Hoe verzorg je de huid na het ontharen

Huidverzorging na het ontharen

Er zijn tegenwoordig veel manieren waarop je af kunt komen van ongewenst lichaamshaar. Denk maar aan scheren, epileren, waxen, harsen of bijvoorbeeld het gebruik van ontharingscrèmes. Wat echter vaak over het hoofd wordt gezien, is dat al deze ontharingsmethhoden invloed hebben op de huid. De huid kan droog of schilferig aanvoelen na het ontharen en er kunnen wondjes ontstaan. Het is daarom belangrijk om de huid goed te verzorgen na het ontharen zodat de huid niet alleen glad, maar ook heerlijk zacht is.

Huidverzorging na het scheren

Scheren is een van de meest gebruikte ontharingsmethoden omdat scheren snel en goedkoop is. Maar scheren brengt ook nadelen met zich mee zoals de korte tijdsduur van de ontharing, kans op wondjes en een droge huid na afloop. Gebruik daarom altijd scheerschuim of een scheergel voordat je de huid gaat scheren. De kans op wondjes en een droge huid is namelijk veel groter als je droog scheert. Na afloop zal je soms wondjes hebben. Spoel deze goed af met water. Gebruik vervolgens een vochtinbrengende en kalmerende lotion of body butter.

Huidverzorging na het waxen of harsen

Waxen en harsen zijn beide zeer effectieve methoden om de haartjes er met wortel en al uit te trekken. De voordelen van waxen en harsen zijn dat de haren wekenlang wegblijven én dat je niet alleen haartjes, maar ook dode huidcellen verwijdert. Maar na het waxen of harsen voelt de huid vaak gevoelig aan. Meestal wordt de huid rood of verschijnen er rode bultjes na het waxen of harsen. Om dit tegen te gaan, kun je met een ijsblokje (eventueel in een washandje als je het te koud vindt) langs de onthaarde huid wrijven. De huid voelt hierdoor minder gevoelig aan en roodheid zal sneller verdwijnen. Soms zitten er in de verpakking speciale behandeldoekjes voor na het ontharen. Maak hier altijd gebruik van! Daarna kan je de huid insmeren met een kalmerende gel of crème op basis van Aloë Vera, komkommer of rozenwater.

Huidverzorging na het epileren

Epileren is een goede ontharingsmethode als je lang verlost wilt zijn van ongewenste haartjes. Maar, net als bij het waxen of harsen, kan de huid na afloop gevoelig zijn en er kunnen rode bultjes verschijnen. Gebruik na het epileren daarom ook ijsblokjes om de gevoeligheid en de roodheid weg te nemen. Epileren droogt de huid meestal niet uit omdat het alleen de haartjes meeneemt. Het is daarom niet noodzakelijk om speciaal een vochtinbrengende crème te gebruiken na het epileren, maar een kalmerende lotion kan daarentegen wel lekker verkoelend aanvoelen na het epileren.

Huidverzorging na ontharing met een ontharingscrème

Ontharingscrèmes zijn gemakkelijk in het gebruik en geven een mooi resultaat. Het is belangrijk om de ontharingscrème niet langer op de huid te laten dan aangegeven staat op de verpakking omdat ontharingscrèmes veel chemische stoffen bevatten die de huid kunnen irriteren en uitdrogen. Spoel de ontharingscrème goed af, hiervoor kun je een douchegel gebruiken. Sommige ontharingscrèmes maken de huid lekker zacht terwijl andere ontharingscrèmes de huid juist uitdrogen. Lees daarom wat er op de verpakking hierover staat. Over het algemeen kun je aannemen dat de wat luxere ontharingscrèmes de huid niet zullen uitdrogen. Mocht je huid het nodig hebben, dan kun je na afloop nog een vochtinbrengende en kalmerende crème of lotion aanbrengen, bijvoorbeeld op basis van rijstmelk of Jojoba olie.

Tips om sneller te kunnen ontharen

  • Reinig de te ontharen huid altijd grondig. Wanneer je bijvoorbeeld een crème op de huid hebt aangebracht of last hebt van een vettige huid, zal je de haartjes minder gemakkelijk kunnen meepakken tijdens het ontharen. Hierdoor duurt het ontharen langer en kan het ook pijnlijker zijn, met name bij ontharingsmethoden waarbij de haarwortels er ook uit worden getrokken.
  • Scrub de huid van tevoren zodat de huid gladder wordt en de haartjes makkelijker en sneller verwijderd kunnen worden.
  • Heb je last van een gevoelige huid en vind je ontharen pijnlijk? Wrijf dan ook ijsblokjes vóór het ontharen. De huid wordt hierdoor minder gevoelig zodat je sneller kunt ontharen.