprika zorgt voor de vitamine C, vitamine C zorgt ervoor dat je lichaam het ijzer van de kip en broccoli op kan nemen.

Voor een helderde huid
Edamame (sojabonen) met zalmsashimi

Ingrediënten: 150 gram edamame, zout, 100 gram zalmfilet sashimi kwaliteit. (1 persoon)

Was de bonen en stoom of kook ze in ongeveer 20 minuten gaar. Haal ondertussen het vel van de zalm, snijd het bruin visvlees eraf en snijdt de filet schuin door. Maak nu rechthoekige stukjes van 1 cm dik en zo groot als 2 postzegels. Giet de sojabonen af en maal er zout overheen. Serveren met sojasaus en met een schaaltje voor de lege doppen. Je eet de edamame namelijk door met de tanden de boontjes uit de schil te trekken. De schil is harig, deze gooi je weg. Heldere huid? Zalm en de sojabonen bevatten omega-3-vetzuren. Deze vetten helpen om je huid zacht te houden, en verhelpen acne.

Meer informatie

Maak van beautyfood je eigen maskertjes!